حزب کنگره مردمی یمن

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

حزب کنگره‌ی مردمی یمن


حزبی سیاسی در یمن. در آگوست 1982م در یمن شمالی تأسیس شد. هیأت مؤسس این حزب متشکل از هزارنفر (عضو) بود. در نخستین همایش حزب، علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور وقت یمن، به دبیرکلی آن انتخاب شد. کمیته‌ی دائمی حزب متشکل از 57 عضو تعیین و میثاق ملی به عنوان چارچوب فکری و راهنمای نظری‌اش مقرر گردید.

هفته‌نامه‌ی المیثاق ارگان رسمی این حزب بوده. حزب کنگره مردمی، در تحقق وحدت دو یمن نقشی اساسی داشت. دبیرکل حزب طی دیدارش از عدن در سال 1989 طرح وحدت و ادغام کامل و بی قید و شرط دو یمن را به سران یمن جنوبی پیشنهاد کرد. پس از وحدت دو یمن در نخستین انتخابات پارلمانی که در 1993 برگزار گردید حزب کنگره‌ی مردمی موفق به کسب 187 کرسی از 301 کرسی شد و همراه حزب تجمع اصلاح و حزب سوسیالیست، دولت ائتلافی تشکیل داد. پس از آن نیز در هر انتخابات پارلمانی‌ای، اکثریت را به دست آورد و با پشتوانه‌ی حمایت‌های قبیله‌ها (به ویژه قبیله‌‌ی حاشد) و جذب شخصیت‌های مستقل و برخی احزاب (به ویژه احزاب تجمع اصلاح یمنی، که دست‌نشانده‌ی عبدالله صالح بود) به تشکیل دولت اقدام کرد. در جریان شورش جدایی‌طلبان در جنوب یمن این حزب از گزینه‌ی وحدت دفاع کرد.

پس از برکناری علی عبدالله صالح از ریاست جمهوری و دبیرکلی حزب کنگره‌ی مردمی در سال 2012، به تدریج اختلافات میان دو جناح این حزب که یکی جناح عفاش (وفاداران علی عبدالله صالح) و دیگری جناح ملی ‌(هواداران رئیس جمهور وقت- عبدربه منصور هادی) بود، در 2014 به انشعاب انجامید. جناح عفاش، به نام کمیته‌ی دایمی حزب، منصور هادی را از منصب دبیرکلی حزب عزل و عارف زوکا را به جای او منصوب کرد.

حزب کنگره‌ی مردمی در سال 2017 سه شخصیت برجسته‌اش را از دست داد. این سه علی عبدالله صالح، عارف زوکا و یاسر عواضی (معاون دبیرکل) بودند که به دست نیروهای حوثی در صنعاء کشته شدند. اما جناح ملی‌گرا در اکتبر 2015 در جلسه‌ای که در ریاض تشکیل داد، علی عبدالله صالح و تمام اطرافیان او را اخراج  و عبدربه منصور هادی را به ریاست حزب انتخاب کرد.