روز باشکوه (فیلم سینمایی)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۰۶ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «فیلم بلند سینمایی به کارگردانی کیانوش عیاری، تولید سال 1367ش. ''روز باشکوه'' در هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشته. این فیلم در گونۀ کمدی ساخته شده است. نقش اصلی فیلم را علیرضا خمسه بازی کرده و فیلمبرداری‌اش به عهدۀ داریوش عیاری بوده است. روز...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

فیلم بلند سینمایی به کارگردانی کیانوش عیاری، تولید سال 1367ش. روز باشکوه در هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشته. این فیلم در گونۀ کمدی ساخته شده است. نقش اصلی فیلم را علیرضا خمسه بازی کرده و فیلمبرداری‌اش به عهدۀ داریوش عیاری بوده است. روز باشکوه از تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۶۸ اکران شد و به موفقیت تجاری خیلی خوبی دست یافت. این فیلم با آمار حدود ۲ میلیون و ۱۷۵ هزار نفر دومین فیلم پرتماشاگر سال ۱۳۶۸ بوده است. با توجه به داستان فیلم روز باشکوه که هجوی بر نظام سلطنتی بود، گروهی از منتقدان از این جنبه به ارزیابی فیلم پرداخته و البته انتقاداتی را نیز متوجه آن دانستند.

مدت فیلم: 110 دقیقه


خلاصۀ داستان

قهرمان دوچرخه‌سواری به نام گل‌آقا پس از كسب مدال قهرمانی آسیا، در بازگشت به زادگاه خود با استقبال پرشور همشهریانش روبه‌رو می‌شود. مقامات دولتی شهر او را بلافاصله به فرمانداری می‌برند، تا در جلسه‌ای كه برای استقبال ورود یكی از اعضای خانوادۀ سلطنتی به شهر ترتیب داده‌اند شركت كند. فرماندار و مقام‌های نظامی و امنیتی از گل‌آقا می‌خواهند تا با استفاده از محبوبیت خود مردم را ترغیب كند كه قالی‌های منازل خود را در اختیار فرمانداری بگذارند تا مسیر استقبال را با آنها فرش كنند. گل‌آقا به این همكاری تن درنمی‌دهد. اما پس از آن كه برادر نامزدش، كه خبرنگار شهر است، به عنوان محرك او ربوده می‌شود خواست فرماندار و مقام‌های نظامی را اجابت و مردم را به مشاركت دعوت می‌كند. پدر گل‌آقا، اوس خالد، مخالف شركت فرزندش و مردم شهر در مراسم استقبال است. به همین دلیل روز جشن ازدواج گل‌آقا را با ورود خانوادۀ سلطنتی به شهر مقارن می‌کند. مردم در جشن باشكوه ازدواج گل‌آقا شركت می‌كنند و در مراسم استقبال، كسی از سكنۀ شهر، جز خانوادۀ فرماندار و مقامات شهر، حاضر نمی‌شوند.


برخی از بازیگران و عوامل تولید

کارگردان: کیانوش عیاری

نویسندگان: فرید مصطفوی، داریوش مؤدبیان و ابوالحسن داوودی

بازنویسی فیلمنامه: کیانوش عیاری

تهیه‌کننده: هدایت فیلم

مدیر فیلمبرداری: داریوش عیاری

تدوینگر: کیانوش عیاری

آهنگساز: فرهاد فخرالدینی

صدابرداران: شاهرخ استادحسن و بهمن حیدری

ترکیب صدا: مسعود بهنام

طراحان صحنه: ولی‌الله خاکدان و وجیهه فریبرزی

چهره‌پردازان: روح‌الله مفیدی و عاطفه رضوی

بازیگران: علی نصیریان؛ جمشید هاشم‌پور؛ علیرضا خمسه؛ ایرج طهماسب؛ گوهر خیراندیش؛ مصطفی کریمی؛ حسن رضایی؛ ولی شیراندامی؛ سعید امیرسلیمانی؛ مهری مهرنیا؛ روح‌انگیز مهتدی