رابرت تریورز

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
رابرت تریورز (Robert Trivers)
زادروز 1943م
ملیت امریکایی
تحصیلات و محل تحصیل اخذ مدرک دکترا در رشتۀ زیست‌شناسی از دانشگاه هاروارد
شغل و تخصص اصلی زیست‌شناس و جامعه‌شناس تکاملی
فعالیت‌های مهم از مؤثرترین نظریه‌پردازان تکاملیِ- پیشنهاد دادن نظریه‌های نوع‌دوستی متقابل (1971)، سرمایه‌گذاری والدین (1972)، تعارض فرزندان - والدین (1974)
آثار حماقتِ احمق‌ها؛ فریب و خودفریبی؛ انتخاب طبیعی و نظریۀ اجتماعی؛ حیات وحش؛ ژن‌ها در تضاد
جوایز و افتخارات کسب جایزۀ کرافورد در سال 2007 در علوم زیستی
رابرت تریورز
رابرت تریورز

رابرت تریورز (1943- ) (Robert Trivers)

زیست‌شناس و جامعه‌شناس تکاملی اهل ایالات متحدۀ امریکا. او از مؤثرترین نظریه‌پردازان تکاملیِ در قید حیات است. استیون پینکر، او را یکی از متفکران بزرگ تاریخ اندیشۀ غربی می‌داند. او نظریه‌های نوع‌دوستی متقابل[۱] (1971)، سرمایه‌گذاری والدین[۲] (1972)، تعارض فرزندان - والدین[۳] (1974) را پیشنهاد داد. رابرت تریورز از 1968 تا 1972، همراه با ارنست مایر[۴] و ویلیام دروری[۵] در دانشگاه هاروارد[۶] به تحقیق و مطالعۀ نظریۀ تکاملی[۷] پرداخت و در همان دوران بود که در رشتۀ زیست‌شناسی[۸]، مدرک دکترا گرفت.

نخستین مقالۀ مهم او با عنوان "نوع‌دوستی متقابل" در 1971 منتشر شد. دکتر رابرت تریورز، نظریۀ کلاسیک سرمایه‌گذاری والدین را بسط داد. طبق این نظریه، میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز والدین در یک‌ گونه، باید با رفتارهای اجتماعی و جفت‌گیری متناسب همان ‌گونه باشد. او در اوایل دهۀ ۱۹۷۰، برای زیست‌شناسی تکاملی کاری مشابه آنچه اینشتین برای فیزیک انجام داد را به انجام رساند. او نظریۀ رفتار اجتماعی را بر مبنای انتخاب طبیعی[۹] بنیان گذاشت. تریورز پس از سی سال تفکر کردن در خصوص آن‌که چگونه خودفریبی ممکن است مزایای تکاملی داشته باشد، در نهایت به این نظریه رسید که ما معمولاً به این علت خودمان را فریب می‌دهیم که فریب دادن دیگران برایمان ساده‌تر ‌شود.

او از 1973 تا 1978، از اعضای هیئت علمی دانشگاه هاروارد بود و پس از آن، به دانشگاه کالیفرنیا[۱۰]، سانتاکروز[۱۱]، رفت و از 1978 تا 1994 از اعضای هیئت مدیرۀ آن دانشگاه بود. او در حال حاضر نیز از اعضای فعال و برجستۀ هیئت علمی دانشگاه راتگرز[۱۲] و استاد علوم انسانی و علوم زیستی آن دانشگاه است. در سال تحصیلی 2008-2009 عضو مؤسسه مطالعات پیشرفتۀ برلین[۱۳] بوده است. رابرت تریورز در سال 2007 موفق به کسب جایزۀ کرافورد[۱۴] در علوم زیستی شد.

از جمله کتاب‌های اوست: حماقتِ احمق‌ها[۱۵]: منطق فریب و خودفریبی در زندگی انسان؛ فریب و خودفریبی[۱۶]؛ انتخاب طبیعی و نظریۀ اجتماعی[۱۷]؛ حیات وحش[۱۸]؛ ژن‌ها در تضاد[۱۹].


  1. reciprocal altruism
  2. parental investment
  3. parent–offspring conflict
  4. Ernst Mayr
  5. William Drury
  6. Harvard University
  7. evolutionary theory
  8. biology
  9. natural selection
  10. University of California
  11. Santa Cruz
  12. Rutgers University
  13. Berlin Institute for Advanced Study
  14. Crafoord Prize
  15. The Folly of Fools
  16. Deceit and Self-Deception
  17. Natural Selection and Social Theory
  18. Wild Life
  19. Genes in Conflict