اتریش
اُتریش (Austria)
اتریش | |
---|---|
نام فارسی | اُتریش |
نام لاتین | Austria |
نظام سیاسی | جمهوری فدرال چندحزبی، با دو مجلس قانونگذاری |
جمعیت | 8,404,252 نفر |
موقعیت | اروپای مرکزی |
پایتخت | وین |
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع) | 100/2 |
رشد سالانه (درصد) | 0/5 |
شهرهای اصلی | وین، زانکت پولتِن، لینتس، اینسبروک، گراتس و سالزبورگ |
زبان | آلمانی |
دین | مسیحیت |
مساحت (کیلومتر مربع) | 83870 |
واحد پول | یورو |
موقعیت. جمهوری اتریش در اروپای مرکزی و در جنوب کشور آلمان جا دارد. از شمال به آلمان و چک، از شرق به اسلوواکی و مجارستان، از جنوب به اسلوونی و ایتالیا، و از غرب به سوئیس و لیختنشتاین محدود شده است. این کشور ۸۳,۸۷۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و شهر وین[۱] پایتخت آن است.
سیمای طبیعی. اتریش از نظر جغرافیایی به سه ناحیۀ کوههای آلپ[۲]، فروبومان[۳] شرقی و بلندیها[۴]ی شمال شرقی تقسیم میشود: ۱. کوهستان آلپ حدود دو سوم از کشور را فراگرفته و از رشتهکوههایی موازی تشکیل شده است که از غرب به شرق کشیده شده و با درّههایی نسبتاً پهناور از هم جدا شدهاند. آلپهای تیرول شمالی[۵] و آلپهای سالزبورگ[۶]، شمالیترین رشتههای این ناحیهاند و کوههای هوئه تاوئرن[۷] با بلندی ۳,۷۹۷ متر، (قلّۀ گروسگلوکنر[۸] یا مرتفعترین نقطۀ کشور) رشتۀ مرکزی را تشکیل میدهند و آلپهای اوتستال[۹]، آلپهای تسیلر تالر[۱۰]، آلپهای کارنیک[۱۱]، و آلپهای کاراوانکن[۱۲] جنوبیترین رشتههای این قسمتاند. گردنههای برِنِر[۱۳] و زِمِرینگ[۱۴] از این کوهستان میگذرند و رودخانههای دانوب و ایزار[۱۵]، این[۱۶]، زالتساخ[۱۷]، اِنس[۱۸]، مور[۱۹]، و دراوا[۲۰] که همگی ریزابههای دانوباند، این کشور را مشروب میکنند. علاوه بر رودخانههای مزبور که کلاً از این کوهستان سرچشمه میگیرند، دریاچههای کوچکی مانند کنستانس[۲۱] (بودِنْزِه[۲۲]) و نویزیدلِر[۲۳] از دیگر عارضههای آبی این سرزمین محسوب میشوند. ۲. ارتفاعات آلپ از شمال به درّۀ دانوب و از شرق به فروبومانِ حوضۀ وین[۲۴]منتهی میشود و دریاچۀ نویزیدلر در آن واقع است. بیشترین کشتزارها و مهمترین شهرها و آبادیهای اتریش در درّۀ دانوب و حوضۀ وین قرار دارند و دامنۀ ارتفاعات آن را تاکستانهای متعدد فراگرفته است. ۳. درّۀ دانوب، از شمال به کوههای جنگل بوهمی[۲۵] محدود میشود و بلندیهای شمال شرقی را که از جنگل پوشیده شده تشکیل میدهد و اتریش را از کشورهای چک و اسلوواکی جدا میسازد. کشور اتریش از نُه ایالت فدرال[۲۶] تشکیل شده و شهرهای مهم آن عبارتاند از وین، زانکت پولتِن[۲۷]، لینتس[۲۸]، اینسبروک[۲۹]، گراتس[۳۰]، و سالزبورگ. آب و هوای این کشور معتدل است. نواحی جنوبی و غربی آن دارای اقلیم آلپی با بارندگی فراوان و گاه توام با طوفانهای تُندری[۳۱] است. زمستانهایش سرد و برفی و تابستانهای نواحی شرقی گرم و نسبتاً خشک است. میانگین دمای شهر وین در دیماه صفر درجۀ سانتیگراد و در تیرماه بیست درجۀ سانتیگراد است و میانگین بارندگی سالانۀ آن به ۸۲۵ میلیمتر میرسد. کشور اتریش عمدتاً از جنگل و علفزار پوشیده شده است. جنگلهای مخروطی[۳۲] خاص ارتفاعات آلپ است و دامنهها و نواحی کمارتفاع آن پوشیده از علفزار و درختان دیگر است. خرس، گرگ، گراز، آهو، بزکوهی، و پرندگانی چون عقاب، شاهین، و جغد، گونههایی از حیات وحش این کشور بهشمار میآیند.
