بحث:تفنگ حسن موسی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۴ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۱۹ توسط Aeen (بحث | مشارکت‌ها) (←‏بازخورد خوانندگان :" حسن موسای تفنگ ساز "در...: بخش جدید)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بازخورد خوانندگان :" حسن موسای تفنگ ساز "در...

185.23.131.50 ارسال کرد این نظر در ‏۵ مهٔ ۲۰۱۸ (دیدن همه بازخوردها).

" حسن موسای تفنگ ساز "

درباره تاریخچه تفنگ سازی در ایران میگفتند اولین اسلحه آتشی بدست مراد علی نامی؛ قمه ساز، که آنرا از روی طپانچه روسی ساخته بود و چون خبر به ناصرالدین شاه رسید گفت لابد آنرا برای قتل من ساخته است و با همان طپانچه بقتلش رسانید (باشد که ترس ناصرالدین شاه از طپانچه بی مورد نبوده چون گاهی اجل آشنایی میدهد). تا بعدها که به اروپا رفته و پیشرفت صنایع و کارخانه های اسلحه سازی را دید که هیچکدامشان برای کشتن پادشاهشان ساخته نشده بود.

کار ساخت این گونه سلاحها را به دست چند صنعتگر دولتی؛ آزاد گردانید که از آن جمله "حسن موسی" مستعفی قورخانه بود که دقیقترین و ظریفترین و خوش دست ترین تفنگ ها را بیرون میداد و به شهرت وافر رسیده بود. چون شهرت تفنگهای حسن موسی از مرز ایران گذشت و به اروپا رسید؛ یکنفر فرانسوی همراه مترجمی مامور رسیدگی و تحقیق در کار او گردیده به تهران می آیند و با زحمت زیاد از مردم سراغ کارخانۀ او که گمانشان کارخانه عظیمی بوده میگرفته و مردم اظهار بی اطلاعی میکردند. در نهایت دکان او را بدتر از دخمه ای در چهارسوی کوچکی پیدا میکنند. مرد مفلوک لاغراندام دود گرفته ای را کنار مشتی آهن قراضه مینگرند که از فرط فقر و درماندگی به همه چیز جز به آدمیزاد میماند که شلوارش از فرط وصله صورت اصلی خود را از دست داده، نان و پنیر خشکیده ای به اسم غذا روی زمین داشت با اندامی شبیه اسکلتِ تشریح نشسته بود تریاک میکشید و چون بعد از تعجب بسیار که باورشان نمیشد آنگونه کسی با چنان شهرت و هنر دارای چنین احوالی باشد با او سر سخن باز میکنند و درباره وضعش که چرا با اینهمه صفت و چیره دستی که از چند تکه حلبی و آهن زنگ زده تفنگهایی همطراز سلاحهای ماشینی میسازد باین بدبختی زندگی نماید سوال میکنند؟ حسن موسی جواب میدهد: "هنوز سراغ ندارد کسی که از تفنگ او گلوله ای خورده باشد و بگوید خدا خیرت بدهد" که مرد فرانسوی جمله آخر او را بعنوان عالیترین فلسفه پذیرفت عکسی از او برداشته و خداحافظی میکند.

لازم به توضیح است که ضرب المثل "تفنگ حسن موسی هم نزد" برگرفته از نام همین شخص و اسلحه های بینظیرش بوده است.

منبع: طهران قدیم (جعفر شهری باف)


Aeen (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۱۹ (GMT) از توجه و نظر شما بسیار سپاسگزاریم. در صورت عضویت در دانشنامه، می‌توانیم تعاملات بیشتری داشته باشیم و شما قادر به ویرایش یا ایجاد مقالات خواهید بود.