کاغذ بی خط
کاغذ بیخط
فیلم بلند سینمایی ساختهی ناصر تقوایی. تقوایی به عنوان نویسنده و کارگردان این اثر اجتماعی را در سال 1380 تولید کرده است. فیلمنامهی کاغذ بیخط را تقوایی بر اساس طرحی از مینو فرشچی نوشته است. فیلم نخستین بار در بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر به اکران درآمد و بعد از نامزدی در رشتههای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد (خسرو شکیبایی) و نقش اول زن (هدیه تهرانی) توانست جایزهی ویژهی هیات داوران را در کارگردانی دریافت کند. در دورهی ششم جشن خانهی سینما نیز تندیس زرین بهترین فیلم به انتخاب انجمن منتقدان و نویسندگان به این فیلم اهدا شده است. مهمترین نکته دربارهی کاغذ بیخط شکل پرداخت استعاری تقوایی به جهان داستان و آدمهایش است. هرچند تماشاگر بهظاهر دارد زندگی روزمره یک زوج مدرن طبقه متوسطی را در اواخر دههی هفتاد میبیند اما این تنها ظاهر قضیه است. در خانه و زندگی آنان هرچیزی، نمادی از یک حضور دیگر و چیزی ناشناختهتر است که فیلمساز ترجیح داده به شکل غیرمستقیمی به سراغشان برود و با کاربرد یک جهان تماما استعاری، بخش عمدهی فهم و شهود فیلم را بر عهدهی تفسیر شخصی خود تماشاگر بگذارد.
خلاصهی داستان
جهانگیر و همسرش رویا با دو فرزند خود سالهاست زندگی آرامی دارند، اما رویا برای به وجود آوردن فضایی متفاوت و جدید در زندگی خانوادگی مشغول رویاپردازی میشود و قصههای مختلفی را سرهم میكند. چندی بعد جهانگیر به او پیشنهاد میكند كه قصههایش را به روی كاغذ بیاورد. رویا سر ذوق آمده و در كلاسی ثبت نام میكند. او میخواهد موضوعات خاص و متفاوتی را برای نوشتن انتخاب كند، اما استادش پیشنهاد میكند كه از زندگی خود سوژه بگیرد. رویا هم همین كار را انجام میدهد، ولی در خانه موفق به نوشتن نمیشود و به خانهی مادرش پناه میبرد. بعد از مدتی به خانه برمیگردد و بعد از درگیریهای متفاوت با همسرش بالاخره یك نسخه از قصهی كامل شده را به همسرش میدهد و جهانگیر بعد از خواندن قصه كه موضوع زندگی خودشان بود رویا را بهتر میشناسد و با او بهتر روبهرو میشود.
عوامل فیلم
کارگردان: ناصر تقوایی
نویسنده: ناصر تقوایی
تهیهکننده: حسین توکلنیا
موسیقی: کارن همایونفر
فیلمبردار: فرهاد صبا
تدوین: عباس گنجوی
چهرهپرداز: سودابه خسروی
صدابردار: جهانگیر میرشکاری
بازیگران: خسرو شکیبایی؛ هدیه تهرانی؛ جمشید مشایخی؛ جمیله شیخی؛ نیکو خردمند؛ هانیه مرادی؛ آرین مطلبی؛ اکبر معززی؛ صغری عبیسی