خانه کتاب ایران
خانۀ کتاب ایران
(موسسه خانه کتاب) موسسهای غیر انتفاعی و غیر دولتی با هدف ارایهی خدمات اطلاعرسانی در زمینهی کتابهای منتشر شده در ایران. این فعالیت نخست بهصورت پیک کتاب، در ۱۳۷۱ راهاندازی شد. پیک کتاب سپس کتاب هفته را منتشر کرد و برای اطلاعرسانی بهشیوهی نوین، خانهی کتاب ایران بنیاد گذاشته شد (۱۳۷۲). با وجود اذعان مسئولین خانهی کتاب به مستقل بودنشان، این موسسه زیر نظر هیات امناء منتصب وزارت ارشاد فعالیت میکند. پایگاه اینترنتی موسسه به منظور در دسترس قرار دادن اطلاعات کتابها، در سال ۱۳۷۷ تأسیس شده است. مشخصات كتابشناختی تمام كتابهایی كه در كشور منتشر میشود، به انضمام معرفی كوتاه، تصویر روی جلد و نیز تصویر صفحات نخستین هر كتاب (تا قبل از متن اصلی)، دو روز پس از اخذ مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این پایگاه ثبت میشود. اطلاعات و راههای دسترسی به ناشران فعال كشور نیز در همین پایگاه قابل دستیابی است. علاوه بر اطلاعات كتابها و ناشران، مجموعهای از بانكهای اطلاعاتی حوزهی كتاب نیز در این موسسه تولید میشود كه از طریق این پایگاه قابل دستیابی است. این بانكها عبارتند از: بانك نسخههای خطی ایران و برخی كتابخانههای جهان، كتابفروشیها، چاپخانهها، اهل قلم، كاغذفروشیها، لیتوگرافیها، صحافیها، مراكز پخش كتاب، تصویرگران، طراحان گرافیست، ناشران الكترونیك و نمایندگان ناشران خارجی.
خانهی كتاب به منظور توسعهی كتاب و كتابخوانی، جشنوارههای فرهنگی مختلفی نیز در زمینهی كتاب برگزار میكند كه عبارتند از:
انتخاب «كتاب سال جمهوری اسلامی ایران»، انتخاب «كتاب فصل جمهوری اسلامی ایران»، «جایزهی ادبی پروین اعتصامی»، «جایزهی ادبی جلال آل احمد»، «جشنوارهی نقد كتاب» و «جایزهی ادبی گام اول». در این جشنوارهها، نویسندگان و كتابهای برتر كشور انتخاب شده، مورد تقدیر قرار میگیرند. اطلاعات كافی در مورد این جشنوارهها نیز از طریق پایگاه اینترنتی موسسه قابل بازیابی است. علاوه بر بانك اطلاعاتی كتاب و ناشران، مجموعهای متنوع از نشریات نقد و بررسی كتاب نیز در این منتشر میشوند. كتاب هفته و مجموعهی ماهنامههای تخصصی نقد و بررسی كتاب با عنوان «كتاب ماه» در حوزههایی چون «كلیات»، «فلسفه»، «دین»، «علوم اجتماعی»، «علوم و فنون»، «هنر»، «ادبیات»، «تاریخ» و «كودك و نوجوان» از آن جملهاند.
یكی دیگر از فعالیتهای خانه كتاب، تولید و انتشار كتاب و نرمافزار و همچنین انتشار كتابهای تخصصی و پژوهشی است. این موسسه خدمات متنوعی برای علاقهمندان و دست اندركاران حوزهی كتاب ارایه میكند كه از آن جمله میتوان به خبرگزاری كتاب ایران (تنها خبرگزاری تخصصی حوزه كتاب)، خدمات شابك (شمارهی استاندار بینالمللی كتاب ایران) و شابم (شمارهی استاندارد بینالمللی موسیقی چاپی) به ناشران، خدمات بیمهای به اهل قلم، انتشار و توزیع بن الكترونیك كتاب و برگزاری نشستهای نقد و بررسی كتاب در «سرای اهل قلم» اشاره كرد.
این موسسه در تهران، خیابان انقلاب، بین خیابانهای برادران مظفر و فلسطین جنوبی واقع شده است.