لسوتو

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۳ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

لِسوتو (Lesotho)

لسوتو
نام فارسی لِسوتو
نام لاتین Lesotho
نظام سیاسی نظام سلطنتی پارلمانی
نام پیشین باسوتولند
جمعیت  ۲,۱۷۱,۰۰۰ نفر
موقعیت  افریقای جنوبی
پایتخت ماسرو
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع) ۷۱.۵ 
رشد سالانه (درصد) ۰.۲ـ 
شهرهای اصلی ماسرو، مافِتِنگ، لِریبه و موهالِس هوک
زبان سسوتو و انگلیسی
گروه‌های قومی سوتو
دین مسیحیت
مساحت (کیلومتر مربع) ۳۰,۳۵۰
لِسوتو
لِسوتو

موقعیت. کشور پادشاهی لسوتو (باسوتولند[۱] پیشین) در افریقای جنوبی واقع شده و جمهوری افریقای جنوبی از هر سو آن را دربر گرفته است. این کشور ۳۰,۳۵۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهر ماسرو[۲] است.

سیمای طبیعی. کشور کوچک لسوتو در غرب کوه‌های دراکنزبرگ[۳] قرار دارد و سرزمینی کوهستانی است که میانگین ارتفاع آن بالاتر از ۱۰۰۰ متر است. بلندترین نقطۀ این کشور، کوه تابانا نتِلنیانا[۴] با ارتفاع ۳۴۸۲ متر، در مرز شرقی آن واقع است. رودخانه‌های بسیاری از این سرزمین مرتفع سرچشمه می‌گیرند که رودخانۀ اورانژ[۵]، که بلندترین رودخانۀ افریقای جنوبی است از آن جمله است. میانگین ارتفاع کشور لسوتو از شرق به غرب کاهش می‌یابد و به درۀ حاصل‌خیز و بارآور رود مرزی کَلِدون[۶]، یا ریزابۀ رودخانۀ اورانژ، منتهی می‌شود. بیشتر آبادی‌های این کشور، ازجمله شهر ماسرو، در همین دره قرار دارند و بیشترین جمعیت کشور لسوتو نیز در این دره به‌سر می‌برند. کشور لسوتو از نظر تقسیمات سرزمینی به دَه بخش تقسیم می‌شود و مهم‌ترین شهرهای آن عبارت‌اند از ماسرو (یا مازرو)، مافِتِنگ[۷]، لِریبه[۸]، و موهالِس هوک[۹]. اقلیم لسوتو معتدل است. ارتفاعات شرقی آن در مقایسه با دیگر نواحی بارندگی و افت‌ دمای بیشتری دارد و قله‌های آن در زمستان از برف پوشیده می‌شود. دره‌های غربی و نواحی کم‌ارتفاع‌تر، نسبتاً گرم‌اند و تابستان‌های مرطوب و پربارانی دارند. اراضی کشور لسوتو به‌طور پراکنده پوشیده از جنگل درختانی چون زیتون وحشی و بید است و حیات‌وحش متنوعی چون بز کوهی، خرگوش، و خزندگان گوناگون را در خود جای داده است. به‌طور کلی اقلیم لسوتو مطبوع و سالم است و میانگین بارندگی سالانۀ آن به ۷۲۵ میلی‌متر می‌رسد. ماه‌های مهر تا فروردین فصل خشک و کم‌باران این کشور است و دمای نواحی کم‌ارتفاع آن از ۳۲ درجۀ سانتی‌گراد در تابستان تا منهای هفت درجۀ سانتی‌گراد در زمستان متغیر است.

اقتصاد. لسوتو از نظر اقتصادی تحت تأثیر جمهوری افریقای جنوبی قرار دارد. زمین‌های قابل کشت این کشور بسیار محدود است و غلات و بقولات در سطح کم تولید می‌شوند. در حالی که گله‌داری فاقد جنبۀ اقتصادی است، پشم گوسفند و بز از اقلام صادراتی و حیاتی این کشور محسوب می‌شود. منابع زیرزمینی لسوتو محدود است و استخراج الماس در این کشور زیر نظارت جمهوری افریقای جنوبی قرار دارد. صنعت آن محدود و کوچک است و صدور آب به افریقای جنوبی از منابع درآمد آن به‌شمار می‌آید. کارگران لسوتویی، که در جمهوری افریقای جنوبی کار می‌کنند، از منابع درآمد و تعدیل‌کنندۀ اقتصاد لسوتو محسوب می‌شوند. گردشگریِ رو‌به رشد آن نیز از دیگر عوامل مهم اقتصادی به‌شمار می‌آید.

حکومت و سیاست. لسوتو دارای نظام سلطنتی پارلمانی است. پادشاه آن در رأس امور قرار دارد و عالی‌ترین مقام کشور است. مجلس ملی این کشور متشکل از ۱۲۰ نمایندۀ منتخب و مجلس سنای آن دارای ۲۲ عضو منصوب است که شاه آنان را تعیین می‌کند. مدت نمایندگی هر دو مجلس پنج سال است و رهبر حزب اکثریت سمت نخست‌وزیری و تشکیل هیئت دولت را برعهده‌دار دارد.

مردم و تاریخ. جمعیت این کشور حدود ۲,۱۷۱,۰۰۰ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۷۱.۵ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. رشد سالانۀ جمعیت لسوتو ۰.۲ـ درصد است و ۹۹.۷ درصد از ساکنان را سوتو[۱۰]ها تشکیل می‌دهند. حدود ۹۳ درصد از آنان مسیحی‌اند و نزدیک به ۸۸ درصد از آنان در روستاها زندگی می‌کنند. زبان رسمی آنان سسوتو[۱۱] و انگلیسی است. سوتوها که بومیان اصلی این کشور را تشکیل می‌دهند، در آغاز قرن ۱۹ تحت رهبری موشوئه شوئدی[۱۲] اول علیه تاخت‌و‌تازهای زولو[۱۳]ها و دست‌اندازی‌ هلندی‌ها با هم متحد شدند و برای تحکیم موقعیت خود تحت‌الحمایگی بریتانیا را پذیرفتند و در ۱۸۸۴ رسماً به تحت‌الحمایگی بریتانیا درآمدند. این کشور در ۱۹۶۵ به خودگردانی داخلی دست یافت و در ۴ اکتبر ۱۹۶۶ به استقلال کامل رسید و به عضویت جامعۀ ملل مشترک‌المنافع بریتانیا درآمد.

 


  1. Basutoland
  2. Maseru
  3. Drakensberg
  4. Thabana Ntlenyana
  5. Orange
  6. Caledon
  7. Mafeteng
  8. Leribe
  9. Mohale’s Hoek
  10. Sotho
  11. Sesotho
  12. Moshoe Shoe
  13. Zolo