نورالهدی منگنه

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

نورالهدی منگنه
زادروز تهران 1282ش
درگذشت ؟
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل روان‌شناسی کودک- بیروت
شغل و تخصص اصلی ادیب
شغل و تخصص های دیگر روزنامه‌نگار و فعال در زمینه‌ی آموزش زنان
آثار دیوان نورالهدی منگنه (چاپ اول ۱۳۳۵)؛ رباعيات؛ فانوس (قطعات نثر ادبی راهنمای انشا و اخلاق)
گروه مقاله ادبیات فارسی
جوایز و افتخارات  

نورالهدی منگنه (تهران 1282ش- ؟)

 

شاعر، نویسنده، روزنامه­‌نگار و از اولین بانوان فعال در زمینه­‌ی آموزش زنان. پدرش، آقا میرزاعلی مشیردفتر، و پدربزرگش از دبیران و صاحب­‌منصبان دربار قاجار بوده‌­اند. نورالهدی از پدر و مادر و آموزگاران سرخانه در کنار برادرانش خوش‌­نویسی، مبانی زبان فارسی و عربی، ریاضیات و دیگر علوم رایج را فراگرفت. سپس به درخواست مادرش، رخساره خانم (مهرالدوله)، با زبان فرانسه و نواختن پیانو آشنا شد. بعدتر برای ادامه­‌ی تحصیل به بیروت رفت و در زمینه­‌ی روان­‌شناسی کودک تحصیل کرد. او از پایه­‌گذاران «جمعیت نسوان وطن‌خواه» بود و به عنوان منشی اول، تحریرات و مکاتبات انجمن را اداره می­کرد. همچنین متن برخی از سخنرانی­‌های هفتگی را تهیه و بعضاً خود نیز سخنرانی می­‌کرد. او مقالات متعددی در زمینه­‌ی استفاده از کالاهای ایرانی در روزنامه­‌های وقت نوشت و در مجله­‌ی نسوان وطن‌خواه که در سال ۱۳۰۲ به صاحب امتیازی ملوک اسکندری منتشر می­‌شد قلم می­‌زد. او به منظور دایر کردن کلاس­‌های درس برای بانوان بزرگسال و تأمین منابع مالی آن نمایشی برای زنان در منزل شخصی خود ترتیب داد. این نمایش که بازیگران آن­ همه زن بودند، از جمله مادام تریان، علی­‌رغم داشتن مجوز مورد حمله­‌ی نظمیه قرار گرفت و شرکت‌کنندگان مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. بعد از ریختن اوباش به منزلش و غارت خانه مجبور به اجاره­‌ی محل دیگر و نقل مکان شد. اما سرانجام کلاس­‌های اکابرش دایر گردید.

منگنه در سیزده سالگی ازدواج کرد و همسر پیرمردی توانگر و مستبد شد. پس از زمان کوتاهی از او طلاق گرفت و پس از مدتی به بیروت رفت تا در آنجا به تحصیل بپردازد. در سال ۱۳۰۴ش پس از بیروت به اروپا رفت و در بازگشت با دید وسیع‌­تری به فعالیت پرداخت. بعد از پراکنده شدن جمعیت نسوان وطن‌خواه به دعوت صديقه دولت‌­آبادی به عضویت هیات مدیره­‌ی «کانون بانوان» درآمد و در مجله­‌ی زبان زنان مطلب ­نوشت. مدتی بعد از عضویت در کانون استعفا کرد و مجله­‌ی ادبی انتقادی بی‌­بی را در سال 1334 منتشر ساخت که به زودی انتشار آن به علت اشتغالات ادبی‌­اش متوقف شد. از جمله فعالیت‌­های اجتماعی او شرکت در «کنگره­‌ی زنان شرق» در سال ۱۳۱۱ است که با حضور زنان ایران و عرب در تهران تشکیل شد.

گزیده‌­ای از تالیفات متعدد او: راه‌­آموز خانواده؛ ناقوس (شعر)؛ بنفشه (شعر)؛ گلبرگها (شعر)؛ دوست شما؛ تگرگ (مجموعه شعر)؛ گلگشت (مجموعه شعر)؛ دیوان نورالهدی منگنه (چاپ اول ۱۳۳۵)؛ رباعيات؛ فانوس (قطعات نثر ادبی راهنمای انشا و اخلاق)؛ شمه­‌ای از خاطرات من (= سرگذشت زن ایرانی)؛ کلاس آداب معاشرت: تدبیر منزل و طباخی (تألیف و ترجمه)؛ شیرینی­‌پزی: دستور تهیه بهترین شیرینی ایرانی و خارجی و انواع شربت و مربا (تأليف) و هنر آشپزی و تدبیر منزل (مشهد، جاودان خرد: ۱۳۸۸).

از زندگی و فرجام نورالهدی منگنه اطلاعاتی در دست نیست.

 

منابع:

  • کارنمای زنان کارای ایران، پوران فرخزاد؛ قطره: 1381
  • زنان مودب، بنفشه حجازی؛ قصیده‌سرا- آشیان: 1396