بهداشت جهانی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

بهداشت جهانی (world health)

نماد سازمان جهانی بهداشت

وظیفۀ اصلی سازمان جهانی بهداشت[۱]، برای پایش[۲] وضع سلامتی و بهداشت مردم جهان. فقر و شرایط محیطی نامناسب باعث گسترش بیماری‌هایی می‌شود که به‌راحتی قابل پیش‌گیری‌اند. در کشورهای غیرصنعتی فراوان است. در ۱۹۹۰، بنابه تخمین سازمان بهداشت جهانی یک‌میلیارد نفر، یعنی بیست درصد از جمعیت دنیا، بیمار بودند، یعنی مبتلا به سوء تغذیه بودند یا از نظر سلامتی وضعیت مناسبی نداشتند. در همان زمان، در افریقای شمالی و خاورمیانه ۲۵ درصد از جمعیت منطقه بیمار بودند.

بیماری‌های قابل پیش‌گیری با واکسن. بيماري‌هاي قابل پيش‌گيري با واکسن[۳] عبارت‌اند از فلج اطفال[۴]، کزاز[۵]، دیفتری[۶]، سیاه‌سرفه[۷]، سل[۸]، و سرخک[۹]. سالانه ۴۶‌میلیون کودک در برابر این شش بیماری واکسینه نمی‌شوند و همین امر عامل مرگ سالانه ۲.۸میلیون کودک و معلولیت ۳میلیون کودک دیگر است.

اسهال. سالانه ۷۵۰میلیون مورد اسهال در کودکان اتفاق می‌افتد که باعث مرگ ۴‌میلیون نفر می‌شود. درمان با مایعات خوراکی کم‌آبی بدن را جبران می‌کند و از ۶۵ درصد از مرگ‌های ناشی از اسهال پیش‌گیری می‌کند. اساس درمان با این روش استفاده از بسته‌های آمادۀ نمک و شکر است. مخارج استفاده از این روش بسیار اندک است، ولی کمتر از یک‌سوم اطفال با این روش درمان می‌شوند.

سل. ۱.۶میلیارد نفر حامل باکتری عامل این بیماری‌اند و سالانه ۳میلیون نفر به‌علت این بیماری می‌میرند. تقریباً ۹۵ درصد از مبتلایان به سل را می‌توان در طی شش ماه با دورۀ درمانی ویژه‌ای شامل داروهای پادزی درمان کرد. هزینۀ درمان هر نفر کمتر از ۳۰ دلار است. افزایش هزینۀ سرانۀ بهداشتی در کشورهای صنعتی به میزان فقط دو دلار امریکا امکان ایمن‌سازی همۀ کودکان، ریشه‌کنی[۱۰] فلج اطفال، و تأمین داروهای لازم برای درمان همۀ موارد بیماری‌های اسهالی، عفونت‌های حاد تنفسی[۱۱]، سل، مالاریا، شیستوزومیاز[۱۲]، و اکثر بیماری‌های آمیزشی[۱۳] را فراهم می‌آورد.

 


  1. World Health Organization
  2. monitor
  3. vaccine-preventable diseases
  4. polio
  5. tetanus
  6. diphtheria
  7. whooping cough
  8. tuberculosis
  9. measles
  10. eradicated
  11. acute respiratory infections
  12. schistosomiasis
  13. sexually transmitted diseases