باجل
باجل (یمن)
شهر و بازاری در یمن. در استان حُدیده، 55 کیلومتری شمال شرق شهر حُدیده و بر سر راه اصلیای که حُدیده را به صنعاء وصل میکنند قرار دارد.
قدیمیترین یادکرد از این شهر در منابع تاریخی ، به قرن 4ق برمیگردد که آن را یکی از قریههای قبایل قحری دانستهاند. قبایل قحری از فرزندان عکاند که شش شاخه شدند: جمادی، بنیخلف، خضاری، مجارده، عزان و ضوامره. برخی نواحی، روستاها و جبال منطقهی باجل، نام همین قبایل را دارند. هانس یتز در سال 1930م از این منطقه دیدار کرده و آن را روستایی کوچک توصیف نموده که دارای دیواری بلند و از آجر است و در آن چند برج مراقبت ضخیم وجود دارد. باجل روستایی کوچک بود که از اوایل قرن بیستم اهمیتی ویژه یافت. تا دههی 1970 مرکز شهرستان باجل بسیاری از مناطق تهامه از ساحل حُدیده تا جبلالزاهر در شهر بنی سعد از استان محویت را تحت شمول داشت. حجری نقل میکند که بخشی از ساختمانهای این شهر آجری و بخش بزرگتری از آن کاهگلی است.
باجل به زراعت ذرت و پنبه شهرت دارد. از مهمترین آثار تاریخی و باستانی این شهر مسجد جامع بزرگی است که در مرکز شهر واقع شده و قلعهی استوار آن که بر قلهی جبلالشریف بنا شده، از سمت غرب بر این شهر مشرف است. تاریخ عمارت جدید این قلعه به دورهی اشغال یمن از سوی عثمانیها بر میگردد.
باجل اخیرا توسعه یافته و بیرون شهر تعدادی کارخانه تأسیس شده است. از جمله کارخانهی سیمانی که تأسیسش به سال 1969 برمیگردد و بزرگترین این کارخانههاست.