ادیسون، تامس الوا (۱۸۴۷ـ۱۹۳۱)
اِدیسون، تامس الْوا (۱۸۴۷ـ۱۹۳۱)(Edison, Thomas Alva)
تامس الوا ادیسون Thomas Alva Edison | |
---|---|
زادروز |
۱۸۴۷م |
درگذشت | ۱۹۳۱م |
ملیت | امریکایی |
شغل و تخصص اصلی | مخترع |
گروه مقاله | فناوری و صنایع |
جوایز و افتخارات | اختراع تلگراف و تلفن، لامپ برق و بیش از ۱۰۰۰ اختراع دیگر |
دانشمند و مخترع امریکایی. دستاوردهایش در زمینۀ برق و مخابرات تأثیر بسزایی بر جهان گذاشت. بیش از ۱۰۰۰ اختراع بهثبت رساند که مهمترین آنها، ازجمله فونوگراف[۱]، را در حومۀ منلوپارک[۲]، واقع در نیوجرسی[۳]، ابداع کرد (۱۸۷۶ـ۱۸۸۷). در ۱۸۷۹، لامپ برق را در امریکا بهثبت رساند. همچنین، سیستم توزیع برق[۴] بین مصرفکنندگان، فرستندۀ تلفن (دهنی)[۵] و بلندگو را نیز ساخت.
تلگراف و تلفن. نخستین موفقیت ادیسون در زمینۀ تلگراف[۶] بود. پس از جنگ داخلی[۷]، اولین اختراعش، تکرارگر خودکار[۸] پیامهای تلگرافی، را با توجه به ضرورت برقراری ارتباط سریع ساخت. سپس، ماشینی نواری با نام تیکر[۹] (تلگراف خودکار) اختراع کرد که قیمت سهام در بورس را به سراسر کشور اطلاع میداد. در ۱۸۷۶، در زمینۀ انتقال صدای انسان به فواصل دور به تحقیق پرداخت و نوعی سیستم انتقال الکتریکی را بهثبت رساند، اما تلفن بل و گری[۱۰]، که چند ماه بعد ثبت شد، از لحاظ تجاری موفقتر بود. ادیسون بدون توجه به این شکست، به تکمیل سیستم بل و گری پرداخت. این امر به اختراع فرستندۀ زغالی منتهی شد. این فرستنده حجم سیگنال تلفن را چنان افزایش داد که بهمنزلۀ میکروفون تلفن بل بهکار رفت.
لامپ برق. ادیسون در دهۀ ۱۸۷۰ و درحالیکه میکروفون زغالی[۱۱] را آزمایش میکرد، به فکر استفاده از رشتۀ[۱۲] کربن بهمنزلۀ چشمۀ نور در لامپ برقی التهابی[۱۳] افتاد. در ۱۸۷۹، این امر را جدیتر بررسی کرد و در ۱۹ اکتبر آن سال به اولین موفقیتش دست یافت. ادیسون نخ خیاطی آغشته به کربن را روی الکترود[۱۴]ی نصب کرد که در خلأ[۱۵]، با فشار یکمیلیونیم اتمسفر، قرار داشت. و چشمۀ نوری ساخت که ۴۵ ساعت میدرخشید، بدون آنکه بیش از اندازه گرم شود و بسوزد. مواد دیگری که تا آن زمان بهکار برده بود، همگی این مشکل را داشتند. ادیسون و دستیارانش ۶هزار مادۀ آلی دیگر را آزمایش کردند و دریافتند که با لیف خیزران میتوان لامپی با عمر ۱۰۰۰ ساعت ساخت.
