سازدهنی (فیلم)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
کاور فیلم
کاور فیلم

سازدهنی


فیلم بلند سینمایی ساخته‌ی امیر نادری. نادری به عنوان نویسنده و کارگردان این اثر رئالیستی را در سال 1352 تولید کرده است. ساز دهنی یکی از سه فیلمی است که نادری در سال 1352 در جریان موج نوی سینمای ایران تولید و اکران کرد. فیلم‌برداری و تدوین این اثر را دونفر از بزرگ‌ترین اشخاص سینمای ایران، علیرضا زرین‌دست و سهراب شهیدثالث، انجام دادند. فیلم در سال 1369 در جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم جیفونی (ایتالیا) شرکت داده شد و توانست جایزه‌ی مدال طلای شهر جیفونی را برای بهترین فیلم عاید نادری کند. ساز دهنی محصول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است. به تصویر کشیدن پوشش‌ها، آداب و رسوم و زبان بخشی از این سرزمین در گذشته‌ای نه چندان دور از برجستگی‌های فیلم محسوب می‌شود. در سازدهنی فرهنگ و سنت دوشادوش و در کنار هم حرکت می‌کنند. فرهنگی که گرچه به گذشته مربوط می‌شود، اما تحولات اجتماع را به خوبی به تصویر می‌کشد.


خلاصه‌ی داستان

داستان از جایی شروع می‌شود که عبدلو به دلیل مبتلا شدن به بیماری اسهال از خوردن داروی تلخ طفره می‌رود. پدرش که در بندر روی کشتی کار می‌کند از یک خارجی سازدهنی‌ای هدیه می‌گیرد و او نیز آن را به عبدلو می‌دهد، مشروط بر آن که عبدلو دارو را بخورد. بچه‌های بندر تاکنون چنین ابزاری ندیده بودند و از فردای آن روز عبدلو در می‌یابد که می‌تواند از این ابزار استفاده بسیاری بکند. او ابتدا با دریافت پول اجازه می‌دهد تا بچه‌ها با شمارش سریع او (از یک تا سی) مدت کوتاهی را ساز بزنند. در این میان امیرو پسر یتیمی که با مادرش زندگی می‌کند بیش از دیگران به ساز علاقمند می‌شود. علاقمندی او به ساز تا جایی پیش می‌رود که با توجه به عدم استطاعت مالی حاضر می‌شود به عبدلو کولی بدهد و در ازای آن ساز بزند. امیرو تبدیل می‌شود به خر عبدلو و در نهایت او وقتی می‌بیند عزت خود را از دست داده است از خواب غفلت بیدار می‌شود و با پرت کردن ساز در دریا خود را از خفت و خواری نجات می‌دهد.


عوامل فیلم

کارگردان: امیر نادری

نویسنده: امیر نادری

مدیر فیلم‌برداری: علیرضا زرین‌دست

تدوین: سهراب شهیدثالث

بازیگران: مسعود گودرزی؛ مهدی جوادی؛ شهلا درویشی؛ محمود وفابخش؛ اسحاق احمدزاده؛ عباس رئیسی؛ جمعه طنین؛ یعقوب مرادزاده؛ محمد مرادزاده؛ عباس پوراحدی؛ جمعه وفابخش



tikfilm