فاینمن، ریچارد (۱۹۱۸ـ۱۹۸۸)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

فایْنْمَن، ریچارْد (۱۹۱۸ـ۱۹۸۸)(Feynman, Richard)

فايْنْمَن، ريچارْد
ریچارْد فایْنْمَن
Richard Feynman
زادروز نیویورک 1918م
درگذشت 1988م
ملیت امـریـکایی
تحصیلات و محل تحصیل مؤسسۀ فناوری ماساچوست و دانشگاه پرینستون
شغل و تخصص اصلی فـیزیـک‌دان
آثار درس گفتارهای فاینمن در زمینۀ فیزیک(1963)؛ زندگی‌نامۀ خودنوشتش در 2 جلد با عنوان مطمئناً شوخی می‌کنید آقای فاینمن!؛ برای شما چه اهمیتی دارد که دیگران چه فکر می‌کنند؟ (1988) 
گروه مقاله فیزیک و مکانیک
جوایز و افتخارات جایزه نوبل فیزیک (1965) مشترکاً با جولیان شوئینگر و سین ـ ایتیرو توموناگا؛ بنـیان‌گـذار الکترودینامیک کوانتومی

فـیزیـک‌دان امـریـکایی و بنـیان‌گـذار الکترودینامیک کوانتومی. به‌سبب تحقیق در زمینۀ نظریۀ تابش، مشترکاً با جولیان شوئینگر[۱] و سین ـ ایتیرو توموناگا[۲]، به جایزه نوبل فیزیک ۱۹۶۵ دست یافت. فاینمن از بسیاری جهات، ازجمله در زمینۀ نظریۀ کوارک[۳] و ماهیت نیروی هسته‌ای ضعیف[۴]، به پیشبرد فیزیک ذرات بنیادی کمک کرد. فاینمن برای نمایش برهم‌کنش‌های بین ذرات در الکترودینامیک کوانتومی، و نشان‌دادن چگونگی جابه‌جایی ذرات از نقطه‌ای به نقطۀ دیگر در فضا‌ـ‌ زمان، به‌روش ساده و دقیقی دست یافت که به نمودار فاینمن[۵] معروف شد. با هر نمودار، قواعدی برای محاسبۀ احتمال برهم‌کنش نمایش‌داده‌شده به‌دست می‌آید. نظریۀ اَبَرشارگی[۶] یا جریان بی‌اصطکاک در هلیوم مایع را در اوایل دهۀ ۱۹۵۰ عرضه کرد. با همکاری موری گِل‌‌مَن[۷]، فیزیک‌دان امریکایی، برهم‌کنش ضعیف را بررسی و دربارۀ نیروی قوی تحقیق کرد. همچنین پیش‌بینی کرد که پروتون و نوترون از ذرات بنیادی نیستند، اکنون این دو ذره را متشکل از کوارک می‌دانند. در نیویورک زاده شد و در مؤسسۀ فناوری ماساچوست[۸] و دانشگاه پرینستون[۹] درس خواند. طی جنگ جهانی دوم، در زمینۀ رفتار نوترون‌ها در انفجارهای اتمی در لوس ‌آلاموسِ[۱۰] نیومکزیکو به تحقیق پرداخت. از ۱۹۵۰ تا پایان عمر، استاد فیزیک نظری انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا (کَلْتِک)[۱۱] بود. از اعضای کمیتۀ تحقیق در زمینۀ فاجعۀ شاتل فضایی چلنجر[۱۲] بود (۱۹۸۶) و علت حادثه را نقص بست‌های لاستیکی موشک بالابرندۀ شاتل اعلام کرد. درس گفتارهای فاینمن در زمینۀ فیزیک[۱۳] (۱۹۶۳) به اثری کلاسیک بدل شد. همچنین، زندگی‌نامۀ خودنوشتش را در ۲ جلد، با عنوان مطمئناً شوخی می کنید آقای فاینمن![۱۴] و برای شما چه اهمیتی دارد که دیگران چه فکر می‌کنند؟[۱۵] (۱۹۸۸) چاپ و منتشر کرد.


  1. Julian Schwinger
  2. Sin-Itiro Tomonaga
  3. quark theory
  4. weak nuclear force
  5. Feynman diagram
  6. Superfluidity
  7. Murray Gell-Mann
  8. Massachusetts Institute of Technology
  9. Princeton
  10. Los Alamos
  11. (California Institute of Technology (Caltech
  12. Challenger Space-shuttle
  13. The Feynman Lectures on Physics
  14. !Surely You’re Joking, Mr Feynman
  15. What Do You Care What other People think