سهیل ایوانی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
سهیل ایوانی
زادروز کرمانشاه 1338ش
درگذشت تهران 29 اردی‌بهشت 1381ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی آهنگ‌ساز و نوازنده‌ی کمانچه
سبک سنتی
آثار آلبوم‌های خیال خوبان، سرمستان، بی‌دلان، گل بابونه، شور شیرین، دیندا، پاییزه
گروه مقاله موسیقی
جوایز و افتخارات مقام اول کشوری آزمون باربد در رشته‌ی کمانچه (1355- 1356)
سهیل ایوانی
سهیل ایوانی

سهیل ایوانی (کرمانشاه 1338ش- تهران 29 اردی‌بهشت 1381ش)


آهنگ‌ساز ایرانی و نوازنده‌ی کمانچه و ویولن. با وجود این که در خانواده‌ای مذهبی به دنیا آمد، از کودکی تلاش بسیاری برای درست کردن ساز انجام می‌داد، به طوری که با کمک برادر بزرگ‌ترش موفق به ساختن سازی شبیه تار شد. اولین استاد سهیل ایوانی در کرمانشاه محمود مرآتی بوده است که به او ویولن می‌آموزد. در همان سنین با ثبت نام در خانه‌ی فرهنگ شماره‌ی یک موسیقی شهرشان دوره‌های فشرده‌ی تئوری موسیقی و نت را تمام می‌کند. او در کنار نوازندگی ویولون به تمرین کمانچه نیز می‌پردازد و به حدی از توانایی می‌رسد که در سال 1355- 1356 در کنکور سراسری آزمون باربد (که به همت نورعلی برومند برگزار شده) در رشته‌ی کمانچه مقام اول کشور را کسب و جایزه و لوح یادبودی را با امضای اساتیدی چون علی اکبر شهنازی، دکتر داریوش صفوت، دکتر مهدی برکشلی، دکتر مهدی فروغ و علی تجویدی دریافت می‌کند. یک سال بعد به خاطر انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاه‌ها، به کرمانشاه برمی‌گردد و در آن‌جا به اداره‌ی ارکستر سنتی صدا و سیمای کرمانشاه می‌رود و ساخت و تنظیم قطعات محلی کردی و همچنین تمرین سازهای غیر تخصصی خود (از قبیل سه‌تار، تار، سنتور، دف، ضرب و...) را پی می‌گیرد. مجدداً در سال ۱۳۶۴ به تهران بازمی‌گردد و ضمن همکاری با ارکستر بزرگ رادیو کنسرت‌های متعددی را در تهران و شهرهای دیگر برگزار می‌کند.

از دیگر اساتید ایوانی می‌توان مجتبی میرزاده را نام برد. او همچنین عضو کمیته‌ی سازهای ایرانی و آهنگ‌سازان بود. ایوانی فعالیت گسترده‌ای در ضبط موسیقی ایرانی داشته است و امروز بیشتر از ۳۰ آلبوم با نوازندگی و آهنگ‌سازی او موجود است. او یکی از اعضای گروه عارف (به سرپرستی پرویز مشکاتیان) بوده و با این هنرمند آثاری را اجرا کرده است. همچنین در دوران عضویت در ارکستر بزرگ صدا و سیما، آثاری را از حسن ریاحی و محمد سریر اجرا نموده است. سهیل ایوانی ساز کمانچه را به خاطر اصالت ایرانی بودنش ساز تخصصی خود می‌دانست، با این‌حال تسلط کاملی در نواختن ویولن، کمانچه، سه‌تار، تار، بم‌تار، تنبک، دف، دهل و سنتور داشت، و در طول آثاری که با تنظیم‌های او ارائه می‌شد، از تمام این سازها هم‌زمان استفاده می‌کرد.

از جمله آلبوم‌های او: خیال خوبان (با صدای ملک مسعودی)، سرمستان (با صدای علیرضا افتخاری)، بی‌دلان (با صدای منوچهر طاهرزاده)، گل بابونه (موسیقی خوزی- تنظیم‌کننده و سرپرست کنسرت: سهیل ایوانی- با صدای ملک مسعودی) شور شیرین (با صدای محمدرضا دارابی)، دیندا (تنظیم موسیقی: سهیل ایوانی- با صدای ملک مسعودی) و پاییزه (با صدای علاءالدین شهابی).

او همچنین کنسرت‌های متعددی را در داخل و خارج از کشور با گروه‌های مختلف اجرا کرده که از آن جمله به اجرای کنسرت در کشور ژاپن، به‌همراه ارکستر صدا و سیما (سال ۱۹۹۰) و کنسرت دونوازی (به عنوان نوازنده‌ی سه‌تار) با هابیل علی‌اف، در سفری که او به ایران داشت، می‌توان اشاره کرد.