اقتصاد. اتریش در مرز اروپای شرقی و غربی قرار دارد و از نظر دادوستد میان این دو منطقه از موقعیت مهمی برخوردار است. اقتصاد این کشور طی ۵۰ سال اخیر از کشاورزی به صنعتی تغییر یافته و حدود بیست درصد از اراضی آن به کشاورزی اختصاص یافته و با بهکارگیری روشهای مکانیزه، در زمینۀ تولید محصولاتی چون غلات و سبزیجات، تا ۷۵ درصد به خودکفایی رسیده است. بیشتر اراضی قابل کشت اتریش در فروبومان شرقی قرار دارند و غلات، ذرت، جو دوسر، میوه و سبزیجات از محصولات کشاورزی این کشورند. کوهپایهها و فروبومان شرقی غالباً از تاکستان مستورند و شراب در ردیف اقلام صادراتی آن قرار دارد. چراگاههای شرقی و دامنههای آلپ برای دامداری و تولید فرآوردههای دامی و لبنی تخصیصیافته و شیلات آن به صید ماهی در آبهای داخلی منحصر است و محصول سالانۀ آن به حدود ۴۳۵ تن میرسد. نزدیک به ۹,۳ میلیون هکتار از اراضی این کشور را جنگل فراگرفته و تولید سالانۀ چوب آن به حدود ۱۴میلیون متر مکعب میرسد. اتریش از نظر منابع طبیعی و تولید نیرو در شرایط مناسبی قرار دارد و از بابت تولید و صدور منگنز مقام اول جهان را دارد. آهن، لیگنیت، گرافیت، نمک، کوارتز، و خاک رس نیز از کانیهای مهم آن محسوب میشوند. تولید سالانۀ نفت خام و گاز طبیعی این کشور به ترتیب ۹۵۰هزار تن و ۱.۵میلیارد متر مکعب است. استخراج نفت و گاز اتریش از ۱۹۳۰ آغاز شده و کاهش تولید در سالهای اخیر از رو به اتمام نهادن ذخایر مزبور حکایت دارد. بیشتر نیروی الکتریسیتۀ این کشور بهشیوۀ برقابی[۳۳] تأمین میشود و تولید آن به ۶۰.۵میلیارد کیلووات ساعت میرسد. توجه و حمایت دولت اتریش از صنایع داخلی، موجب رونق آن شده و پایههای اصلی اقتصاد کشور بر آن استوار است. تولید آلومینیوم، و پالایش نفت، مصنوعات شیمیایی و پلاستیکی، ماشینآلات الکتریکی، ابزارهای اپتیک و تجهیزات حمل و نقل، جزء فرآوردههای صنعتی آن محسوب میشوند.
حکومت و سیاست. نوع حکومت اتریش جمهوری فدرال چندحزبی، با دو مجلس قانونگذاری است. مجلس شورای ملی با ۱۸۳ نماینده و مجلس شورای فدرال با ۶۴ عضو، نهادهای قانونگذاری این کشورند و اعضای آنها را مردم برای چهار سال برمیگزینند. دورۀ ریاست جمهوری اتریش شش سال است و رهبر حزب حائز اکثریت در مجلس شورای ملی سمت صدراعظمی و سرپرستی قوۀ مجریه را بر عهده دارد.
