محمدحسین جعفریان

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
محمدحسین جعفریان
زادروز مشهد 1346ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل مقطع کارشناسی اقتصاد - دانشگاه مازندران
شغل و تخصص اصلی شاعر
شغل و تخصص های دیگر خبرنگار و مستندساز ایرانی
آثار گزیده ادبیات معاصر 12 (مجموعه شعر- کتاب نیستان، 1378)؛ شیری در قفس 902 (گردآوری مجموعه اشعار احمد زارعی با همکاری محمدکاظم کاظمی- سوره مهر، 1389) و در پایتخت فراموشی: حاشیه‌نویسی بر سفری مشترک با بهروز افخمی به کابل و پنجشیر (سوره مهر، 1391)
گروه مقاله ادبیات فارسی

محمدحسین جعفریان (مشهد 1346ش- )

شاعر، خبرنگار و مستندساز ایرانی. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در زادگاهش به پایان رسانده است. او همچنین دانش‌آموخته‌ی مقطع کارشناسی اقتصاد از دانشگاه مازندران، تحصیلات ناتمام کارشناسی ارشد همین رشته در دانشگاه شهید بهشتی و تحصیلات ناتمام کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آزاد است. او طی سال‌های 1376 و 1377 سفیر فرهنگی ایران در افغانستان بوده است.

اشعار جعفریان از اوائل دهه‌ی 1370 در نشریات ادبی و سراسری ایران چاپ شده. او در اغلب قالب‌های شعری، به ویژه شعر سپید، نیمایی و مثنوی تبحر دارد. شعرهای او عمدتا بلند و در مضامینی چون جنگ، حماسه‌ی عاشورا و انقلاب اسلامی سروده شده‌اند. همچنین مقالات و گزارشات متعددی از او طی دهه‌ی 1370 و اوائل دهه‌ی 1380 در نشریات حوزه هنری و روزنامه‌هایی چون جمهوری اسلامی، اطلاعات، ابرار، صبح، رسالت، کیهان، سلام و قدس در حوزه‌هایی چون ادبیات، جنگ و مسائل داخلی افغانستان چاپ شده است.

جعفریان را از افراد خبره و مطلع در حوزه‌ی سیاست و جنگ افغانستان می‌دانند. از ابتدای دهه‌ی 1370 به عنوان خبرنگار و مستندساز جنگ، برای ثبت جنگ داخلی افغانستان عازم این کشور شد که در سال 1372 به مجروحیت و فلج شدن یک پایش انجامید. او از معدود خبرنگارانی است که توانسته با ملاعمر (رهبر گروه طالبان) مصاحبه کند (بهمن 1373). او طی دوره‌ی فعالیتش مستندها و گزارش‌های متعددی درباره‌ی جنگ‌های افغانستان، بوسنی، عراق، لبنان، کشمیر و سوریه ساخته که غالبا از شبکه‌های تلویزیونی ایران پخش شده‌اند. از کارهای مهم او در زمینه‌ی مستندسازی باید به "شیر دره‌ی پنجشیر" اشاره کرد که مستند مفصلی است درباره‌ی زندگی و مبارزات احمد شاه مسعود. از دیگر آثار مستند او در زمینه‌ی جنگ به این موارد می‌توان اشاره کرد: افغانستان سلام (شانه‌های زخمی پامیر- مستندی 26 قسمتی)؛ سفر به جمهوری طالبان؛ نسل گمشده (درباره‌ی جنگ کوزوو) و سفر به جمهوری طالبان.

گزیده‌ی کتاب‌شناسی: در حاشیه شط (مجموعه شعر- حوزه هنری، 1369)؛ پنجره‌های رو به دریا (مجموعه شعر- سوره مهر، 1369)؛ شانه‌های زخمی پامیر: جلوه‌هایی از ادبیات و هنر مقاومت افغانستان (گردآوری- سوره مهر، 1371)؛ گزیده ادبیات معاصر 12 (مجموعه شعر- کتاب نیستان، 1378)؛ شیری در قفس 902 (گردآوری مجموعه اشعار احمد زارعی با همکاری محمدکاظم کاظمی- سوره مهر، 1389) و در پایتخت فراموشی: حاشیه‌نویسی بر سفری مشترک با بهروز افخمی به کابل و پنجشیر (سوره مهر، 1391).