لاک پشت ها هم پرواز می کنند (فیلم)
لاکپشتها هم پرواز میکنند
فیلم بلند سینمایی ساختهی بهمن قبادی به کردی. قبادی به عنوان نویسنده، کارگردان و تهیهکننده این اثر را در سال 1383 تولید کرده است. لاکپشتها هم پرواز میکنند با موضوع جنگ به زندگی گروهی از مردم کرد در مرز ترکیه و ایران میپردازد. این اثر که در کردستان عراق تهیه و تولید شده طی سالهای 2004 و 2005 توسط آیافسی فیلم[۱]، سونی پیکچرز[۲] و مترو گلدوین مایر[۳] در امریکا و کانادا و کشورهای بریتانیا و فرانسه توزیع و اکران شده است. لاکپشتها هم پرواز میکنند با حضور در بیشتر از 70 جشنوارهی جهانی و دریافت جوایز متعدد، از موفقترین فیلمهای ایرانی در جهان بوده است.
خلاصهی داستان
چند روز مانده به شروع جنگ آمریکا و عراق، مردم سرگردان عراق به دنبال دریافت جدیدترین اخبار جنگ هستند. ستلایت نوجوان پرشر و شور، بزرگان روستا را متقاعد میکند تا ماهوارهای در آنجا نصب کند. او که بچههای روستا را تحت تأثیر نفوذ خود دارد، سرپرستیشان را در خنثی کردن زمینهای مینگذاری شده به عهده دارد. ستلایت با فروش لاشههای مینها به یک واسطه، منبع درآمدی کم و بیش قابل قبول برای بچهها فراهم کرده است. آگرین و برادر معلولش هنگاو که کودکی نابینا را نیز به همراه دارند، کانون توجه ستلایت هستند. ستلایت بهرغم بدقلقیهای هنگاو، اما از آنجا که شیفتهی آگرین است، سعی میکند به هر ترتیبی خود را به آنها نزدیک کند. لذا یک بار وقتی کودک نابینا، بیخبر از همه جا وسط میدان مین میرود، ستلایت جان خودش را برای نجات او به خطر میاندازد و بهرغم جراحتی که برمیدارد موفق به نجات کودک نابینا میشود. پیشبینی هنگاو، در مورد حملهی نظامی عنقریب، ستلایت را به تلاش واداشته و اهالی روستا را در موعد مقرر جمع میکند. ورود نیروهای نظامی و کشورهای دیگر، شرایط گذشته را تغییر میدهد. اگرین به دنبال فرصتی برای رها شدن از وجود کودک حرامزادهاش است، اما هنگاو مانع اوست. بچههای دار و دسته ستلايت که مشغول تخليهی وسایل نظامی هستند با هشدار به موقع هنگاو پراکنده میشوند و در نتیجه یکی از وسایل عمل نشده منفجر میشود. با این که صدمهای به کسی نمیرسد، اما باعث از هم پاشیدن گروه ستلایت میشود. هاگرین که امید چندانی به آینده ندارد خودکشی میکند و هنگاو در میان نظامیان تازه وارد، رهسپار نقطهای نامعلوم میشود.
برخی از جوايز ملی
تنديس بهترين كارگردانی از هشتمين دورهی جشن خانهی سينمای ايران (1383)؛ بهترين فيلم مجمع سينمای ايران از جشنوارهی اصفهان (1383)؛ جايزهی ويژهی هيات داوران سينمای ايران از جشنوارهی اصفهان (1383).
برخی از جوايز بينالمللی
جايزهی بزرگ صدف طلايی[۴] به عنوان بهترين فيلم از پنجاه و دومين جشنوارهی بينالمللی فيلم سن سباستين[۵] (1383)؛ جايزهی ويژهی هيات داوران از چهلمين دورهی جشنوارهی فيلم شيكاگو (1383)؛ جايزهی بهترين فيلم تماشاگران از سی و چهارمين دورهی جشنوارهی فيلم روتردام[۶] (1384)؛ جايزهی فيلم صلح از جشنوارهی فيلم برلين (1384)؛ فیلم برگزیده از نگاه تماشاگران در پنجاه و چهارمین جشنوارهی بینالمللی فیلم ملبورن (1384)
عوامل فیلم
کارگردان: بهمن قبادی
تهیهکننده: بهمن قبادی
نویسنده: بهمن قبادی؛ محمدرضا کاتب؛ سپیده شاملو
بازیگران: سوران ابراهیم؛ هیرش فیصل رحمان؛ آواز لطیف؛ عبدالرحمان کریم؛ صدام حسین فیصل؛ آجیل زیباری
موسیقی: حسین علیزاده
فیلمبردار: شهریار اسدی
تدوین: هایده صفییاری؛ مصطفی خرقهپوش