کمال الملک (فیلم)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۶ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۱۱ توسط Amir (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کمال‌الملک (فیلم)

پوستر فیلم
پوستر فیلم


فیلم بلند سینمایی ساخته‌ی علی حاتمی. حاتمی به عنوان نویسنده و کارگردان این اثر را در سال 1362 تولید کرده است. فیلم با بازی جمشید مشایخی در نقش اصلی و تعداد دیگری از بزرگان بازیگری ایران و با دخل و تصرفاتی که حاتمی در آثارش در تاریخ می‌کند به زندگی محمد غفاری (کمال‌الملک) می‌پردازد. کمال‌الملک در سومین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر شرکت داشته و علاوه بر اهدای سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد به مشایخی (برای این اثر و فیلم گل‌های داوودی) علی حاتمی نیز از طرف هیات داوران جشنواره مورد تقدیر قرار گرفته است.


خلاصه‌ی داستان

محمد غفاری به عنوان نقاش‌باشی دربار ناصرالدین شاه قاجار پذیرفته می‌شود. و مدتی بعد لقب كمال‌الملك می‌گیرد. طی حادثه‌ای در جریان كشیدن تابلو در تالار آینه، یكی از جواهرات تخت شاه گم می‌شود و كمال‌الملك به اتهام ربودن جواهر، توسط كامران میرزا بازجویی و به او اهانت می‌شود. اما سارقان را می‌یابند و در ملأ عام گردن می‌زنند؛ در حالی كه نقاش‌باشی از اهانتی كه به او شده، رنجیده خاطر است. پس از ترور ناصرالدین شاه و تاج‌گذاری مظفرالدین شاه برای تكمیل هنرش به اروپا می‌رود. در بازگشت به مشروطه‌خواهان علاقه نشان می‌دهد و پس از امضای فرمان مشروطیت و مرگ مظفرالدین شاه از دربار فاصله می‌گیرد. سال‌ها بعد پیشنهاد رضاشاه را برای همكاری نمی‌پذیرد و به عراق تبعید می‌شود. سرانجام در خانه‌ای كوچك و در غربت، به مرگ طبیعی می‌میرد.


بازیگران

جمشید مشایخی (کمال‌الملک)؛ عزت‌الله انتظامی (ناصرالدین شاه)؛ علی نصیریان (مظفرالدین شاه)؛ داوود رشیدی (رضا شاه)؛ محمدعلی کشاورز (اتابک اعظم)؛ پرویز پورحسینی (کامران میرزا)؛ هوشنگ بهشتی (عضدالملک)؛ منوچهر حامدی (امام جمعه)؛ جهانگیر فروهر (تدین)؛ سیروس ابراهیم‌زاده (وزیر تشریفات)؛ سروش خلیلی (حاجب‌الدوله)؛ لیلا حاتمی (کودکی کمال‌الملک).


عوامل دیگر فیلم

کارگردان: علی حاتمی

تهیه‌کننده: حسین غفوری

نویسنده: علی حاتمی

فیلم‌بردار: مهرداد فخیمی

تدوین: موسی افشار؛ روح‌الله امامی

طراح صحنه و لباس: علی حاتمی

چهره‌پرداز: جلال معیریان

موسیقی: فرهاد فخرالدینی