سگ کشی (فیلم)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۲۲ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
از صحنه‌های فیلم
از صحنه‌های فیلم

سگ‌کشی


فیلم بلند سینمایی ساخته‌ی بهرام بیضایی. بیضایی به عنوان کارگردان، تهیه‌کننده و نویسنده این فیلم را در سال‌های 1378 و 1379 ساخته و تدوینش نیز چون دیگر آثار بیضایی به عهده‌ی خود وی بوده است. سگ‌کشی در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر روی پرده رفت و برنده‌ی سیمرغ بلورین فیلم برگزیده‌ی تماشاگران شد و جایزه‌های دیگری نیز گرفت. سرانجام سال ۱۳۸۰ نسخه‌ی کاملش در سینماهای ایران به نمایش درآمد و پرفروش‌ترین فیلم سال شد. نقدهایی که روی این فیلم شده نظرهای کاملا متناقضی را ارائه می‌دهد. از سویی تعداد معدودی از اهالی قلم سگ‌کشی را از آثار ضعیف بیضایی می‌دانند و از سویی دیگر پاره‌ای این فیلم را به دلایلی شاخص‌ترین یا از مهم‌ترین تریلرهای سینمای ایران برمی‌شمرند. فیلمنامه‌ی سگ‌کشی در سال ۱۳۸۰ توسط انتشارات روشنگران چاپ و منتشر شد و از آن پس بارها با عکس‌هایی از فیلم و فهرست کامل عواملِ فیلم تجدید چاپ شده ‌است.


خلاصه‌ی داستان

گلرخ كمالی پس از یك سال دوری به تهران برمی‌گردد تا نزد همسرش (ناصر معاصر) باشد، ولی متوجه می‌شود كه شریك او جواد مقدم به ناصر كلك زده و با هفتصد میلیون تومان گریخته است و قرار است به خاطر چك‌ها، ناصر زندانی شود. گلرخ به جبران یك سال دوری از همسرش با طلبكاران تماس می‌گیرد و سعی در جلب رضایت آنها دارد. در این مسیر پیشنهادها، تحقیرها، تهدیدها و فجیع‌ترین اتفاقات را تحمل می‌كند تا سرانجام موفق می‌شود. اما در همین زمان كه تصور می‌كند همه چیز بر وفق مراد است، جواد مقدم به ملاقاتش می‌آید و ماجرایی را خلاف آنچه ناصر معاصر نقل كرده است، شرح می‌دهد. گلرخ درمی‌یابد، ناصر همراه منشی‌اش (فرشته) و همه‌ی پول‌های مفقود شده، قصد فرار دارد و در این مدت او و سایرین فقط یك بازیچه بوده‌اند. نهایتا گلرخ، ناصر و فرشته را با جواد مقدم و دیگر طلبكاران تنها می‌گذارد.


برخی از جوایز

سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌برداری (اصغر رفیعی‌جم) در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس (ایرج رامین‌فر) در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌نامه (بهرام بیضایی) در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم مرد (داریوش ارجمند) در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن (مژده شمسایی) در نوزدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر (1379)؛ جایزه‌ی بهترین کارگردانی از جشن بزرگ سینمای ایران (1380)؛ جایزه‌ی بهترین طراحی صحنه از جشن بزرگ سینمای ایران (1380).


عوامل فیلم

کارگردان: بهرام بیضایی

تهیه‌کننده: بهرام بیضایی

نویسنده: بهرام بیضایی

بازیگران: مژده شمسایی؛ مجید مظفری؛ میترا حجار؛ رضا کیانیان؛ داریوش ارجمند؛ احمد نجفی؛ حسن پورشیرازی؛ فردوس کاویانی؛ حبیب دهقان‌نسب؛ بهزاد فراهانی؛ عنایت بخشی؛ کاظم افرندنیا؛ رابعه اسکویی؛ اسماعیل شنگله؛ کامران فیوضات؛ جمشید لایق؛ کامران باختر؛ مهتاب نصیرپور؛ داوود فتحعلی‌بیگی؛ باقر صحرارودی؛ جعفر بزرگی؛ مریم بوبانی؛ محمود بنفشه‌خواه؛ امید همایون؛ علی سلیمانی؛ هوشنگ قوانلو؛ مهشاد مخبری؛ محسن قاضی‌مرادی.

فیلم‌بردار: اصغر رفیعی‌جم

تدوین: بهرام بیضایی

موسیقی: صبا خضوعی؛ وارطان ساهاکیان

طراح صحنه و لباس: ایرج رامین‌فر

طراح چهره‌پردازی: فرهنگ معیری

گروه صدا: جهانگیر میرشکاری؛ مهران ملکوتی؛ شهرزاد پویا؛ امیرحسین قاسمی



cinema-theatre