مردم و تاریخ. جمعیت این کشور حدود ۸,۴۰۴,۲۵۲ نفر است (۲۰۱۱) و تراکم نسبی آن به ۱۰۰.۲ نفر در کیلومتر مربع میرسد. رشد سالانۀ جمعیت اتریش ۰.۵ درصد است و اتریشیها ۹۶ درصد از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. ۸۵ درصد از مردم آن پیرو آیین کاتولیک رُماند و ۶۷ درصدشان شهرنشیناند و زبان رسمی آنان آلمانی است. میانگین امید به زندگی در اتریش ۷۸ سال است و ۹۹ درصد از بزرگسالان آن باسوادند. سرزمین اتریش از آغاز عصر حجر[۳۴] مسکون بوده است و ایلیریایی[۳۵]ها، که در ساحل دریای آدریاتیک[۳۶] میزیستند، تمدن عصر آهن[۳۷] را در آن سرزمین پایهگذاری کردند. رومیان در ۲۰۰پم به اتریش وارد شدند و به راهسازی و احداث تاکستان پرداختند. ژرمنها[۳۸] و اسلاوها[۳۹] در قرن ۵م بیشتر نواحی اتریش را تصرف کردند و امپراتور شارلمانی[۴۰] (۷۴۲ـ۸۱۴م) مسیحیت را در این سرزمین رواج داد و بخش شرقی آن را اوستر رایش[۴۱] نامید. اوتوی اول[۴۲] در ۹۵۵م اتریش را تصرف کرد و آن را به صورت دوکنشینی مستقل به امپراتوری مقدس روم[۴۳] ضمیمه کرد. این سرزمین در ۱۲۵۳م تحت فرمانروایی اوتاکار دوم[۴۴]، پادشاه بوهم، قرار گرفت و در ۱۲۷۸ امپراتوری هاپسبورگ[۴۵] در این کشور تشکیل شد. در جنگهای ناپلئونی[۴۶] (۱۷۹۲ـ۱۸۱۵) کروآسی، مجارستان، چک، ایتالیا، اسلوواکی، و لهستان ضمیمۀ خاک اتریش شدند؛ و بعد از کنفرانس وین (۱۸۱۵) با هدایت و کاردانیهای پرنس مترنیخ[۴۷] (۱۷۷۳ـ۱۸۵۹)، وزیر خارجۀ این کشور، کنفدراسیونی از دولتهای آلمانیزبان تشکیل شد. انقلاب ۱۸۴۸ موجبات ضعف اتریش را فراهم کرد و به جداشدن آن از لومباردی[۴۸] در ۱۸۵۹ انجامید و درپی آن تسلط بر آلمان نیز در ۱۸۸۶ پایان یافت. اتریش در ۱۸۶۷ با مجارستان متحد شد و امپراتوری اتریش ـ مجارستان[۴۹] را تشکیل داد و در ۱۸۷۸ بوسنی ـ هرزگووین را به خاک خود افزود. جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ـ۱۹۱۸) به شکست اتریش انجامید و به موجب پیمان سن ژرمن[۵۰]، این سرزمین مطابق محدودۀ امروزی کوچک شد. پس از کشتهشدن دولفوس[۵۱]، رئیسجمهور وقت اتریش (۱۹۳۴) که با ناسیونالیستهای تندرو مخالفت میکرد، این کشور به آلمان نازی ملحق شد (۱۹۳۸). در پایان جنگ جهانی دوم (۱۹۴۵) متفقین آنجا را اشغال کردند و جمهوری اتریش دوباره تأسیس شد. این کشور در ۱۹۵۵ به عضویت سازمان ملل متحد درآمد، در ۱۹۵۶ به شورای اروپا ملحق شد، و در ۱ ژانویۀ ۱۹۹۵ به اتحادیۀ اروپا پیوست.
- ↑ Vienna
- ↑ Alps
- ↑ Low Lands
- ↑ Heights
- ↑ North Tirol Alps
- ↑ Salzburg Alps
- ↑ Hohe Tauern
- ↑ Grossglockner
- ↑ Otztal Alps
- ↑ Ziller Taler Alps
- ↑ Carnic Alps
- ↑ Karawanken Alps
- ↑ Brener
- ↑ Semmering
- ↑ Isar
- ↑ Inn
- ↑ Salzach
- ↑ Enns
- ↑ Mur
- ↑ Drava
- ↑ Constance
- ↑ Bodensee
- ↑ Neusiedler
- ↑ Vienna Basin
- ↑ Bohemian Forest
- ↑ Federal State
- ↑ Sankt Polten
- ↑ Linz
- ↑ Innsbruck
- ↑ Graz
- ↑ Thunder Storm
- ↑ Coniferous
- ↑ Hydro electric
- ↑ Stone Age
- ↑ Illyrian
- ↑ Adriatic Sea
- ↑ Iron Age
- ↑ Germanic
- ↑ Slavs
- ↑ Charlemagne
- ↑ Oster Reich
- ↑ Otto I
- ↑ Holy Roman Empire
- ↑ Otakar II
- ↑ Hapsburg
- ↑ Napoleonic Wars
- ↑ Prince Metternich
- ↑ Lombardy
- ↑ Austro-Hungarian Empire
- ↑ Saint Germain
- ↑ Dollfuss