محمدحسن ابریشمی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
محمدحسن ابریشمی
زادروز تربت حیدریه 1318
تحصیلات و محل تحصیل لیسانس جغرافی- دانشگاه ملی
شغل و تخصص اصلی پژوهشگر و نویسنده در حوزۀ کشاورزی
آثار پژوهشی پیرامون دوازده قرن زعفران در شعر فارسی (مشهد- 1367)؛ پستۀ ایران (تهران- 1373)؛ پسته‌نامه: پژوهشی در باب پسته در فرهنگ ایرانی و ادب فارسی (تهران- 1371)؛ شناخت زعفران ایران (تهران- 1366).
گروه مقاله کشاورزی
جوایز و افتخارات برگزیدۀ کتاب سال کشاورزی (1374)
محمدحسن ابریشمی
محمدحسن ابریشمی

محمدحسن ابریشمی (تربت حیدریه 1318ش- )

پژوهشگر و نویسندۀ ایرانی در حوزۀ کشاورزی. اجدادش که از یزد به تربت حیدریه مهاجرت کرده بودند، شغلشان کشاورزی و تولید ابریشم بود. محمدحسن پس از اخذ دیپلم متوسطه (1340ش) برای تحصیل پزشکی در دانشگاه ملی به تهران رفت، اما تحصیلاتش ناتمام ماند. سال 1341 به استخدام بانک کشاورزی درآمد و طی همان سال و سال 1342 یک دورۀ بانکداری را در دانشگاه ملی گذراند و سپس برای خدمت به بجنورد منتقل شد. سال 1347 به تربت حیدریه و در همان سال به تهران منتقل گردید و تا زمان بازنشستگی (1365) در بانک کشاورزی خدمت کرد. ابریشمی از سال 1348 در دانشگاه ملی به تحصیل در رشته‌های جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، تاریخ و نهایتا جغرافی پرداخت و با رها کردن سه رشتۀ نخست، در رشتۀ جغرافی لیسانس گرفت.

ابریشمی از دورۀ اشتغال در بانک کشاورزی به مطالعه و پژوهش پرداخت. زمینۀ اصلی پژوهش وی تاریخ کشاورزی ایران، با تکیه بر فرهنگ کشاورزی و بررسی تاریخی، اقتصادی و فرهنگی محصولات کشاورزی (خاصه زعفران و پسته) بوده است. در سال 1355 از طرف بانک کشاورزی مامور مطالعه و بررسی اوضاع اقلیمی، کشاورزی، اقتصادی و اجتماعی سیستان و بلوچستان شد و گزارش آن را در 300 صفحه تهیه کرد که مورد تقدیر قرار گرفت. در سال 1360 با دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی به همکاری پژوهشی پرداخت. سال بعد به عنوان مامور به وزارت کشاورزی رفت تا در آن‌جا به آسانی به پژوهش بپردازد. طی این سال‌ها وی تحقیقاتی دربارۀ کشت زعفران و پسته انجام داد و آنها را منتشر کرد. یکی از نتایج این تحقیقات کتاب پستۀ ایران است که در سال 1374 به عنوان کتاب برگزیدۀ سال کشاورزی جایزه گرفت. ابریشمی در سال 1362 ماهنامۀ پیک تربت را تاسیس کرد. شمارۀ نخست آن با عنوان قطب و شماره‌های بعدی با عنوان روح‌القدس منتشر شد و سرانجام به پیک تربت تغییر نام یافت. ابریشمی جز چندین کتاب، مقاله‌های زیادی دربارۀ تاریخ کشاورزی و محصولات زراعی، تاریخ، معماری و ادبیات نوشته که در دانشنامۀ جهان اسلام و نشریه‌های بانک کشاورزی، پستۀ ایران، تحقیقات تاریخی، پیک تربت، باستان‌شناسی، ساختمان، آفتاب شرق، روزنامۀ اطلاعات و... چاپ و منتشر شده‌اند.


کتاب‌شناسی (گزیدۀ آثار)

انقلاب آموزشی (تهران- 1359)؛ پژوهشی پیرامون دوازده قرن زعفران در شعر فارسی (مشهد- 1367)؛ پستۀ ایران (تهران- 1373)؛ پسته‌نامه: پژوهشی در باب پسته در فرهنگ ایرانی و ادب فارسی (تهران- 1371)؛ زعفران ایران (مشهد- 1376)؛ زعفران طلای سرخ حاشیه‌های کویر (تهران- 1362)؛ شناخت تاریخی پستۀ ایران (2 جلد/ تهران- 1364)؛ شناخت زعفران ایران (تهران- 1366)، زعفران از دیرباز تا امروز (تهران- 1383).