نخستین ژنراتورها و نیروگاههای برق. برای رقابت جدی با روشنایی گازی، غیر از لامپ ارزان و قابل اطمینان، به منبع انرژی الکتریکی نیز نیاز بود. در آن زمان بهترین ژنراتورها بهندرت بیش از ۴۰ درصد انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکردند. نخستین ژنراتور ادیسون متشکل از آرمیچری استوانهای[۱۶] از جنس سیم آهنی نرم و آهنربای دوقطبی[۱۷] سادهای بود و چنان طراحی شده بود که لامپِ قوسی[۱۸] و چند لامپ التهابی را بهصورت متوالی روشن میکرد. چند ماه بعد ژنراتور پیچیدهتری به وزن ۵۰۰ کیلوگرم و بازدهی ۸۲ درصد ساخت که بزرگترین ژنراتور آن زمان بود. در دهۀ بعد، گروه ادیسون پیشگام تکمیل فناوری ساخت ژنراتور بود و بازده ژنراتورها را به ۹۰ درصد رساند. ادیسون برای تکمیل شبکۀ برق خود کابلهایی طراحی کرد که برق را از نیروگاههای کوچکی با استاندارد امروزی به خانهها منتقل میکردند. کنتور برق[۱۹] را نیز بهمنظور اندازهگیری میزان مصرف برق اختراع کرد.
فونوگراف. با اختراع فونوگراف دورۀ ضبط صدا آغاز شد (۱۸۷۷). فونوگراف دستگاهی بود که ارتعاشات صدای انسان را با استفاده از سوزن روی استوانۀ[۲۰] چرخانی که پوشش نازکی از جنس ورق قلع[۲۱] داشت، نقش میزد. ادیسون در میلان، واقع در اوهایو[۲۲]، زاده شد و خودآموخته بود. در ۱۲سالگی، روزنامهفروشی میکرد. سپس، روزنامۀ گراند ترانک هرالد[۲۳] را منتشر کرد که نخستین روزنامهای بود که در قطار راهآهن منتشر میشد. در ۱۹سالگی تلگرافچی شد و اولین اختراع خود را بهثبت رساند: دستگاه برقی ثبت رأی[۲۴]. ادیسون با درآمد حاصل از ساخت تیکر (ماشین چاپ قیمتهای بورس سهام روی نوار کاغذی) آزمایشگاهی برای تحقیقات صنعتی در نیوآرک[۲۵]، واقع در نیوجرسی، تأسیس کرد (۱۸۶۹). این آزمایشگاه بعداً به منلوپارک، و پس از آن به وست اورنج[۲۶] انتقال یافت. در ۱۸۸۹، شرکت روشنایی ادیسون[۲۷] را تأسیس کرد که بعداً به شرکت جنرال الکتریک[۲۸] تغییر نام یافت. برخی از اختراعات ادیسون عبارتاند از نوعی باتری[۲۹] و نوعی دوربین فیلمبرداری[۳۰] ابتدایی. او اختراع لامپ گرمایونی[۳۱] فلمینگ[۳۲] را نیز پیشبینی کرد. ادیسون طرفدار انتقال برق با جریان مستقیم (دیسی) بود، اما سرانجام مشخص شد که جریان متناوب کارآمدتر و اقتصادیتر است.
- ↑ phonograph
- ↑ Menlo Park
- ↑ New Jersey
- ↑ electric power distribution system
- ↑ telephone transmitter
- ↑ telegraphy
- ↑ Civil War
- ↑ automatic repeater
- ↑ ticker
- ↑ Bell and Gray
- ↑ carbon transmitter
- ↑ filament
- ↑ incandescent electric lamp
- ↑ electrode
- ↑ vacuum
- ↑ drum armature
- ↑ bi-polar magnet
- ↑ arc-lamp
- ↑ electricity meter
- ↑ cylinder
- ↑ tin foil
- ↑ Ohio
- ↑ The Grand Trunk Herald
- ↑ electric vote recorder
- ↑ Newark
- ↑ West Orange
- ↑ Edison Light Company
- ↑ General Electric Company
- ↑ storage battery
- ↑ cine camera
- ↑ thermionic valve
- ↑ Fleming