پیتر سنگه

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۳ توسط Shahraabi (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

 

پیتر سِنگِه (Peter Senge)
زادروز استنفورد، کالیفرنیا 1947م
نام‌های دیگر پیتر مایکل سِنگِه
تحصیلات و محل تحصیل اخذ مدرک کارشناسی در رشتۀ مهندسی هوافضا از دانشگاه استنفورد، مدرک کارشناسی ارشد در 1973 در رشتۀ مدل‌سازی سیستم‌های اجتماعی از ام‌آی‌تی و در 1978 مدرک دکترای مدیریت نیز از ام‌آی‌تی
شغل و تخصص اصلی دانشمند امریکایی در حوزۀ علوم سیستم‌ها
آثار پنجمین فرمان- رقص تغییر
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
پست تخصصی مدرس ارشد و مدیر مرکز یادگیری سازمانی در دانشکدۀ مدیریت اسلون در ام‌آی‌تی ؛ عضو هیئت علمی موسسۀ سیستم‌های پیچیدۀ نیوانگلند، و بنیانگذار انجمن یادگیری سازمانی
جوایز و افتخارات شناخته شده با نظریۀ سازمان‌ یادگیرنده

پیتر سنگه

پیتر سِنگِه (1947-       )   (Peter Senge)

(با نام کامل: پیتر مایکل سِنگِه[۱])  دانشمند امریکایی در حوزۀ علوم سیستم‌ها. از دانشمندان مهم تفکر سیستمی است. شهرتش به‌دلیل مهم‌ترین اثرش، کتاب پنجمین فرمان[۲] (۱۹۹۰) است. این کتاب از جمله کتاب‌های مؤثر و بنیادیِ مدیریتی در بیش از دو دهۀ اخیر و در خصوص سازمان یادگیرنده[۳] است.

او در این کتاب، پنج اصل را در ارتباط با ایجاد سازمان یادگیرنده بیان می‌كند كه عبارت‌اند از:

تفکر سیستمی؛ توانایی های فردی؛ مدل‌های ذهنی؛ چشم‌انداز مشترک؛ یادگیری تیمی.

در سال 1997، مجلۀ معتبر و معروف "هاروارد بیزینس ریویو[۴]" کتاب پنجمین فرمان او را به عنوان یکی از کتاب‌های بنیانی مدیریتی در 75 سال گذشته شناخته و اعلام کرده است.

دیگر کتاب معروف او، رقص تغییر[۵] نام دارد که نگرشی متفاوت به تغییر دارد و منبع ارزشمندی برای تغییر سازمانی است. محور اصلی بحث در این کتاب این است که به جای نگاه ماشینی و مکانیکی به سازمان، باید نگاهی زیست‌شناسانه داشته باشیم.

پیتر سنگه در استنفورد[۶] کالیفرنیا[۷] متولد شد. مدرک کارشناسی خود را در رشتۀ مهندسی هوافضا[۸] از دانشگاه استنفورد[۹]، مدرک کارشناسی ارشد را در 1973 در رشتۀ مدل‌سازی سیستم‌های اجتماعی[۱۰] از ام‌آی‌تی[۱۱] (مؤسسۀ فناوری ماساچوست[۱۲]) و مدرک دکترای مدیریت[۱۳] را در 1978 نیز از ام‌آی‌تی گرفته است. او در حال حاضر، مدرس ارشد و مدیر مرکز یادگیری سازمانی در دانشکدۀ مدیریت اسلون[۱۴] در ام‌آی‌تی و عضو هیئت علمی موسسۀ سیستم‌های پیچیدۀ نیوانگلند[۱۵] و بنیانگذار انجمن یادگیری سازمانی[۱۶] است. 

با نظریۀ سازمان‌ یادگیرنده شناخته شده است. سازمان یادگیرنده، در واقع شرکتی است که با استفاده از ساختار و استراتژی، امکان یادگیری برای اعضا را فراهم آورده و به‌طور مداوم خودش را متحول می‌کند. 

او با کمک شرکت‌هایی برتر همچون فورد[۱۷] و آی‌بی‌ام[۱۸]، مرکز یادگیری سازمانی[۱۹] و سپس انجمن یادگیری سازمانی را در ام‌آی‌تی بنیان نهاده است. او همچنین همراه با کریس_آرگایریس[۲۰](روان‌شناس امریکایی)، ابزار تصمیم‌گیری نیرومندی را توسعه داده است. او بر این باور است که فرار از تصمیمات بزرگ به تصمیمات کوچک، یکی از هنرهای انسان برای پنهان کردن ترس از تصمیم‌گیری است.

او از سوی "مجلۀ بیزنس استراتژی[۲۱]" با عنوان "استراتژیست قرن[۲۲]" لقب گرفت و گفته شد که یکی از افراد بسیار معدودی است که بیشترین تآثیر را در استراتژی کسب و کار طی این قرن داشته است.

 

منابع:

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Senge

https://www.toolshero.com/toolsheroes/peter-senge/

 


 

  1. Peter Michael Senge
  2. The Fifth Discipline
  3. Learning Organization
  4. Harvard Business Review
  5. The Dance of Change
  6. Stanford
  7. California
  8. aerospace engineering
  9. Stanford University
  10. social systems modeling
  11. MIT
  12. Massachusetts Institute of Technology
  13. management
  14. Sloan School of Management
  15. New England Complex Systems Institute
  16. Society for Organizational Learning
  17. Ford
  18. IBM
  19. Organizational Learning
  20. Chris Argyris
  21. Journal of Business Strategy
  22. Strategist of the Century