حسین مرتضاییان آبکنار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ مارس ۲۰۲۲، ساعت ۰۶:۳۹ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

حسین مرتضائیان آبکنار
زادروز تهران 5 اسفند 1345ش
محل زندگی امریکا
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل هنرهای دراماتیک دانشگاه تهران
شغل و تخصص اصلی داستان‌نویس و فیلم‌نامه‌نویس
آثار عقرب روی پله‌های راه‌آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکد قربان (1385)
گروه مقاله ادبیات فارسی
جوایز و افتخارات برنده‌ی جوایز انجمن واو، مهرگان ادب (هشتمین دوره) و هوشنگ گلشیری (هفتمین دوره)سال 1386
حسین مرتضائیان آبکنار

حسین مرتضائیان آبکنار (تهران 5 اسفند 1345ش- )

 

حسین مرتضاییان آبکنار

داستان‌نویس، فیلم‌نامه‌نویس و مدرس دانشگاه_هنر. پس از پایان تحصیلات متوسطه به دانشگاه_تهران راه یافت و در رشته‌ی هنرهای دراماتیک (گرایش طراحی صحنه) از دانشکده هنرهای زیبای این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد. از اواخر دهه‌ی 1360، در کلاس‌های سیروس_طاهباز در کانون_پرورش_فکری_کودکان_و_نوجوانان و کمی بعدتر، در کارگاه داستان‌نویسی هوشنگ_گلشیری حضور یافت. طی سال‌های 1377 و 1378، به عنوان عضو هیات تحریریه‌ی ماهنامه‌ی کارنامه فعالیت داشت و طی سال‌های بعد، علاوه بر تدریس داستان‌نویسی در دانشگاه هنر، کلاس‌های متعددی نیز با عنوانِ نویسندگی خلاق در مراکز فرهنگی خصوصی مثل موسسه‌ی «کارنامه»، نشر «ققنوس» و نشر «چشمه» برگزار کرد. با دریافت بورسیه‌ی دوره‌ی تحصیلات تکمیلی دانشگاه_هاروارد، او از سال 2013 در بوستون امریکا زندگی می‌کند.

مرتضائیان آبکنار در سال 1386 برای رمان عقرب روی پله‌های راه‌آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکه قربان (به عنوان رمان اول یا متفاوت سال)، برنده‌ی جوایز «انجمن واو،» «مهرگان ادب» (هشتمین دوره) و «هوشنگ گلشیری» (هفتمین دوره) شده است. آثار او تاکنون به زبان‌های فرانسه، آلمانی، کردی و انگلیسی ترجمه شده‌اند. از مرتضائیان یک کتابِ پژوهشی نیز در زمینه‌ی ادبیات دوره‌ی قاجاریه منتشر شده که در بخش کتاب‌شناسی همین مقاله به آن اشاره می‌شود. در کارنامه‌ی هنری او، چند فیلم‌نامه‌ی سینمایی نیز دیده می‌شود که معروف‌ترین آنها ، کسی از گربه های ایرانی خبر ندارد، ساخته‌ی بهمن_قبادی، است. 

آبکنار در رمان عقرب... به جای تمرکز بر شخصیت‌پردازی با ساختن و پرداختن موقعیت‌هایی ویژه در جنگ، یک رمان مطلقاً ضد جنگ را پدید آورده که با مخاطبش با صراحت درباره‌ی جنگ حرف می‌زند. در این داستان، با سربازی به نام مرتضی هدایتی آشنا می‌شویم که فقط می‌خواهد زنده بماند و خود را به سلامت به خانه برساند، اما در آشفتگی روزهای پایانی جنگ، زندگی او هم مانند زندگی هزاران نفر دیگر از هم‌نسلانش به یک تصادف بند است. از ویژگی‌های مهم سبکی این رمان، می‌توان به روایت غیر خطی و تغییرهای زاویه دید روایت اشاره کرد.

کتاب‌شناسی

کنسرت تارهای ممنوعه (مجموعه داستان- آگه، 1378)؛ عطر فرانسوی (مجموعه داستان- قصه، 1382)؛ عقرب روی پله‌های راه‌آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکد قربان (رمان- نی، 1385)؛ این نام‌ها را به خاطر بسپارید (گردآوری مجموعه داستان- نی، 1386)؛ معرفی و بررسی آثار داستانی و نمایشی از 1250 تا 1300 شمسی (پژوهش ادبی- فرهنگستان زبان و ادب فارسی، 1387)؛ هم‌شاگردی‌ها 1 (گردآوری داستان کوتاه‌های کارگاه داستان‌نویسی حسین مرتضائیان آبکنار- پاریس: ناکجا، 2012)؛ هم‌شاگردی‌ها 2 (گردآوری داستان کوتاه‌های کارگاه داستان‌نویسی حسین مرتضائیان آبکنار- پاریس: ناکجا، 2012)؛ هم‌شاگردی‌ها 3 (گردآوری داستان کوتاه‌های کارگاه داستان‌نویسی حسین مرتضائیان آبکنار- پاریس: ناکجا، 2012).

 

منابع: