محمد اعظم رهنورد زریاب
محمداعظم رهنورد زریاب (کابل 4 شهریور 1323ش- کابل ۲۱ آذر ۱۳۹۹ش)
روزنامهنگار، پژوهشگر و داستاننویس افغانستانی. پدرش از غزنی و مادرش از اهالی شمال افغانستان بود. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، از دانشگاه کابل در رشتهی روزنامهنگاری لیسانس گرفت. مدتی در وزارت اطلاعات و فرهنگ کار کرد. سپس به انگلستان رفت و تحصیلات خود را در ویلز تا دریافت فوق لیسانس این رشته ادامه داد. پس از بازگشت به کشورش به کار خبرنگاری و گزارشگری پرداخت. در این دوره جز کار خبرنگاری و گزارشگری، مدیر مسئول، مدیر روابط عمومی، سردبیر و عضو تحریریهی مهمترین نشریات و روزنامههای فارسی و انگلیسیزبان افغانستان بوده است. پس از کودتای ثور ۱۳۵۷، رئیس شعبهی فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ کشورش شد.
رهنورد پس از حضور نیروهای شوروی، در سال 1373 از کشور خارج و در فرانسه ساکن شد. وی پس از سرنگون شدن حکومت طالبان به افغانستان بازگشت و علاوه بر معاونت وزیر فرهنگ دولت موقت، سردبیری شبکه طلوع را برعهده گرفت.
رهنورد از چهرههای برجستهی ادبیات معاصر افغانستان است. درونمایهی اصلی داستانهایش در مدار تنهایی و بیهودگی و پوچی دور میزند. برخی از نوشتههایش به زبانهای دیگر ترجمه شده است. از او جز چندین عنوان کتاب، از جوانی داستانهای بسیاری در نشریات افغانستان، ایران، تاجیکستان، روسیه و آلمان منتشر شده است.
رهنورد زریاب که به دلیل ابتلا به کرونا چندروزی در یکی از بیمارستانهای کابل بستری بود در سن 77سالگی درگذشت.
از کتابهای او به این موارد اشاره میکنیم: آزادی اندیشه و گفتار (مجموعه مقالات پژوهشی)؛ شورشی که آدمیزادگکان و جانورکان برپا کردند (رمان)؛ مارهای زیر درخت سنجد و سه داستان دیگر (مجموعه داستان)؛ ... و شیخ گفت (مجموعه داستان)؛ گلنار و آیینه (رمان)؛ داستانها (مجموعهی پنج جلدی داستانهای کوتاه)؛ برف و نقشهای روی دیوار که مجموعه داستان رهنورد و سپوژمی زریاب است (تهران، ۱۳۷۶ش)؛ آوازی از میان قرنها که نخستین برگزیدهی داستانهای او قبل از ۱۳۷۵ است (کابل، ۱۳۶۲ش)؛ مرد کوهستان (کابل، ۱۳۶۳ش)؛ تصویر (داستان به زبان روسی- مسکو، ۱۹۸۳)؛ گنگ خوابدیده (مجموعه نقد و بررسی) و اختر مسخره (فیلمنامه).