بهزاد فروهری

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بهزاد فروهری
زادروز رشت ۲۹ خرداد ۱۳۲۹ش
ملیت  ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل کارشناسی موسیقی- دانشگاه هنر تهران/ مهندسی ماشین‌سازی
شغل و تخصص اصلی نوازنده‌ی نی
شغل و تخصص های دیگر مهندس ماشین‌ساز
آثار  آلبوم‌های تنبک و نی، یاسمین، ناله‌ی دشت، راز عشق، آتش و نی، نوای نی، آوای بهشت
گروه مقاله موسیقی
جوایز و افتخارات مقام اول دومین دوره‌ی آزمون باربد (سال 1357) در رشته‌ی نوازندگی نی؛ لوح تقدیر از فستیوال جاده‌ی ابریشم (ژاپن- 1989)؛ مجسمه و کتیبه‌ی طلایی در فستیوال بین المللی کره جنوبی (1996)؛ نشان بلوری از جامعه‌ی سمفونی Daytona Beach فلوریدا (2001)
بهزاد فروهری
بهزاد فروهری
بهزاد فروهری

بهزاد فروهری (رشت ۲۹ خرداد ۱۳۲۹ش- )


نوازنده‌ی ایرانی نی. از دوازده سالگی به صورت خودآموز شروع به یادگیری نواختن نی کرد. پس از آشنایی مقدماتی با این ساز، نزد حسن کسایی رفت و به صورت حرفه‌ای نوازندگی نی را یاد گرفت. او پس از این دوره به هنرکده‌ی موسیقی و سپس دانشگاه هنر رفته و ضمن دریافت مدرک کارشناسی موسیقی، ردیف‌ها و گوشه‌های آوازی موسیقی دستگاهی را نزد اساتیدی چون جلیل شهناز، علی‌اصغر بهاری، داریوش صفوت و محمود کریمی فراگرفته و از کلاس مصطفی کمال پورتراب نیز در یادگیری سلفژ و نت‌خوانی بهره برده است.

فروهری از سال ۱۳۵۳، در رادیو همراه گروه شهناز با استادانی چون جلیل شهناز، علی‌اصغر بهاری، امیرناصر افتتاح و محمدرضا شجریان هم‌نوازی کرده و از سال ۱۳۵۵ در مرکز حفظ و اشاعه‌ی موسیقی سنتی ایران (وابسته به سازمان صدا و سیما) مشغول تحقیق، تدریس و همکاری بوده است. او در این دوره با بسیاری از گروه‌های موسیقی سنتی به صورت هم‌نوازی و تک‌نوازی همکاری کرده است که از جمله‌ی آنها گروه مولانا (به سرپرستی محمدجلیل عندلیبی) را می‌توان نام برد.

فروهری در دومین دوره‌ی آزمون باربد (سال 1357)، در رشته‌ی نوازندگی نی، به مقام اول دست یافته. او جز ایران، در کشورهایی چون چین، ژاپن، کره جنوبی، یونان، هلند، آمریکا و کانادا به صورت تک‌نوازی یا با گروه، کنسرت برگزار کرده است. دریافت لوح تقدیر از فستیوال جاده‌ی ابریشم (ژاپن- 1989)، مجسمه و کتیبه‌ی طلایی در فستیوال بین المللی کره جنوبی (1996) و نشان بلوری از جامعه‌ی سمفونی Daytona Beach فلوریدا (2001) بخشی از جوایز او در طول دوره‌ی فعالیت‌های هنری‌اش می‌باشد. علاوه بر موسیقی او در رشته‌ی مهندسی ماشین‌سازی نیز تحصیل کرده است و ۱۵ سال سابقه‌ی تدریس در هنرستان‌های صنعتی تهران و انستیتو تکنولوژی دارد.

همکاری فروهری در تولید برخی از آلبوم‌های موسیقی: آلبوم‌های آرام جان، آهنگ وفا و شب سکوت کویر (به آهنگ‌سازی کیهان کلهر و خوانندگی محمدرضا شجریانموسی و شبان (همنوازی با سه‌تار جلال ذوالفنونعشق و عرفان (به آهنگ‌سازی محمدجلیل عندلیبی و خوانندگی حمیرا)؛ چشم به راه (به آهنگ‌سازی عطاءالله جنگوک و خوانندگی شهرام ناظریشکوفه‌های جاویدان (به آهنگ‌سازی محمدجلیل عندلیبی و خوانندگی شاپور رحیمی)؛ امان از جدایی، جاده‌ی ابریشم و تازه به تازه (به آهنگ‌سازی محمدجلیل عندلیبی و خوانندگی علیرضا افتخاری).

فروهری تعدادی آلبوم نیز در تک‌نوازی نی منتشر کرده است: تنبک و نی، یاسمین، ناله‌ی دشت، راز عشق، آتش و نی، نوای نی و آوای بهشت.



منابع:

  • مردان موسیقی سنتی و نوین ایران [دوره‌ی 5جلدی]: حبیب‌الله نصیری‌فر، تهران: نگاه، چاپ هفتم: 1383.
  • .behzadforouhari.com