استیون پینکر

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
استیون پینکر
Steven Pinker
زادروز 1954م
ملیت کانادایی-امریکایی
تحصیلات و محل تحصیل دکترای افتخاری از دانشگاه‌های مختلف
شغل و تخصص اصلی روان‌شناس شناختی
شغل و تخصص های دیگر زبان‌شناس
آثار غریزۀ زبان (1994)؛ ذهن چگونه کار می کند (1997)؛ واژگان و قواعد (2000)؛ لوح سفید (2002)؛ جنس اندیشه (2007)؛ و فرشتگان نیکوتر سرشت ما (2011)؛ سبک نگارش (2014)؛ اکنون روشنگری (2018)
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
جوایز و افتخارات برندۀ جایزۀ شغل اولیه در سال ۱۹۸۴و جایزۀ بوید مک کندلس در ۱۹۸۶ از انجمن روان شناسان امریکا، برندۀ جایزۀ پروژه ترولند (۱۹۹۳)، جایزۀ هنری دال (۲۰۰۴)، و جایزۀ جورج میلر (۲۰۱۰)
استیون پینکر

استیون پینکر (1954م - ) (Steven Pinker)

(نام کامل: استیون آرتور پینکر[۱]) روان‌شناس شناختی[۲] و زبان‌شناس[۳] کانادایی-امریکایی. او استاد دپارتمان روان‌شناسی[۴] دانشگاه هاروارد[۵] است و به دلیل حمایت از روان‌شناسی تکاملی[۶] و نظریۀ محاسباتی ذهن[۷] شناخته شده است. تخصص‌های دانشگاهی پینکر شناخت بصری[۸] و روان‌شناسی زبان[۹] است. مباحث آزمایشی وی شامل مباحث زیر است: تصویر ذهنی[۱۰]، تشخیص شکل[۱۱]، توجه بصری[۱۲]، رشد زبان کودکان[۱۳]، پدیده‌های منظم و نامنظم در زبان، مبادی عصبی کلمات[۱۴] و دستور زبان[۱۵]، و نیز روان‌شناسی همکاری و ارتباطات[۱۶].

او دو کتاب تخصصی در خصوص فراگیری زبان نوشته و در آن ها یک نظریۀ کلی را در این زمینه ارائه داده است. پینکر چند کتاب نیز برای مخاطب عام در همین حوزه نوشته، که از آن جمله است: غریزۀ زبان[۱۷] (1994)؛ ذهن چگونه کار می‌کند[۱۸] (1997)؛ واژگان و قواعد[۱۹] (2000)؛ لوح سفید[۲۰] (2002)؛ جنس اندیشه[۲۱] (2007)؛ و فرشتگان نیکوتر سرشت ما[۲۲] (2011)؛ سبک نگارش[۲۳] (2014)؛ و آخرین کتابش اکنون روشنگری[۲۴] (2018)، که در آن ادعا می‎کند وضعیت امروز جهان بهتر از همیشه است. او برای اثبات ادعایش، آمار و ارقام‌های زیادی ارائه می‌دهد. او نیز همچون افرادی مانند مت ریدلی[۲۵]، به پیشرفت علم، فناوری و آیندۀ انسان خوش‌بین است و از جمله کسانی است که معتقدند آینده بهتر از گذشته خواهد بود.

مجله تایم[۲۶]، پینکر را به عنوان یکی از ۱۰۰ فرد برتر تأثیرگذار جهان در سال ۲۰۰۴ شناخت. تحقیقاتش در حوزه روان‌شناسی شناختی[۲۷]، برندۀ جایزۀ شغل اولیه[۲۸] در سال ۱۹۸۴ و جایزۀ بوید مک کندلس[۲۹] در ۱۹۸۶ از انجمن روان‌شناسان امریکا[۳۰] شد. او همچنین برندۀ جوایزی همچون جایزۀ پروژه ترولند[۳۱] (۱۹۹۳) از انجمن آکادمی ملی علوم[۳۲]، جایزۀ هنری دال[۳۳] (۲۰۰۴) از مؤسسه رویال بریتانیای کبیر[۳۴]، و جایزۀ جورج میلر[۳۵] (۲۰۱۰) از انجمن علوم اعصاب شناختی [۳۶] شد. استیون پینکر از دانشگاه‌های مختلف نیز دکترای افتخاری دریافت کرده است. او در ۱۹۹۸ و ۲۰۰۳، دو بار به مرحلۀ فینالِ کسب جایزۀ پولیتزر[۳۷] راه یافت.



  1. Steven Arthur Pinker
  2. cognitive psychologist
  3. linguist
  4. Department of Psychology
  5. Harvard University
  6. evolutionary psychology
  7. computational theory of mind
  8. visual cognition
  9. psycholinguistics
  10. mental imagery
  11. shape recognition
  12. visual attention
  13. children's language development
  14. the neural bases of words
  15. grammar
  16. psychology of cooperation and communication
  17. The Language Instinct
  18. How the Mind Works
  19. Words and Rules
  20. The Blank Slate
  21. The Stuff of Thought
  22. The Better Angels of Our Nature
  23. The Sense of Style
  24. Enlightenment Now
  25. Matt Ridley
  26. Time Magazine
  27. cognitive psychology
  28. Early Career Award
  29. Boyd McCandless Award
  30. American Psychological Association
  31. Troland Research Award
  32. National Academy of Sciences
  33. Henry Dale Prize
  34. Royal Institution of Great Britain
  35. George Miller Prize
  36. Cognitive Neuroscience Society
  37. Pulitzer Prize