اولریش نایسر

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

اولریش نایسر (1928-2012) (Ulric Neisser)

اولریش نایسر (Ulric Neisser)
زادروز کیل، آلمان 1928م
درگذشت ایتاکا 2012م
ملیت امریکایی زادۀ آلمان
تحصیلات و محل تحصیل اخذ مدرک کارشناسی‌ در رشتۀ روان‌شناسی از دانشگاه هاروارد، کارشناسی ارشد از کالج سوارتمور و مدرک دکترا نیز از هاروارد
شغل و تخصص اصلی روان‌شناس
شغل و تخصص های دیگر تدریس و انجام کارهای تحقیقاتی در کالج‌های اِموری، کورنل و برندایز
لقب پدر روان‌شناسی شناختی
آثار روان‌شناسی شناختی
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
پست تخصصی عضو آکادمی ملی علوم ایالات متحده
جوایز و افتخارات در رتبۀ 32 برترین و مطرح‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم
اولریش نایسر

(با نام کامل: اولریش گوستاو نایسر[۱]) روان‌شناس امریکایی زادۀ آلمان و عضو آکادمی ملی علوم ایالات متحده[۲]. از او به عنوان «پدر روان‌شناسی شناختی[۳]» یاد شده است. در مورد ادراک[۴] و حافظه[۵] تحقیق کرد و مطلب نوشت. او معتقد بود که فرایندهای ذهنی فرد را می توان سنجید و سپس تجزیه و تحلیل کرد. در 1967، او کتاب "روان‌شناسی شناختی[۶]" را منتشر کرد، که بعدها گفت این کار را در حمله به الگوهای روان‌شناسی رفتارگرایانه انجام داده است. کتاب روان‌شناسی شناختی، نایسر را به یکباره مشهور کرد و باعث شد که در حوزۀ روان‌شناسی به رسمیت شناخته شود. او بدیهی فرض می‌کرد که حافظه اساساً بازسازی می‌شود و یک عکس فوری و تصویر لحظه‌ای از لحظه نیست. طبق گزارش منتشر شده در مجلۀ علمی انجمن روان‌شناسی امریکا[۷] در سال 2002، او در رتبۀ 32 برترین و مطرح‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم قرار دارد.

اولریش نایسر در 8 دسامبر 1928 در کیل[۸]، آلمان[۹]، متولد شد. پدرش، هانس نایسر[۱۰]، اقتصاددان برجستۀ یهودی بود. او در 1923، با مادر اولریش، شارلوت[۱۱] ("لوته[۱۲]")، که یک کاتولیک[۱۳] فعال در جنبش زنان در آلمان بود و مدرک جامعه‌شناسی[۱۴] داشت، ازدواج کرد. اولریش خواهر بزرگ‌تری هم با نام ماریان[۱۵] داشت که در 1924 متولد شده بود. پدرش که پیش بینی می کرد هیتلر[۱۶] در حال بسط و گسترش قوای نظامی است، در 1933 آلمان را به قصد اقامت در انگلستان ترک کرد، و چند ماه بعد خانواده‌اش را هم با خود برد. آن‌ها با کشتی به ایالات متحده رفتند و در 15 سپتامبر 1933 وارد نیویورک[۱۷] شدند. او بعدها حرف اچ را از آخر اسمش حذف کرد تا بیشتر یک نام امریکایی به نظر برسد. چون چاق بود، دوستان و هم‌کلاسی‌هایش، او را دیکی[۱۸] می‌نامیدند و بعد به دیک[۱۹] معروف شد. در سوارتمور[۲۰]، واشینگتن و نیویورک بزرگ شد. پدرش دوست داشت که او دانشمند شود. اما او به دانشگاه هاروارد رفت و روان‌شناسی را جالب‌تر از فیزیک یافت و جذب مکتب روان‌شناسی گشتالت شد. همچنان که او بزرگ‌تر می شد، تلاش کرد تا در امریکا به موفقیت برسد.

مدرک کارشناسی‌اش را در رشتۀ روان‌شناسی از دانشگاه هاروارد، کارشناسی ارشد را از کالج سوارتمور و مدرک دکترا را نیز از هاروارد گرفت. به تدریس و انجام کارهای تحقیقاتی در کالج‌های اِموری[۲۱]، کورنل[۲۲] و برندایز[۲۳] پرداخت. ازدواجش با آنا گابریل پیرس[۲۴] به طلاق انجامید. همسر دومش، آردن سیدلر[۲۵]، پیش از او فوت کرد. نایسر در در اواخر دهۀ 1940 وارد دانشگاه هاروارد[۲۶] شد و در 1950 در رشتۀ روان‌شناسی با نمراتی ممتاز فارغ‌التحصیل شد. پس از آن، برای اخذ مدرک کارشناسی ارشد در کالج سوارتمور درس خواند. نایسر به این علت آن کالج را انتخاب کرد که وولفگانگ کولر[۲۷]، یکی از بنیان‌گذاران روان‌شناسی گشتالت[۲۸]، آن‌جا عضو هیئت علمی بود. او در 84 سالگی به علت ابتلا به بیماری پارکینسون[۲۹] در ایتاکا[۳۰] درگذشت.


منابع:

وبسایت en.wikipedia.org

وبسایت link.springer.com

وبسایت www.psychologicalscience.org

وبسایت www.nytimes.com

وبسایت news.cornell.edu



  1. Ulric Gustav Neisser
  2. US National Academy of Sciences
  3. father of cognitive psychology
  4. perception
  5. memory
  6. Cognitive Psychology
  7. (American Psychological Association (APA
  8. Kiel
  9. Germany
  10. Hans Neisser
  11. Charlotte
  12. Lotte
  13. Catholic
  14. sociology
  15. Marianne
  16. Hitler
  17. New York
  18. Dickie
  19. Dick
  20. Swarthmore
  21. Emory
  22. Cornell
  23. Brandeis
  24. Anna Gabrielle Peirce
  25. Arden Seidler
  26. Harvard University
  27. Wolfgang Kohler
  28. Gestalt psychology
  29. Parkinson's disease
  30. Ithaca