لاتینی، ادبیات
لاتینی، ادبیات (Latin literature)
ادبیات به زبان لاتینی. از کهنترین دورۀ ادبیات لاتینی، قبل از قرن ۳پم، که فقط تعدادی سرود و کتیبه از آن برجایمانده است. لیویوس آندرونیکوس[۱] با ترجمۀ اودیسه[۲] و نمایشنامههای یونانی به لاتین، (ح ۲۸۴ـ۲۰۴پم) این ادبیات را متأثر از ادبیات یونانی کرد. نایویوس[۳] و اِنیوس[۴]، کوشیدند حماسههایی را با مضامین میهنپرستانه تصنیف کنند؛ نایویوس از وزن بومی «ساتورنی[۵]» استفاده کرد، اما انیوس وزن سداسی یونانی را بهکار برد. پلاوتوس[۶] و تِرِنس[۷]، با موفقیت، کمدی یونانی را برای اجرا بر صحنۀ لاتینی تنظیم کردند. آکیوس[۸] و پاکوویوس[۹] شعر تراژیک[۱۰] را تصنیف کردند. لوکیلیوس[۱۱] (۱۹۰ـ۱۰۳پم) بنیادگذار شعر رواقی[۱۲] و کاتوی بزرگ[۱۳] نویسندۀ نخستین آثار منثور مهم در زبان لاتینی بودند.
عصر طلایی (۷۰پم ـ۱۸م). شکوفایی شعر لاتینی با آثاری چون در ماهیت اشیا[۱۴]، اثر لوکرتیوس[۱۵]، و اشعار غنایی و شورانگیز کاتولوس[۱۶] آغاز شد. خطابهها، مقالههای فلسفی، و رسالههای سیسرون[۱۷] بهصورت الگویی برای نثر لاتینی درآمد. یادداشتهای سزار دربارۀ جنگهایش در همین دوره از جمهوری روم شکل گرفت. سایر نویسندگان آثار منثور این دوره عبارتاند از کورنلیوس نپوس[۱۸]، سالوست[۱۹]، و مارکوس ترنتیوس وارو[۲۰].
عصر اوگوستوس (۴۳پم ـ۱۸م). این دوره شکوفاترین دوران ادبیات لاتینی، در عصر طلایی، است. در اشعار ویرژیل[۲۱] و هوراس[۲۲] و آثار لیوی[۲۳]، مورخ، که از درباریان اوگوستوس بودند، احساسات شدید میهنپرستانه وجوددارد. ویرژیل مصنف حماسۀ بزرگ لاتینی اِنِئید[۲۴] است و هوراس به غزل و هجو شوروحالی خاص بخشید. شاعران جوانتر این دوره عبارتاند از اووید[۲۵]، که مطالب طنزآمیزی دربارۀ عشق و اسطوره نوشت، تیبولوس[۲۶] و پروپرتیوس[۲۷]، که مرثیه و اشعار جنسی میسرودند. تراژدی نیز مجدداً رواج یافت و افرادی چون آسینیو پولیو[۲۸] (۷۶پم ـ۵م)، واریوس روفوس[۲۹] (۷۴ـ۱۴پم)، و اوگوستوس به آن میپرداختند.
