لوکزامبورگ

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

لوکْزامبورگ (Luxembourg)

لوکزامبورگ
نام فارسی لوکزامبورگ
نام لاتین Luxembourg
نظام سیاسی سلطنتی با دو نهاد قانون‌گذاری
جمعیت 502,100 نفر
موقعیت مرکز غربی اروپا
پایتخت لوکزامبورگ
رشد سالانه (درصد) 1/4
شهرهای اصلی لوکزامبورگ، اِش، کاپِلِن، مِرش و ویلتز
زبان فرانسوی، آلمانی، و لوکزامبورگی
دین مسیحیت
مساحت (کیلومتر مربع) 2,586 
واحد پول یورو
تالار لوکزامبورگ
تالار لوکزامبورگ

موقعیت. مهین دوک‌نشین[۱] لوکزامبورگ در مرکز غربی اروپا واقع است. از غرب و شمال به بلژیک، از شرق به آلمان، و از جنوب به فرانسه محدود شده است. مساحت این کشور ۲,۵۸۶ کیلومتر مربع و شهر لوکزامبورگ پایتخت آن است.

سیمای طبیعی. لوکزامبورگ یکی از کوچک‌ترین کشورهای اروپاست که در حوضۀ رودهای سور[۲] و آلزِت[۳] قرار دارد و رودخانه‌های اور[۴]، سور، و موزل[۵] این سرزمین را از کشور آلمان جدا می‌کنند. بخش شمالی آن‌ که، به اوئِسلینگ[۶] معروف است و یک‌سوم از کشور را شامل می‌شود، با لایۀ نازکی از خاک‌های اسیدی پوشیده شده و تقریباً لم‌یزرع و خالی از سکنه است و مرتفع‌ترین نقطۀ کشور به نام بورگپلاتز (بورگپلاتس)[۷]، با ارتفاع ۵۵۹ متر، در شمالی‌ترین نقطۀ آن جا دارد. بقیۀ اراضی، موسوم به گوتلاند[۸] یا زمین خوب، جلگۀ ناهمواری است که از خاک کشاورزی مرغوب پوشیده شده و معدن ارزشمند آهن بون‌پایز[۹] را در خود جا داده است. کشور لوکزامبورگ به یازده بخش اداری تقسیم می‌شود و شهرهای مهم آن عبارت‌اند از لوکزامبورگ، اِش[۱۰]، کاپِلِن[۱۱]، مِرش[۱۲]، و ویلتز[۱۳]. اقلیم لوکزامبورگ معتدل و مرطوب و زمستان‌های آن نسبتاً طولانی، سرد، و یخ‌بندان و برفی است. میانگین دمای شهر لوکزامبورگ در دی‌ماه صفر درجۀ سانتی‌گراد، در تیرماه هفده درجۀ سانتی‌گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۷۴۰ میلی‌متر است. حدود ۸۸,۶۲۰ هکتار از اراضی این کشور را جنگل فراگرفته است؛ بخش‌هایی از ناحیۀ اوئسلینگ از درختان مخروطی سوزنی پوشیده شده و بخش گوتلاند را جنگل‌های انبوه مستور کرده است. آهو و پستانداران کوچک، نیز حیات وحش آن را تشکیل داده‌اند.

اقتصاد. کشاورزی، صنعت، و خدمات مالی بین‌المللی سه رکن اساسی اقتصاد لوکزامبورگ را تشکیل می‌دهند. مساحت زمین‌های زیر کشت آن، ۱۲۷,۶۰۰ هکتار می‌رسد و دامداری و فرآورده‌های دامی و کشت علوفه، ذرت، میوه، و انگور در بخش گوتلاند متمرکز است. تولید آهن و فولاد، دباغی، نوشابه و نیز گردشگری و نساجی از دیگر فعالیت‌های اقتصادی آن محسوب می‌شوند.

