سبزوار، شهرستان

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
سبزوار، شهرستان
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان خراسان رضوی
بخش مرکزی، جغتای، جوین، خوشاب، ششتمد، رودآب، و داورزن
جمعیت ۴۴۰,۱۳۳ نفر (۱۳۸۵ش)
موقعیت جنوب شهرستان‌های جاجرم و اسفراین، غرب شهرستان‌های نیشابور و کاشمر، شمال شهرستان بردسکن، و شرق استان سمنان (شهرستان شاهرود)
نوع اقلیم در کوهستان و نواحی شمالی معتدل و نیمه‌خشک - در نواحی جنوبی معتدل تا معتدل مایل به گرم و خشک
تولیدات و صنایع مهم کشاورزی و دامداری
برخی بناهای مهم سلطان‌آباد، نقاب، جغتای، داورزن، رودآب، ریوند، ششتمد، خسروگرد، ایزی، رباط سرپوش، رباط جز، شم‌آباد، بلاش‌آباد، برغمد، حکم‌آباد، مشکان، بجدن، و اجنورد

سبزوار، شهرستان

واقع در استان خراسان رضوی، مشتمل بر بخش مرکزی و بخش‌های جغتای، جوین، خوشاب، ششتمد، رودآب، و داورزن. از شمال به شهرستان‌های جاجرم و اسفراین، از شرق به شهرستان‌های نیشابور و کاشمر، از جنوب به شهرستان بردسکن، و از غرب به استان سمنان (شهرستان شاهرود) محدود است. رشته‌کوه جغتای، با ارتفاع ۲,۹۲۴ متر، که از شرق به غرب کشیده شده و بخش‌های مرکزی و داورزن را از بخش‌های جغتای و جوین جدا می‌کند، از عمده‌ترین ارتفاعات این شهرستان است. رودخانۀ جوین یا قره‌سو، که از شرق جنوبی به غرب شمالی روان است، مرز شهرستان‌های اسفراین و جاجرم را تشکیل می‌دهد و کال شور ‌سبزوار، سرتاسر این شهرستان را از شرق به غرب می‌پیماید. اقلیم شهرستان سبزوار در کوهستان و نواحی شمالی معتدل و نیمه‌خشک و در نواحی جنوبی معتدل تا معتدل مایل به گرم و خشک و جمعیت آن ۴۴۰,۱۳۳ نفر است (۱۳۸۵). مهم‌ترین آبادی‌های آن عبارت‌اند از سلطان‌آباد، نقاب، جغتای، داورزن، رودآب، ریوند، ششتمد، خسروگرد، ایزی، رباط سرپوش، رباط جز، شم‌آباد، بلاش‌آباد، برغمد، حکم‌آباد، مشکان، بجدن، و اجنورد. خط‌آهن تهران ـ مشهد و راه تهران به مشهد و نیز راه بردسکن به اسفراین و بجنورد و راه سبزوار به قوچان شبکۀ راه‌های ارتباطی این شهرستان را تشکیل می‌دهند. شهرستان سبزوار عمدتاً‌ از فعالیت‌های کشاورزی و دامداری بهره‌مند است و در کنار آن به فعالیت‌های صنعتی نیز توجه شده، از آن جمله کارخانه قند نقاب و دیگر کارگاه‌هایی است که در این شهرستان فعالیت دارند. از شهرستان سبزوار بزرگان فراوانی برخاسته‌اند که از آن جمله‌اند: عبدالرزاق باشتینی، مؤسس سلسلۀ سربداران؛ خواجه‌ نظام‌ الملک؛ حسنک وزیر؛ ابوالحسن علی بن زید بیهقی؛ ابوالفضل بیهقی؛ ملاحسین کاشفی؛ عطاملک جوینی؛ خواجه شمس‌الدین جوینی؛ حاج ملاهادی سبزواری؛ دکتر قاسم غنی.