عصر نقرهای (۱۸ ـ ح ۱۳۰م). دومین دورۀ مهم ادبیات امپراتوری با ظهور نویسندگان دوران حکومت نرون[۳۰] آغاز میشود: سِنِکا[۳۱]، فیلسوف رواقی؛ لوکان[۳۲]، نویسندۀ حماسۀ فارسالیا[۳۳]؛ پرسیوسِ[۳۴] طنزپرداز؛ و پترونیوس[۳۵] رماننویس. سالهای پایانی قرن ۱ و آغاز قرن ۲ افرادی چون تاکیتوس[۳۶]، مورّخ و سالنامهنویس، و یوونال[۳۷]، شاعر طنزپرداز، ظهور کردند؛ سایر نویسندگان این دوره عبارت بودند از مارسیالِ[۳۸] قطعهپرداز و نویسندۀ دایرةالمعارف علمی، پلینی مهتر[۳۹]، پلینی کهتر[۴۰]، رسالهنویس، کوئینتیلیان[۴۱]، منتقد، سوئتونیوس[۴۲]، مورخ، و استاتیوس[۴۳]، شاعر حماسی. از قرون ۲ تا ۵ م فقط یک نویسندۀ مهم غیرمسیحی ظهور کرد که آپولیوس[۴۴] نام داشت، اما نویسندگان مسیحی توانایی چون ترتولیانوس[۴۵] و سیپریان[۴۶] نیز وجود داشتند، که دنبالهرو آرنوبیوس[۴۷] ( ـ۳۲۷م) و لاکتانیتوس[۴۸] ( ـ۳۲۵م) بودند. در قرن ۴، افرادی چون اوسونیوس[۴۹]، کلودیان[۵۰]، و شاعران مسیحی، ازجمله پرودنتیوس[۵۱] و آمبروز قدیس[۵۲] شعر را احیا کردند. دورۀ کلاسیک با تألیف کتاب شهر خدا[۵۳]، به قلم اوگوستین قدیس[۵۴]، و ترجمۀ کتاب مقدس، به قلم جروم قدیس[۵۵]، به پایان رسید و قرون وسطا آغاز شد.
قرون وسطا. در قرون وسطا، لاتینی زبان کلیسا بود و معمولاً برای نوشتن آثاری در زمینههای الهیات، فلسفه، سرگذشتها، و آثار عالمانه کاربرد داشت. شعر لاتینی، که با قافیه و وزن غیر کلاسیک منطبق شده بود، برای سرودهای مذهبی و نیز تصنیفهای غیرمذهبی عالمان، ازجمله کارمینا بورانا[۵۶] استفاده میشد. لهجۀ لاتینی قرون وسطایی بهتدریج به زبانهای رُمانس[۵۷] ملی و محلی، ازجمله فرانسوی، ایتالیایی، و اسپانیایی تغییر یافت. حتی پس از دوران اصلاحات دینی نیز لاتینی زبان بینالمللی عالمان و نویسندگان انگلیسیزبانی چون تامس مور[۵۸]، فرانسیس بیکن[۵۹]، جان میلتون[۶۰]، و بسیاری دیگر بود.
- ↑ Livius Andronicus
- ↑ Odyssey
- ↑ Naevius
- ↑ Ennius
- ↑ Saturnian
- ↑ Plautus
- ↑ Terence
- ↑ Accius
- ↑ Pacuvius
- ↑ tragic
- ↑ Lucilius
- ↑ Stoic
- ↑ Cato the Elder
- ↑ De Rerum natura
- ↑ Lucretius
- ↑ Catullus
- ↑ Cicero
- ↑ Cornelius Nepos
- ↑ Sallust
- ↑ Marcus Terentius Varro
- ↑ Virgil
- ↑ Horace
- ↑ Livy
- ↑ Aeneid
- ↑ Ovid
- ↑ Tibullus
- ↑ Propertius
- ↑ Asinius Pollio
- ↑ Varius Rufus
- ↑ Nero
- ↑ Seneca
- ↑ Lucan
- ↑ Pharsalia
- ↑ Persius
- ↑ Petronius
- ↑ Tacitus
- ↑ Juvenal
- ↑ Martial
- ↑ Pliny the Elder
- ↑ Pliny the Younger
- ↑ Quintilian
- ↑ Suetonius
- ↑ Statius
- ↑ Apuleius
- ↑ Tertullian
- ↑ Cyprian
- ↑ Arnobius
- ↑ Lactantius
- ↑ Ausonius
- ↑ Claudian
- ↑ Prudentius
- ↑ St Ambrose
- ↑ City of God
- ↑ St Augustine
- ↑ St Jerome
- ↑ Carmina Burana
- ↑ Romance languages
- ↑ Thomas More
- ↑ Francis Bacon
- ↑ John Milton