تورج زاهدی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۰۸ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تورج زاهدی (هفتكل 1332ش- )

تورج زاهدی
زادروز هفتكل 1332ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی موسیقی‌دان
شغل و تخصص های دیگر ادیب، روزنامه‌نگار و بازیگر
سبک سنتی
آثار آلبوم‌ها: شیر سنگی (خواننده/ آهنگ‌ساز: فریدون شهبازیان، ۱۳۶۸)، مجموعه‌ی کوچک جنگلی (خواننده/ آهنگ‌ساز: سیدمحمد میرزمانی، ۱۳۷۳)، عاشقانه (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۶۹)، بخت بیدار (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۷۰)، از عالم غیب (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۸۰)
گروه مقاله موسیقی
تورج زاهدی
تورج زاهدی


موسیقی‌دان، ادیب، روزنامه‌نگار و بازیگر ایرانی. از سنین نوجوانی، ضمن گذراندن تحصیلات ابتدایی و دبیرستان در خوزستان، از راه مطبوعات موجود آنجا و برنامه‏‌هاى فرهنگى- هنرى رادیو تهران با مبانى كلى هنر و موسیقى آشنا شد. پس از عزیمت به تهران (1354)، همزمان با فراگیری موسیقی ایرانی، به نوشتن مقالاتى در مطبوعات مهم و مطرح پیش از انقلاب پرداخت.

زاهدی نخستین كسى است كه مبحث موسیقى فیلم و نقد آن را به طور جدى در مطبوعات ایران مطرح كرد. او نوازندگى تار و موسیقى ایرانى را در «كانون فرهنگى چاووش» (به سرپرستى محمدرضا لطفى) آموخته است. وی غیر از تدریس تار و سه‌‏تار، چندین آهنگ سنتی ساخته كه در سال 1368 توسط گروه «معراج» (به سرپرستى و خوانندگی خود او) در تالار وحدت به اجرا درآمده‌اند. حاصل این اجرا آلبوم «سوز و گداز» است که منتشر شده است. وی با موسیقى بختیارى نیز به خوبى آشنا است. او در فیلم‌هاى «شیر سنگى» و «میرزا كوچك خان» خوانندگى تصانیف فیلم‌ها را عهده‏‌دار بوده و خود نیز در فیلم‌های «مدرسه‌ی رجایى» (محسن مخملباف- 1368) و «در مسیر تندباد» (مسعود جعفرى جوزانى- 1367) بازى کرده است. زاهدى در هنرهای دیگری مانند شعر و نقاشى نیز فعالیت داشته. همچنین او نخستین كسى است كه درباره‌ی كارلوس كاستاندا و عرفان غربى پژوهش کرده است.

اولین نوشته‌های زاهدی در حیطه‌ی نقد فیلم، طی سال‌های اواخر دهه 1340 و اوائل 1350 در هفته‌نامه‌ی «فیلم و هنر» به چاپ رسیده. او دبیر صفحه‌ی موسیقی مجله‌ی «تماشا» بوده است. در سال ۱۳۵۸ نقدی بر کاست «آهنگ‌هایی از عارف و شیدا» با صدای سیما مافیها و موسیقی اسماعیل تهرانی نوشت، و به این ترتیب نقد موسیقی را در ایران بنیان گذاشت. چندی بعد نشریه‌ی «دفترهای سینما» را با همکاری بهزاد رحیمیان، داوود مسلمی، خسرو دهقان، پروانه مکانیک و بابک احمدی منتشر کرد، که اولین نشریه‌ی سینمایی پس از انقلاب اسلامی بود. او نزدیک بیست سال با «ماهنامه‌ی فیلم» همکاری دارد. زاهدی هم‌اکنون در مهرشهر کرج زندگی می‌کند و جز فعالیت‌های ژورنالیستی به تدریس تار و سه‌تار و آواز اشتغال دارد.

گزیده‌ی کتاب‌شناسی: ...به رهبری مرتضی حنانه (با همکاری علیرضا میرعلینقی- انتشارات ماهنامه فیلم، ۱۳۶۹)، موسیقی فیلم (انتشارات فاریاب، ۱۳۶۳)، حکمت معنوی موسیقی (انتشارات فردوس، ۱۳۷۶)، مجموعه آثار ناول کارلوس کاستاندا (انتشارات فکر روز، ‌۱۳۷۶)، مرشدی از عالم غیب: بررسی آثار و عقاید کارلوس کاستاندا (انتشارات فکر روز، ۱۳۷۸)، سینمای معناگرا در ایران (انتشارات بنیاد سینمایی فارابی، ۱۳۸۴) و خانه‌ی پریان (انتشارات کتاب نیستان، چاپ دوم: ۱۳۸۶).

موسیقی فیلم: ترس (کارگردان: منصور حاجیان)، صعود (کارگردان: فریدون جیرانی)، یک صبح پرماجرا (کارگردان: تورج منصوری)، باغ (کارگردان: احمد طالبی‌نژاد)، شکوه زندگی‌ (کارگردان: نسرین صابری)، غریبه و آشنا (کارگردان: اسماعیل فلاح‌پور)، محکومین بهشت (کارگردان: حجت‌الله سیفی)، خاکستر و پروانه (کارگردان: رهبر قنبری) و مجموعه تلویزیونی دایره‌ی بسته (کارگردان: سیامک شایقی).

آلبوم‌ها: شیر سنگی (خواننده/ آهنگ‌ساز: فریدون شهبازیان، ۱۳۶۸)، مجموعه‌ی کوچک جنگلی (خواننده/ آهنگ‌ساز: سیدمحمد میرزمانی، ۱۳۷۳)، عاشقانه (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۶۹)، بخت بیدار (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۷۰)، از عالم غیب (خواننده و آهنگ‌ساز- ۱۳۸۰).