تئاتر در گرگان

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۰۲ توسط Mohammadi3 (بحث | مشارکت‌ها) (Mohammadi3 صفحهٔ تیاتر در گرگان را به تئاتر در گرگان منتقل کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تئاتر در گرگان

در جشن‌های مشروطیت و سایر جشن‌هایی که از طرف حکام وقت در دیوانخانۀ قشونی دایر می‌شد، برای سرگرمی مردم به‌وسیلۀ دسته‌های مقلد و دلقک‌های محلی نمایش‌هایی داده می‌شد که البته ‌صورت فنی و هنری نداشت. برای نخستین بار در جشنِ نام‌گذاری رضاشاه که از طرف قشون در سربازخانۀ ایوانِ معروفِ «آقامحمدخانی» دایره شده بود، چند پرده نمایش به‌وسیلۀ درجه‌داران، به معرض تماشا گذارده شد و همچنین برنامۀ رقص‌های قفقازی به‌وسیلۀ پسران مرحوم «مجید اف» اجرا گردید که فوق‌العاده مورد توجه اهالی قرار گرفت.

در سال ۱۳۰۵ش انجمن تئاتر دبستان بندر گز و گرگان نمایش‌هایی به نفع فرهنگ بندر گز اجرا کرد و در همان سال به منظور بالا بردن سطح فکر و فرهنگ عمومی و‌ آشنا کردن مردم با ترقیات روز و مبارزه با جهل طبقات عوام، انجمن تئاتر و موسیقی در دبیرستان سعادت تشکیل شد؛ برنامه‌های اولیۀ تئاتر این انجمن بیشتر انتقادی بود. با رفع موانع در راه پیشرفت تئاتر، حتی خانواده‌ها برای تماشای برنامه‌های دبیرستان در تئاتر حاضر می‌شدند. البته محل بانوان و آقایان مجزا بود و برنامه‌های تئاتر اکثراً به‌وسیلۀ «منصور اعتمادی»، «جعفر رضوانی»، «علی‌اکبر گودرزی»، «اسدالله شعاعی»، «سید ابوالقاسم امیر لطیفی»، «مصیب آذری»، «محمدتقی سیفی» و «ذکریا مسعود» اجرا می‌شد. این فعالیت تا سال ۱۳۰۹ ادامه داشت. از سال ۱۳۲۶ که انجمن پرورش افکار به دستور مقامات مرکزی به ریاست تیمسار صفاری دایر گردید، هر ۱۵ روز یک بار تئاتر به‌طور رایگان نمایش داده می‌شد. از سال ۱۳۴۶ یک مرکز آموزش تئاتر از طرف وزارت فرهنگ و هنر در گرگان دایر شد که کارشناسان این مرکز عبارت بودند از: «سعید نیک‌پور»، «مسعود فقیه»، «منوچهر آذر» و «ابراهیم آبادی».

گروه‌های فعال گرگانی عبارت‌ بوند از:

۱. گروه تئاتر رامین به سرپرستی یحیی دیوانی؛ ۲. گروه تئاتر زمان به سرپرستی رضا خیرخواه؛ ۳. گروه تئاتر تلاش به سرپرستی محمدرضا صمیمی؛ ۴. گروه تئاتر مردم به سرپرستی عطا‌الله صفرپور. به‌غیر از این گروه، در سال ۱۳۵۳ گروه تئاتر دانشسرای راهنمایی تحصیلی گرگان، که متشکل از دانشجویان بودند، و گروه تئاتر شاهرخ که متشکل از نوجوانان علاقه‌مند به سرپرستی آقای یحیی دیوانی بودند هم فعالیت داشتند.