اوئن، رابرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸م): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
جز (Mohammadi3 صفحهٔ اوین، رابرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸) را به اوئن، رابرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸م) منتقل کرد)
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


اوئِن، رابِرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸)(Owen, Robert)
اوئِن، رابِرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸م)(Owen, Robert)


[[File:11656500.jpg|thumb|اوئِن، رابِرت]]
[[File:11656500.jpg|thumb|اوئِن، رابِرت]]


سوسیالیست انگلیسی، زادۀ ویلز<ref>Wales</ref>. در ۱۸۰۰ مدیر کارخانه‌ای در لِنرکِ اسکاتلند شد و در آن‌جا با بهسازی شرایط کار و وضعیت مسکن کارگران و احداث مدرسه برای آنان جامعه‌ای نمونه ساخت. نظراتش محرّک جنبش تعاونی (یکپارچه‌کردن منابع برای کسب سود اقتصادی مشترک) بود. از ۱۸۱۷ پیشنهاد تأسیس «دهکده‌های تعاونی<ref>villages of cooperation</ref>»، جوامع خودکفا در چارچوب اصول سوسیالیسم، را مطرح کرد که می‌پنداشت سرانجام جانشین مالکیت خصوصی می‌شوند. تلاش‌های بعدی‌اش برای ایجاد چنین جامعه‌ای در امریکا (با عنوان هماهنگی نو<ref>New Harmony</ref>) ناکام ماند. در ۱۸۳۳ با این هدف که سندیکاها ادارۀ صنایع را برعهده گیرند اتحادیۀ ملّی بزرگ اصناف همبسته<ref>Grand National Consolidated Trades Union</ref>&nbsp;را راه‌اندازی کرد، ولی این طرح نیز در ۱۸۳۴ شکست خورد. در کتاب ''نگرش جدید به جامعه<ref>A New View of Society</ref>''&nbsp;(۱۸۱۳) مدعی شد که شخصیت افراد کلاً تابع محیط است. اوئن قبلاً در کارخانه‌های ریسندگی خود در شمال لندن اقدام به الغای استخدام کودکان، ایجاد بیمۀ بیماری و سالخوردگی، و احداث مراکز تفریحی و آموزشی کرده بود.<br/> <!--11656500-->
سوسیالیست انگلیسی، زادۀ ویلز<ref>Wales</ref>. در ۱۸۰۰ مدیر کارخانه‌ای در لِنرکِ اسکاتلند شد و در آن‌جا با بهسازی شرایط کار و وضعیت مسکن کارگران و احداث مدرسه برای آنان جامعه‌ای نمونه ساخت. نظراتش محرّک جنبش تعاونی (یکپارچه‌کردن منابع برای کسب سود اقتصادی مشترک) بود. از ۱۸۱۷ پیشنهاد تأسیس «دهکده‌های تعاونی<ref>villages of cooperation</ref>»، جوامع خودکفا در چارچوب اصول سوسیالیسم، را مطرح کرد که می‌پنداشت سرانجام جانشین مالکیت خصوصی می‌شوند. تلاش‌های بعدی‌اش برای ایجاد چنین جامعه‌ای در امریکا (با عنوان هماهنگی نو<ref>New Harmony</ref>) ناکام ماند. در ۱۸۳۳ با این هدف که سندیکاها ادارۀ صنایع را برعهده گیرند اتحادیۀ ملّی بزرگ اصناف همبسته<ref>Grand National Consolidated Trades Union</ref>&nbsp;را راه‌اندازی کرد، ولی این طرح نیز در ۱۸۳۴م شکست خورد. در کتاب ''نگرش جدید به جامعه<ref>A New View of Society</ref>''&nbsp;(۱۸۱۳) مدعی شد که شخصیت افراد کلاً تابع محیط است. اوئن قبلاً در کارخانه‌های ریسندگی خود در شمال لندن اقدام به الغای استخدام کودکان، ایجاد بیمۀ بیماری و سالخوردگی، و احداث مراکز تفریحی و آموزشی کرده بود.


<br/> <!--11656500-->
----
[[Category:تاریخ جهان]] [[Category:بریتانیا]]
[[Category:تاریخ جهان]] [[Category:بریتانیا]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۹

اوئِن، رابِرت (۱۷۷۱ـ۱۸۵۸م)(Owen, Robert)

اوئِن، رابِرت

سوسیالیست انگلیسی، زادۀ ویلز[۱]. در ۱۸۰۰ مدیر کارخانه‌ای در لِنرکِ اسکاتلند شد و در آن‌جا با بهسازی شرایط کار و وضعیت مسکن کارگران و احداث مدرسه برای آنان جامعه‌ای نمونه ساخت. نظراتش محرّک جنبش تعاونی (یکپارچه‌کردن منابع برای کسب سود اقتصادی مشترک) بود. از ۱۸۱۷ پیشنهاد تأسیس «دهکده‌های تعاونی[۲]»، جوامع خودکفا در چارچوب اصول سوسیالیسم، را مطرح کرد که می‌پنداشت سرانجام جانشین مالکیت خصوصی می‌شوند. تلاش‌های بعدی‌اش برای ایجاد چنین جامعه‌ای در امریکا (با عنوان هماهنگی نو[۳]) ناکام ماند. در ۱۸۳۳ با این هدف که سندیکاها ادارۀ صنایع را برعهده گیرند اتحادیۀ ملّی بزرگ اصناف همبسته[۴] را راه‌اندازی کرد، ولی این طرح نیز در ۱۸۳۴م شکست خورد. در کتاب نگرش جدید به جامعه[۵] (۱۸۱۳) مدعی شد که شخصیت افراد کلاً تابع محیط است. اوئن قبلاً در کارخانه‌های ریسندگی خود در شمال لندن اقدام به الغای استخدام کودکان، ایجاد بیمۀ بیماری و سالخوردگی، و احداث مراکز تفریحی و آموزشی کرده بود.




  1. Wales
  2. villages of cooperation
  3. New Harmony
  4. Grand National Consolidated Trades Union
  5. A New View of Society