رابرت جی. استرنبرگ

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

رابرت جِی. اِستِرنبرگ (1949- ) (Robert J. Sternberg)

رابرت جِی. اِستِرنبرگ
Robert J. Sternberg
زادروز 1949م
ملیت امریکایی
نام‌های دیگر رابرت جفری استرنبرگ
تحصیلات و محل تحصیل مدرک کارشناسی ارشد در رشتۀ روان‌شناسی از دانشگاه ییل در 1972- مدرک دکترا از دانشگاه استنفورد در 1975
شغل و تخصص اصلی روان‌شناس
شغل و تخصص های دیگر استاد روان‌شناسیِ
آثار روان‌‌شناسی شناختی؛ قصۀ عشق؛ توانایی‌های انسان
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
جوایز و افتخارات 13 دکترای افتخاری از دانشگاه‌های بیرون از ایالات متحده- رتبۀ شصتم برجسته‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم

رابرت استرنبرگ

(با نام کامل: رابرت جفری استرنبرگ[۱]) روان‌شناس امریکایی و استاد توسعۀ انسانی[۲] در دانشگاه کورنل[۳]. او پیش از پیوستن به کورنل، رئیس دانشگاه وایومینگ[۴] بود. پیش‌تر نیز استاد روان‌شناسیِ دانشگاه ایالتی اوکلاهما[۵]، رئیس آکادمی هنرها و علوم امریکا[۶] در دانشگاه تافتس[۷]، استاد کرسی آی‌بی‌ام در روان‌شناسی و آموزش و پرورش در دانشگاه ییل[۸] بوده است.

استرنبرگ در 1949 در خانواده‌ای یهودی در شهر نیوجرسی[۹] امریکا متولد شد. علاقۀ او به روان‌شناسی از همان اوایل زندگی آغاز شد. پس از رنجش از اضطراب امتحان و کسب نمرۀ ضعیف در امتحان، پی برد که آزمون معیار سنجش دقیق دانش و توانایی‌های واقعی او نیست. هنگامی که یک آزمایش مشابه در یک اتاق دیگر با گروهی از دانش‌آموزان جوان انجام داد، متوجه شد که او احساس اعتماد‌به‌نفس بیشتری می‌کند و نتیجۀ آن نمره‌ای به مراتب بالاتر بود. سال بعد، اولین آزمایش هوش خود را گسترش داد، که آن را "آزمایش توانایی ذهنی استرنبرگ"[۱۰] نام‌ نهاد. تجربیات آکادمیک بعدی او بیش از پیش نشان داد که آزمون‌های استاندارد، اغلب معیارهای ضعیفی برای سنجش توانایی‌هایی ذهنی و روانی هستند.

استرنبرگ در 1972 مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتۀ روان‌شناسی از دانشگاه ییل دریافت کرد و در 1975 مدرک دکترای خود را از دانشگاه استنفورد[۱۱] گرفت. او پس از اخذ مدرک دکترا، به عنوان استاد روان‌شناسی به ییل بازگشت. او 13 دکترای افتخاری از دانشگاه‌های بیرون از ایالات متحده، از جمله امریکای شمالی، امریکایی جنوبی، آسیا و نیز 9 دانشگاه اروپایی، دارد. علاوه بر این، استاد افتخاری در دانشگاه هایدلبرگ[۱۲] آلمان است. او معاون پژوهشی مرکز روان‌سنجی دانشگاه کیمبریج[۱۳] نیز هست. طبق پژوهش منتشر شده در سال 2002 مجلۀ انجمن روان‌شناسی امریکا[۱۴]، استرنبرگ در رتبۀ شصتم برجسته‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم قرار گرفته است.او برای نظریه‌هایش در عشق، هوش و خلاقیت شناخته شده است. نظریۀ مثلثی او از عشق، سه عنصر تعهد، اشتیاق و صمیمیت را به عنوان سه جزء اصلی عشق در نظر می‌گیرد. بر این اساس، هنگامی که این سه عنصر به شیوه‌های مختلف با هم ترکیب می‌شوند، انواع مختلفی از عشق حاصل می‌شود. نظریۀ "هوش سه‌گانه[۱۵]" او متمرکز است بر آنچه که او آن را "هوش موفق[۱۶]"می‌نامد که متشکل از سه عنصر است: هوش تحلیلی[۱۷] (یا توانایی حل مشکل)، هوش خلاق[۱۸] (با استفاده از دانش و مهارت‌های قبلی برای مقابله با شرایط جدید) و هوش عملی[۱۹] (توانایی انطباق با دنیای در حال تغییر).

او علاوه بر تحقیق، تدریس و کار در دانشگاه، نویسنده‌ای فعال و پرکار نیز هست و بیش از 1500 مقالۀ علمی، فصل کتاب و کتاب‌ نوشته یا در نوشتن آن‌ها همکاری داشته است. از جمله کتاب‌های اوست: روان‌‌شناسی شناختی[۲۰]؛ قصۀ عشق[۲۱]؛ توانایی‌های انسان.

 

منابع:

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sternberg

https://www.verywellmind.com/robert-sternberg-biography-1949-2795530

https://www.human.cornell.edu/people/rjs487


  1. Robert Jeffrey Sternberg
  2. Human Development
  3. Cornell University
  4. University of Wyoming
  5. Oklahoma State University
  6. American Academy of Arts and Sciences
  7. Tufts University
  8. Yale University
  9. New Jersey
  10. (Sternberg Test of Mental Ability (STOMA
  11. Stanford University
  12. University of Heidelberg
  13. University of Cambridge
  14. Review of General Psychology
  15. Triarchic theory of intelligence
  16. Successful Intelligence
  17. analytical intelligence
  18. creative intelligence
  19. practical intelligence
  20. Cognitive Psychology
  21. Love Is a Story