طاها بهبهانی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۰۴ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

طاها بهبهانی (تهران 12 اسفند 1325ش-  )

طاها بهبهانی
زادروز تهران 12 اسفند 1325ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل کارکردانی تئاتر و تلویزیون- دانشگاه هنرهای دراماتیک تهران/ طراحی صحنه- فرانسه
شغل و تخصص اصلی نقاش و مجسمه‌ساز
شغل و تخصص های دیگر کارگردان تلویزیون
آثار مجسمه‌های همه من قفل شدم، تا تو به خورشید رسی؛ در قله‌ی آزادگی، سجده به درگاهت کنم؛ عاشقان هرگز ندارند سر پناهی، جز درخت زندگی؛ من یک سره می‌خوانم، تا پرده شب افتد
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی
خویشاوندان سرشناس مهین تابان (همسر)
طاها بهبهانی
طاها بهبهانی
از مجموعه‌ی پرندگان
از مجموعه‌ی پرندگان

 

نقاش، مجسمه‌ساز و کارگردان ایرانی تلویزیون. در کودکی یادگیری نقاشی را نزد پدرش آغاز کرد، سپس در سنین نوجوانی، در هنرستان کمال‌الملک نزد علی‌اکبر نجم‌آبادی (از شاگردان کمال‌الملک) به تکمیل مهارتش پرداخت. همزمان دوره‌ی دبیرستانش را هم تمام کرد و وارد دانشگاه هنرهای دراماتیک تهران شد. پس از این دوره به فرانسه رفت و در رشته‌ی طراحی صحنه‌ی تئاتر، سینما و تلویزیون در پاریس و سالزبورگ به تحقیق و تحصیل پرداخت. پس از پایان تحصیلات و مراجعتش به ایران، به تدریس در دانشکده‌ی هنرهای دراماتیک مشغول شد و سال‌ها مدیر دپارتمان تئاتر ماریونت این دانشکده بود.

از فعالیت‌های بهبهانی به کارگردانی بیشتر از چهارصد و پنجاه برنامه‌ی آموزشی کوتاه و بلند برای تلویزیون، دو نمایشنامه برای جشن_هنر_شیراز و همچنین طراحی صحنه برای نمایشنامه‌هایی چون هملت، مکبث و باغ وحش شیشه‌ای می‌توان اشاره کرد.

آثار نقاشی او تحت عنوان سیری در آثار سوررئالیستی طاها، دنیای سوررئالیستی طاها و پرندگان طاها در سی و پنج نمایشگاه فردی و جمعی در داخل و خارج از کشور به نمایش در آمده‌است. همچنین بخشی از آثارش در کتاب پرندگان طاها به چاپ رسیده‌اند. تعدادی از آثار او نیز برای روی جلد کتاب‌های احمد کامیابی مسک ساخته و چاپ شده است.

بهبهانی در نمایشگاه‌های گروهی بسیاری شرکت داشته که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: نمایشگاه اشتراکیِ نسیمی از باغ ایرانی- مرکز مریدین بین‌المللی (واشینگتن دی‌سی، ایالات متحده آمریکا- آوریل ۲۰۰۱)؛ اولین  و دومین نمایشگاه نقاشان و مجسمه‌سازان معاصر ایرانی، گالری سالیوان (1972)؛ نمایشگاه نقاشان و مجسمه‌سازان معاصر، گالری تهران (تهران- 1972)؛ نمایشگاه نقاشان و مجسمه‌سازان معاصر ایرانی، مرکز هنرهای دیداری (1973)؛ دو نمایشگاه اشتراکی، گالری سیحون (تهران- 1974)؛ نمایشگاه اشتراکیِ گالری تهران (تهران- 1974)؛ نمایشگاه اشتراکیِ کتابخانه‌ی ملکه، نیویورک (سپتامبر ۲۰۰۲)؛ نمایشگاه اشتراکی در مرکز هنر پلانوی تگزاس (سپتامبر ۲۰۰۳)؛ چهارمین دوسالانه‌ی بین‌المللی هنر پکن (چین- سپتامبر ۲۰۱۰)؛ نمایشگاه اشتراکیِ گالری هنر نگرسکو (نیس، فرانسه- نوامبر 1986)؛ نمایشگاه اشتراکی در مراسم بزرگداشت هشتصدمین سال تولد مولانا در یونسکو (پاریس- سپتامبر 2007)؛ به علاوه‌ی ده‌ها حضور گروهی و اختصاصی با مجسمه‌ها و نقاشی‌هایش در نمایشگاه‌ها و گالری‌های تهران، هنر شیرین، مهر، میرابل، سیحون، نمایشگاه بین‌المللی تهران، موزه‌ی هنرهای معاصر تهران، مرکز فرهنگی هنری نیاوران، گالری میلز پاریس، موزه‌ی ایران باستان، موزه‌ی ایران نوین، گالری خانه‌ی مهر و....

مجسمه‌های بهبهانی غالبا از جنس برنز و مدال‌هایش از جنس برنز و طلاست. برخی مجسمه‌ها: همه من قفل شدم، تا تو به خورشید رسی؛ در قله‌ی آزادگی، سجده به درگاهت کنم؛ عاشقان هرگز ندارند سر پناهی، جز درخت زندگی؛ من یک‌سره می‌خوانم، تا پرده‌ی شب افتد.

طاها بهبهانی یکی از اعضای هیات مدیره‌ی اجرایی کمیته‌ی ملی هنرهای خلاق ایران وابسته به یونسکو و عضو هیات داوری در تعدادی از نمایشگاه‌های بین‌المللی بوده است. او از سال ۱۳۶۲ صرفاً به کار نقاشی و مجسمه‌سازی و تدریس شاگردانش در آتلیه‌ی خود مشغول است. مهین تابان (نقاش و مجسمه‌ساز) همسر اوست.

 

منابع: