جعفر ارشاد

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۸ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۴۳ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
جعفر ارشاد
زادروز گرگان 10 شهریور 1315ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دکترای قارچ‌شناسی- دانشگاه فنی برلین غربی
شغل و تخصص اصلی گیاه‌شناس
آثار گونه‌های فیتوفتورا در ایران: جداسازی- خالص‌سازی- شناسایی (1370)؛ قارچ‌های ایران (1374)؛ سیاهک‌های گزارش شده از ایران: شناسایی- میزبان‌ها- پراکنش (1380)
گروه مقاله گیاه‌شناسی
جوایز و افتخارات انتخاب به عنوان محقق نمونه (1374)
جعفر ارشاد (سمت راست تصویر)
جعفر ارشاد (سمت راست تصویر)

جعفر ارشاد (گرگان 10 شهریور 1315ش- )

گیاه‌شناس و متخصص رشته‌ی بیماری‌شناسی گیاهی. وی در زمینه‌ی رده‌بندی قارچ‌ها، نام‌گذاری گونه‌های جدید و ترکیب جدید آنها تحقیقات گسترده‌ای انجام داده است. همچنین برای سالیان دراز جز تدریس در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری گیاه‌شناسی، ریاست و معاونت مهم‌ترین مراکز تحقیقاتی گیاه‌پزشکی و کشاورزی ایران را عهده‌دار بوده و علاوه بر این همه، جز نشر مقالات بسیار در حوزه‌ی تخصصی خودش، در نشریات و مشاوره و راهنمایی دانشجویان در تالیف دانشنامه‌هایشان خود چندین عنوان رساله‌ی پژوهشی مهم در زمینه‌ی گیاه‌شناسی و کشاورزی منتشر کرده است که در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شوند و آثار او جزو کتاب‌های مرجع ایران در حوزه‌ی تخصصی گیاه‌پزشکی و بیماری‌شناسی گیاهی به شمار می‌آیند.

جعفر ارشاد دوره‌های ابتدایی و دبیرستان را در زادگاهش گذراند و پس از اخد دیپلم طبیعی (1335) وارد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (واقع در کرج) شد و در رشته‌ی دفع آفات از آنجا فوق لیسانس گرفت (1339). پس از اتمام دوره‌ی خدمت وظیفه، از فروردین سال 1341 به استخدام «موسسه‌ی بررسی آفات و بیماری‌های گیاهی» درآمد و در بخش بیماری‌های گیاهان (گرایش قارچ‌شناسی) به فعالیت و پژوهش پرداخت. در تیر 1345 با دریافت بورس تحصیلی عازم آلمان غربی شد و در آنجا نخست دوره‌ای را در قارچ‌شناسی در موسسه‌ی B.B.A گذراند و سپس در دانشگاه فنی برلین غربی در رشته‌ی بیماری‌شناسی گیاهی با گرایش قارچ‌شناسی به ادامه‌ی تحصیل پرداخت. در سال 1349 با نوشتن رساله‌ی دکتری با عنوان «بررسی گونه‌های فیتوفتورا در ایران و اثر بیماری‌زایی آنها» موفق به دریافت دانشنامه‌ی دکتری شد. ارشاد پس از برگشت به ایران به فعالیت‌های پژوهشی در «موسسه‌ی بررسی آفات و بیماری‌های گیاهی» و همچنین تدریس در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا در موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور (تا 1386)، دانشکده علوم دانشگاه شهید بهشتی (بین سال‌های 1356- 1362)، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و واحد علوم و تحقیقات تهران دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته است. ارشاد از سال 1362 به رتبه‌ی استادی پژوهش ارتقا یافته و از وی در سال 1364 برای سعی در پیشبرد اهداف سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی تقدیر شده است. همچنین وی در سال 1374 به عنوان محقق نمونه معرفی شده و از او توسط وزیر کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی تقدیر شده است.

از جمله‌ی سمت‌های اجرایی جعفر ارشاد به این موارد می‌توان اشاره کرد: ریاست بخش تحقیقات رستنیها در موسسه‌ی تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور (1358 تا 1386)؛ ریاست موسسه‌ی تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور (1358 تا 1362)؛ معاون پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (1360 تا 1371)؛ سردبیر نشریه‌ی علمی- پژوهشی رستنیها (1379 تا 1387)؛ ریاست کنگره‌ی بین‌المللی قارچ‌شناسی آسیایی (1380)؛ ریاست هجدهمین کنگره‌ی گیاه‌پزشکی ایران (1387) و ریاست دومین کنگره‌ی ملی قارچ‌شناسی ایران (1389).


برخی از آثار تالیفی

  • فهرستی از قارچ‌های گیاهان زراعی، درختچه‌ها و درختان ایران (وزارت کشاورزی- 1345)
  • لیست نمونه‌های پایه‌ی قارچ‌های جمع‌آوری شده از ایران (موسسه تحقیقات آفات و بیماری‌های گیاهی- 1366)
  • واژه‌های مورد استفاده در قارچ‌شناسی (سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی- 1370)
  • گونه‌های فیتوفتورا در ایران: جداسازی- خالص‌سازی- شناسایی (سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی- 1370)
  • قارچ‌های ایران (سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- 1374)
  • فرهنگ کشاورزی و منابع طبیعی: شامل تعریف و معادل فارسی واژه‌های علمی (جلد دوم: مشترک با دیگران/ دانشگاه تهران- 1378)
  • سیاهک‌های گزارش شده از ایران: شناسایی- میزبان‌ها- پراکنش (موسسه تحقیقات آفات و بیماری‌های گیاهی- 1380)