جهان زنان (نشریه)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

جهان زنان

 

نشریه‌ای ویژه‌­ی حقوق زنان و آموزش آنان. فخر آفاق پارسا با مدیریت فرخ‌­دین پارسا، همسرش، در 15 بهمن 1299ش در مشهد شماره‌ی اول آن را (در قطع کوچک و 24 صفحه) چاپ کرد و هرماه دو شماره از مجله منتشر می­‌شد. پارسا بعدها انتشار این مجله را در تهران ادامه داد. به رغم اتحاذ لحنی میانه‌­رو، هنگام سخن راندن در آموزش زنان، چاپ مجله خالی از دردسر نبود. نگرش حاکم بر مجله­‌ی جهان زنان و روش­‌هایی که برای احقاق حقوق زنان از سوی این مجله مطرح می­‌شد تفاوت­‌های جدی با دیگر نشریات اختصاصی زنان، به ویژه زبان_زنان و نامه­‌ی بانوان داشت. فخر آفاق معتقد بود که در شرایط کنونی زنان نباید در سیاست مداخله کنند یا با مخالفان حقوق زنان بستیزند، بلکه وظیفه­‌ی فعالان حقوق زنان و نشریات آنان این است که با همان احساسات عطوفت و عواطف صداقت و تقاضای حمایت از مردان زمامدار عجالتا استدعا و تمنا نمایند که وسیله­‌ی تعلیم و تعلم زنان را بیشتر فراهم نموده و نشر معارف را بین زنان در تمام شهرها توسعه دهند.

بعد از انتشار چهار شماره از مجله در مشهد، به دلیل انتقال فرخ‌­دین پارسا به تهران برای پیوستن به سید ضیاء­الدین طباطبائی، و در پی عزل سید ضیاء و برکناری فرخ­‌دین از شغل مدیریت مطبوعات وزارت داخله، شماره‌­ی پنجم آن، بعد از شش ماه تأخیر، در مهر 1300 منتشر شد. انتشار جهان زنان در تهران با درج مقاله­‌ی فخر آفاق به نام «از حالا که» نشانه­‌هایی از تغییر افکار و روش او در برخورد با مخالفان حقوق زنان داشت و همچنین درج مقاله­‌ی «لزوم تعلیم زنان»، نوشته­‌ی مریم رفعت‌­زاده (ناهید)، غوغایی برپا کرد. در نتیجه مجله توقیف و فخر آفاق به اراک تبعید شده و انتشار مجله برای همیشه متوقف گردید.

قیمت اشتراک سالیانه­‌ی جهان زنان در خارج از کشور 40، در داخل 30 و قیمت هر شماره هم 2 قران بوده است. روی جلد تمامی شماره­‌ها عبارت «فقط راجع به امور زندگانی و لزوم تعلیم زنان نگارش می‌­یابد» و روی جلد هر شماره تیتر مندرجاتش درج می­‌شده است.

 

منابع:      

  • کارنمای زنان کارای ایران، پوران فرخزاد؛ قطره: 1381
  • زنان مودب، بنفشه حجازی؛ قصیده‌سرا- آشیان: 1396