دونالد اولدینگ هب

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
دونالد هب
دونالد اولدینگ هب (Donald Olding Hebb)
زادروز چستر، نووا اسکوتیا 1904م
درگذشت 1985م
ملیت کانادایی
تحصیلات و محل تحصیل مدرک کارشناسی ارشد در رشتۀ روان‌شناسی از دانشگاه مک گیل در 1932- دکترا از دانشگاه هاروارد در 1936
شغل و تخصص اصلی روان‌شناس
شغل و تخصص های دیگر عصب‌پژوه
لقب پدر روان‌پزشکی و شبکه‌های عصبی
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
جوایز و افتخارات در رتبۀ 19 برترین و مطرح‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم- شناخته شده برای تئوری یادگیری‌اش موسوم به سازمان رفتار- عضو انجمن سلطنتی در 1966- کسب دکترای افتخاری از دانشگاه های شیکاگو، دلهوزی و کونکوردیا.

دونالد اولدینگ هب (1904-1985) Donald Olding Hebb

روان‌شناس و عصب‌پژوه کانادایی. به عنوان پدر روان‌پزشکی و شبکه‌های عصبی توصیف شده است. دیدگاه‌های او در مورد یادگیری، رفتار و تفکر توصیفی از لحاظ عملکرد مغز، توضیح فرایندهای شناختی از نظر ارتباط بین مجموعه‌های نورونی است. او بیشتر به خاطر تئوری یادگیری‌[۱]اش شناخته شده است، که در کار کلاسیک 1949 «سازمان رفتار[۲]» معرفی کرد. سازمان رفتار، مهم‌ترین نقش و سهم هب در زمینۀ علم اعصاب[۳] محسوب می‌شود. طبق گزارش منتشر شده در مجلۀ علمی انجمن روان‌شناسی امریکا[۴] در سال 2002، او در رتبۀ 19 برترین و مطرح‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم قرار گرفته است.

دونالد هب در چستر[۵]، نووا اسکوتیا[۶]، متولد شد. او بزرگ‌ترین فرزند خانواده بود و سه برادر و خواهر داشت. او و خانواده‌اش تا 16 سالگی آن‌جا زندگی و بعد به دارتموت[۷]، نووا اسکوتیا[۸]، نقل مکان کردند. پدر و مادر دونالد هر دو پزشک بودند. مادرش به شدت تحت تأثیر ایده‌های ماریا مونتسوری[۹] قرار گرفت و تا 8 سالگی خودش در خانه به دونالد درس می داد. او در مدرسۀ ابتدایی چنان عملکرد خوبی داشت که در 10 سالگی به کلاس هفتم ارتقا یافت، اما در نتیجۀ مردودی و سپس تکرار کلاس یازدهم در چستر، در 16 سالگی از کلاس دوازدهم از کالج هالیفاکس[۱۰] فارغ‌التحصیل شد. او با هدف رمان نویس شدن، وارد دانشگاه دلهوزی[۱۱] و در 1925 با مدرک لیسانس هنر[۱۲] فارغ‌التحصیل شد. پس از آن، معلم شد و در مدرسۀ قدیمی خود در چستر تدریس کرد. بعدها در مزرعه‌ای در آلبرتا[۱۳] مشغول به کار شد. سپس به اطراف سفر و به عنوان کارگر در کبک[۱۴] کار می‌کرد. در 1928، دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه مک گیل[۱۵] شد. اما در همان زمان، به عنوان مدیر مدرسه‌ای مشکل‌دار در حومۀ مونترال[۱۶] منصوب شد. او و دو همکار دانشگاهی‌اش، کلوگ[۱۷] و کلارک[۱۸]، با یکدیگر همکاری کردند تا وضعیت مدرسه را بهبود بخشند.

در 1932، مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتۀ روان‌شناسی از مک گیل و تحت هدایت روان‌شناس برجسته بوریس بابکین[۱۹] دریافت کرد در آغاز سال 1934، زندگی هب رو به افول و سقوط بود. همسرش در پی تصادف رانندگی، در بیست و نهمین سالگرد تولدش (22 ژوئیه 1933) درگذشت. کار هب در مدرسۀ مونترال بد پیش می رفت. از این رو، تصمیم گرفت مونترال را ترک کند. در 1936، دکترای خود را از دانشگاه هاروارد گرفت. سال بعد، او به عنوان دستیار تحقیقاتی کارل لشلی[۲۰] و در مقام دستیار تدریس در روان‌شناسی مقدماتی برای ادوین بورینگ[۲۱] در کالج رادکلیف[۲۲] کار کرد.

در 1937، هب با همسر دوم خود، الیزابت نیکولز دونووان[۲۳] ازدواج کرد. در همان سال، به واسطۀ اطلاع خواهرش کاترین[۲۴] (که دانشجوی دکترا به همراه بابکین در دانشگاه مک گیل بود)، متقاضی همکاری با ویلدر پن‌فیلد[۲۵] (جراح کانادایی اعصاب) در انستیتوی عصب‌شناسی مونترال[۲۶] شد. آن‌جا وی به بررسی تأثیر جراحی مغز و آسیب دیدگی در عملکرد مغز انسان پرداخت. وی دید هنگامی که بخشی از مغز کودک برداشته شود، او می‌تواند عملکرد جزئی یا کاملی را به دست آورد، اما مشابه این آسیب در یک فرد بزرگسال ممکن است به مراتب بیشتر صدمه‌دهنده و حتی فاجعه‌بار باشد. در مارس 1966، او به عنوان عضو انجمن سلطنتی[۲۷] انتخاب شد. او از تعدادی دانشگاه دکترای افتخاری دریافت کرد، از جمله از دانشگاه شیکاگو[۲۸] در 1961، از دانشگاه دلهوزی در  1965 و از دانشگاه کونکوردیا[۲۹] در 1975. جایزۀ دونالد هب، که به افتخار او نام‌گذاری شده است، به دانشمندان ممتاز كانادایی اهدا می شود. این جایزه سالانه به شخصی تعلق می‌گیرد که با انجام تحقیقات، با تدریس و رهبری، یا به عنوان سخنگو، در ارتقاء رشتۀ روان‌شناسی به عنوان یک علم نقش به‌سزایی داشته باشد. این جایزه نخستین بار در 1980 به دونالد هب تقدیم شد. در 2011 و پس از مرگش، این جایزه به سالن مشاهیر مرکز دیسکاوری[۳۰]، هالیفاکس، نووا اسکوتیا اهدا شد. کارهای او، از جمله سوابق مربوط به فعالیت‌های پژوهشی و تدریس‌اش، در آرشیو دانشگاه مک گیل در مونترال نگهداری می‌شود.


منابع:

وبسایت en.wikipedia.org

وبسایت CAN-ACN

وبسایت cdnmedhall

وبسایت https://psychology.jrank.




  1. theory of learning
  2. The Organization of Behavior
  3. neuroscience
  4. (American Psychological Association (APA
  5. Chester
  6. Nova Scotia
  7. Dartmouth
  8. Nova Scotia
  9. Maria Montessori
  10. Halifax
  11. Dalhousie University
  12. Bachelor of Arts
  13. Alberta
  14. Quebec
  15. McGill University
  16. Montreal
  17. Kellogg
  18. Clarke
  19. Boris Babkin
  20. Karl Lashley
  21. Edwin Boring
  22. Radcliffe College
  23. Elizabeth Nichols Donovan
  24. Catherine
  25. Wilder Penfield
  26. Montreal Neurological Institute
  27. Fellow of the Royal Society
  28. University of Chicago
  29. Concordia University
  30. Discovery Centre's Hall of Fame