روزبهانی، رضا

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۲۶ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
رضا روزبهانی
زادروز تهران 28 اردی‌بهشت 1356
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل کارشناس زبان و ادبیات فارسی
شغل و تخصص اصلی شاعر، پژوهشگر و ویراستار
سبک شعر سپید
آثار مالیخولیای غزل (قطره- ۱۳۹۴)؛ بیتی که گشاده شد در آن کو (داستان- ۱۳۹۶)؛ امضای مستقبل (سیب سرخ- 1397)؛ «حالا» بعد ماضی بعدن بود (خوزان- 1399)
گروه مقاله ادبیات فارسی
رضا روزبهانی

رضا روزبهانی (تهران 28 اردی‌بهشت ۱۳۵۶ش-  )

شاعر، پژوهشگر ادبی و ویراستار ایرانی. کارشناس زبان و ادبیات فارسی و تحصیلات ناتمام در رشته‌های فلسفه و مدیریت دولتی. از اواسط  دهۀ 1370 تاکنون کارهای متعددی در حوزۀ شعر، داستان، مصاحبه و نقدهای سینمایی و ادبی از او در نشریات دانشجویی و سراسری منتشر شده است. از فعالیت‌های علمی روزبهانی به گویندگی و کارشناسی برنامه‌های رادیویی، ویراستاری و نویسندگی برای نشریات و انتشاراتی چون روزنامۀ همشهری، روزنامۀ ایران، نشر روزگار، نشر داستان، ماهنامۀ رودکی، روزنامۀ دنیای اقتصاد، هفته‌نامۀ عصر آزادی و نشریات و خبرگزاری‌های متعدد فارسی‌­زبان می‌توان اشاره کرد. او دبیر تحریریۀ یک‌­دورۀ نشریۀ ادبی رودکی بوده که ضمن آن ویژه‌نامۀ شعر امروز ایران را منتشر کرده است (آبان و آذر 1396). همچنین رویداد ادبی «سوی روزن» توسط وی در پاییز 1399 برای انتخاب بهترین شعرهای فارسی‌زبانان ایران و خارج از کشور برگزار شده است. روزبهانی از سال 1392 به عنوان ویراستار و پژوهشگر در موسسۀ دانشنامۀ دانش‌گستر مشغول به فعالیت است. از دیگر فعالیت‌های او به تدریس و پژوهش در مراکز فرهنگی شهرداری تهران و پژوهشگاه نیروهای مسلح می‌توان اشاره کرد. علاوه بر ویرایش ده‌ها کتاب (مجموعه‌شعر، رمان و مجموعه‌داستان کوتاه و...) او از جملۀ ویراستاران دورۀ 18جلدی دانشنامۀ دانش‌گستر بوده و از فعالیت‌های دیگرش در کار ویراستاری می‌توان به همکاری‌ در تدوین و ویرایش فرهنگ اعلام و اصطلاحات انگلیسی دانشنامۀ دانش‌گستر، به همراهی مجید شهرابی و سرپرستی کامران فانی و محمدعلی سادات اشاره کرد.

شعرهای روزبهانی در فرم بی‌وزن و با ویژگی‌هایی چون زبان موجز و اشارتی، که از شکل و ساختار زبان متون عرفانی بهره گرفته، نوشته شده‌اند.


کتاب‌شناسی

مالیخولیای غزل: بررسی نوآوری­‌های مولانا در غزلیات شمس به همراه آسیب‌شناسی قالب و زبان (نشر قطره، ۱۳۹۴)؛ دیوان (ه‌ی) شمس: خوانش و گزینش غزلیات مولانا جلال‌­الدین محمد بلخی (نشر روزگار، چاپ اول و دوم: ۱۳۹۵)؛ حروف سربی (مجموعه‌شعر مشترک با بهار الماسی- نشر داستان، 1395)؛ خلسه­‌ی چرخ لای جدول (مجموعه‌شعر- نشر داستان، 1395)؛ فرهنگ اعلام و اصطلاحات انگلیسی دانشنامۀ دانش‌گستر (ویراستار با همکاری مجید شهرابی- نشر فرزان روز، 1396)؛ بیتی که گشاده شد در آن کو: خوانش و گزینۀ غزل­‌ها و رباعیات مولانا (چاپ اول: نشر داستان، 1396- چاپ دوم: نشر سیب سرخ، 1397)؛ الف- بابا (مجموعه‌شعر- نشر هشت، ۱۳۹۷)؛ امضای مستقبل (مجموعه‌شعر- نشر سیب سرخ، 1397)؛ «حالا» بُعدِ ماضیِ بعدن بود (مجموعه‌شعر- نشر خوزان، 1399)؛ شعرهای برگزیدگان نخستین دوره رویداد ادبی سوی روزن (به سعی- نشر خوزان، 1399)؛ شدن (گزیدۀ اشعار- کانادا: نشر انار، 1400).