اکبر عالِمی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

اکبر عالِمی (اهواز 1324- تهران 1399)

اکبر عالمی
اکبر عالمی
طرح جلد کتاب عالمی

مجری و کارشناس صدا و سیما، استاد دانشگاه، مدرس و تحلیلگر سینما، و کارگردان ایرانی.

او فارغ‌التحصیل رشتهٔ سینما از دانشکدۀ هنرهای دراماتیک و دارای دکترای سینما از انگلستان بود. از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۶ش عضو فرهنگستان هنر و فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز بوده است.

برنامۀ هنر هفتم عالمی که در اوایل دهۀ ۷۰ از تلویزیون پخش می شد و در آن مجری و کارشناس بود، مشتاقان بسیاری پیدا کرد و بیشتر او را با آن برنامه به خاطر می آورند، هر چند که بیشتر کارها و فعالیت هایش در ژانر مستند عرضه شده‌اند. در کارنامه اش ساخت ده‌ها مستند را می توان دید، که در میان آن ها یک نام بیشتر از بقیه خودنمایی می‌کند و آن، مستند «مروارید خلیج فارس» است که ضمن این که یک مستند صنعتی محسوب می شود که در آن، به پیشرفت‌های استان بوشهر اشاره شده، اما به گونه‌ای کاملاً ظریف و غیرمستقیم نیز به این موضوع تأکید داشته‌ که خلیج فارس متعلق به ایرانیان است.

مجموعۀ پنج قسمتی «نوابغ عکاسی» در خصوص تاریخ عکاسی، یکی دیگر از مستندهای ماندگار اوست. ساخت و تولید حدود ۳۰ فیلم مستند برای صنایع داروسازی، پتروشیمی، نساجی و چوب به زبان‌های مختلف، از جمله انگلیسی، فرانسوی، اسپانیولی، آلمانی، ایتالیایی، و عربی از دیگر کارهایش است.

اکبر عالِمی اصالت دامغانی دارد، اما به اقتضای شغل پدرش که دامپزشک بود و به شهرهای مختلف سفر می‌کرد، در 13 تیر 1324ش در اهواز متولد شد. دو ساله بود که به محلۀ معصوم‌زاده دامغان و زادگاه پدری‌اش بازگشت. سال ها بعد، به عشق سینما راهی تهران شد و رشتهٔ رادیو تلویزیون را در دانشکدۀ هنرهای دراماتیک خواند و مدرک کارشناسی ارشدش را در رشتهٔ سینما از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرد. سپس مدرک دکترای سینما را در انگلستان گرفت و پس از آن به ایران بازگشت.

اکبر عالمی مدتی ریاست لابراتوار وزارت فرهنگ و آموزش عالی و مسئولیت لابراتوارهای سازمان صدا و سیما را نیز بر عهده داشت و مانع از نابودی آرشیوهای مهم آن شد.

عالمی تجربۀ بازیگری را نیز در ۱۳۵۱ش با فیلم "بابا نان داد" در کارنامه دارد.

او علاوه بر حضور در تلویزیون به عنوان کارشناس و مجری و همچنین فعالیت سینمایی، سابقه ای طولانی هم در نگارش مقاله و کتاب داشت. از مجموعۀ کتاب های اوست: «قدرت واژگان»، فرهنگنامه‌ای به زبان انگلیسی از انواع واژگان تخصصی هنرهای مختلف؛ «تمهیدات سینمایی»، کتابی در چهار بخش که به جلوه‌های ویژه سینمایی می‌پردازد؛ «فرهنگ جامع انیمیشن»، کتابی پیرامون اصطلاحات معمول بین انیماتورها و به‌طور کلی دربارهٔ تعابیر و اصطلاحات علمی انیمیشن که زیر نظر او و توسط فرناز خوشبخت تألیف شده‌؛ ترجمۀ کتاب «ظهور، در عکاسی و سینما» اثر سی آی و آر آی جاکوبسن، که کتابی مرجع در هنر عکاسی است.

او در ۱۰ مهر ۱۳۹۹ برای ساخت یک مستند با سه نفر دیگر از همکارانش، به یکی از بیمارستان های تهران رفت که با وجود رعایت شیوه نامه ها و اصول بهداشتی، اکبر عالمی و سه همکار دیگرش به بیماری کرونا مبتلا شدند. او با بدتر شدن بیماری، در بیمارستان بستری شد و با دستگاه، تنفس می‌کرد.
اکبر عالمی سرانجام در ۲۲ مهر ۱۳۹۹ در ۷۵ سالگی بر اثر کرونا درگذشت.