لوکزامبورگ از نظر خدمات مالی و بانکداری بین‌المللی، موقعیت ممتازی دارد. تسهیلات مالیاتی و حمایت‌های اداری، اغلب مؤسسات و بانک‌‌های فعال جهان را به تأسیس نمایندگی و دفتر مرکزی در این کشور متمایل کرده است. اکنون، بیش از ۱۶۰ بانک و نیز شرکت‌های بزرگ حمل و نقل در این کشور فعالیت دارند. تولید الکتریسیتۀ این کشور به ۱.۱۲ میلیون کیلووات‌ساعت می‌رسد و مصرف سرانۀ آن ۱۵۶۵۴ کیلووات‌ساعت است. طول راه‌های زمینی لوکزامبورگ ۲,۸۶۳ کیلومتر است که ۱۱۵ کیلومتر آن از نوع آزادراه‌های درجه یک اروپاست و طول خط آهن آن به ۲۷۴ کیلومتر می‌رسد.

حکومت و سیاست. کشور لوکزامبورگ دارای نظام سلطنتی است و هِنری در مقام مهین‌دوکی آن قرار دارد. لوکزامبورگ دارای دو نهاد قانون‌گذاری است: مجلس نمایندگان که اعضای آن ۶۰ نفرند و مجلس شورا که ۲۱ نفر عضو دارد. این نمایندگان برای پنج سال برگزیده می‌شوند و رهبر حزب حائز اکثریت مسئولیت نخست‌وزیری و ادارۀ کشور و تشکیل سرپرستی هیئت دولت را برعهده دارد.خدمت در نیروهای دفاعی لوکزامبورگ اختیاری و داوطلبانه است و شمار نظامیان آن به ۷۸۸ نفر می‌رسد.

مردم و تاریخ. مطابق آمار ۲۰۱۰، جمعیت لوکزامبورگ ۵۰۲,۱۰۰ نفر (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن ۱۹۴ نفر در کیلومتر مربع است. رشد سالانۀ جمعیت این کشور ۱.۴ درصد است و لوکزامبورگی‌ها ۷۲.۵ درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. ۹۴ درصد از مردم آن مسیحی‌اند و ۹۱ درصد از آنان در شهرها زندگی می‌کنند. مردم لوکزامبورگ به زبان‌های فرانسوی، آلمانی، و لوکزامبورگی گفت‌و‌گو می‌کنند. میانگین امید به زندگی این کشور ۷۷ سال است و ۹۹ درصد از بزرگسالان آن باسوادند. در لوکزامبورگ به ازای هر ۴۳۰ نفر یک پزشک و برای هر ۸۵ نفر یک تخت بیمارستان موجود است. لوکزامبورگ را، در حدود ۵۰پ‌م، اقوام سلتی[۱۴] مسکونی کردند. در حدود ۹۶۳م، به امپراتوری مقدس روم پیوست و در ۱۳۵۴م به دوک‌نشینی مستقل مبدل شد. در قرن ۱۶، خاندان هاپسبورگ اتریش آن را به اسپانیا واگذار کردند و در ۱۷۱۳ دوباره ضمیمۀ امپراتوری اتریش شد. پس از سقوط ناپلئون اول هلندی‌ها آن را اشغال کردند و پس از انقلاب ۱۸۳۰ به بلژیک پیوست و در ۱۸۶۷ به مهین دوک‌نشین مستقلی مبدل شد که تا به امروز پابرجاست. در جنگ‌های اول و دوم جهانی آلمان به آن‌جا حمله کرد و پس از پایان جنگ به اتحادیۀ بنلوکس پیوست و سپس به عضویت اتحادیۀ اروپا درآمد.

 


  1. Grand Duchy
  2. Sure
  3. Alzette
  4. Our
  5. Moselle
  6. Oesling
  7. Buurgplaatz
  8. Gutland
  9. Bon Pays
  10. Esch
  11. Capellen
  12. Mersch
  13. Wiltz
  14. Celtic Peoples