تئودور لیپس
تئودور لیپس[۱](1914-1851)
فیلسوف و روانشناس آلمانی . در والهالبان بدنیا آمد. در توبینگن، اوترخت و بن تحصیل کرد. و در بن، برسلاو و مونیخ به تدریس پرداخت. او روانشناسی را بنیان فلسفه و در حقیقت بنیان همه پرسشهایی که مربوط به تجربه درونی انسان است میدانست. و منطق، اخلاق، زیباییشناسی و معرفتشناسی را از همین بنیان استنتاج میکرد. در نتیجه، منطق او مبتنی بر اصالت روانشناسی بود. از سوی دیگر دیدگاه اخلاقی وی بر صورتگرایی مبتنی بود و این امر نظر کانت را به خاطر می آورد. همچنین زیباییشناسی او کاملاً بهره مند از اساس روانشناختی آن بود. نظریهی وی در بارهی همدلی [۲]نیز از این مطالعه منبعث گردیده است. از نظر او اعیان زیباییشناختی[۳] از نوعی حیات برخوردارند و ما خود را درون این حیات دیگر که در آن همدلی را تجربه می کنیم، میافکنیم. این اصل در خصوص همه هنرها صادق است .
آثار اصلی وی عبارتند از، مطالعات روانشناختی[۴] (1885)، اوصاف منطق[۵] (1893)، زیبایی شناسی مکان و توهمات بصری[۶] (1897)، پرسش های اساسی اخلاق[۷] (1899)، زیبایی شناسی[۸] (2ج، 1903-1906) و چند جلد کتاب دیگر.
منابع:
1-ریس، ویلیام، فرهنگ فلسفه،1399، ترجمه، اعوانی، غلامرضا و دیگران ، چاپ اول، تهران، انتشارات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران.