نیکزاد نجومی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

نیکزاد نجومی (کرمانشاه 1320ش-  ) 

 

نیکزاد نجومی
زادروز کرمانشاه 1320ش
محل زندگی ایران- امریکا
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل کارشناسی نقاشی- دانشکده‌ی هنرهای زیبای/ کارشناسی پویانمایی- مدرسه‌ی هنرهای تجسمی نیویورک/ کارشناسی ارشد هنرهای زیبا- سیتی‌کالج نیویورک
شغل و تخصص اصلی نقاش
شغل و تخصص های دیگر تصویرگر کتاب
سبک سوررئالیسم
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی
نیکزاد نجومی
از آثار هنرمند
از آثار هنرمند

نقاش ایرانی. در نوجوانی از روی نقاشی‌های ایلیا_رپین - نقاش روس- کپی می‌کرد. در سال ۱۳۴۱ وارد دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه_تهران شد و سال ۱۳۴۶، به‌عنوان هنرجوی ممتاز رشته‌ی نقاشی فارغ‌التحصیل گردید. در اواخر دهه‌ی 1340 به آمریکا سفر کرد. در سال ۱۳۵۱، نجومی در مدرسه‌ی هنرهای تجسمی نیویورک پویانمایی خواند و سپس کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۳۵۳ در رشته‌ی هنرهای زیبا از سیتی‌کالج نیویورک گرفت و در همان‌جا به تدریس مشغول شد. او پس از مدت کوتاهی از زمان ورودش به دانشگاه، به کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در آمریکا پیوست.

نجومی قبل از سفر به آمریکا (طی دهه‌ی 1350) یکی از پرکارترین تصویرگران کتاب‌های کودکان و نوجوانان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود. تجربه‌ی او در نگارگری کتاب، در زمان همکاری‌اش با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در اندام‌های نقاشی‌هایش ملموس می‌شود. گزارشی از انقلاب، مجموعه‌ی ده تایی از طراحی‌های زغالی نجومی بود که ۹ ماه بعد از انقلاب اسلامی و پس از بازگشایی موزه‌ی هنرهای معاصر، به نمایش درآمد. در این مجموعه، او تظاهرات مردمی را به تصویر کشیده بود. در شهریور ۱۳۹۲ (سپتامبر۲۰۱۳ میلادی) نمایشگاهی در نگارخانه‌ی تیمور گراهنه، در نیویورک داشت. آثار نجومی با این‌که آبستره و تا حدیسورئالیستی است، اما عنصر انسانی همواره در کانون آنها قرار دارد. منبع و مایه‌ی الهام سبک او، به زمانی بازمی‌گردد که به پیشنهاد فیروز شیروانلو، مدیر وقت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به مطالعه‌ی نقاش پیامبر ایرانی، مانی، می‌نشیند. حاصل این مطالعه، ۲۷۰ نقاشی می‌شود که به گفته‌ی خودش مسیر کار هنری او را دگرگون می‌کند. سال‌ها بعد، گزیده‌ای از این نقاشی‌های مانوی، که به سبک سنتی نگارگری ایرانی کار شده بودند، در گالری «آریا» (در سال ۱۳۷۲) به نمایش گذاشته می‌شوند که تنها نمایشگاه او در ایران -پس از انقلاب- بعد از نمایشگاه کوتاه گزارش انقلاب بوده است. نقاشی‌های اخیر نجومی، بیشتر تاثیرگرفته از عکس‌های روزنامه‌ها هستند. او بعد از طراحی اولیه، عکس‌هایی را از روزنامه‌های مختلف می‌بُرد و سپس آن‌ها را کنار هم قرار می‌دهد و تصاویر را تلفیق می‌کند. این تصاویر تلفیق‌شده را بر صفحه‌ای شطرنجی موقعیت‌یابی می‌کند و دست آخر، طرح نهایی را روی بوم می‌کشد. آثار او را می‌توان در مجموعه‌های دائمی موزه‌ی هنر متروپولیتن نیویورک، بریتیش میوزیوم لندن، موزه‌ی خصوصی صلصالی دوبی و موزه‌ی ملی کوبا مشاهده کرد. نجومی در فستیوال بلونیا در ایتالیا، به خاطر تصویرسازی کتاب گل بلور خورشید، برنده‌ی جایزه شده است.

برگزاری چندین نمایشگاه انفرادی در ایران و آمریکا (نیویورک و کالیفرنیا)، از جمله نمایشگاه انفرادی در موزه‌ی هنرهای معاصر تهران و دریافت جایزه‌ی ملی فرانسه، کانی‌سومر (۱۳۴۹)، از جمله فعالیت‌ها و افتخارات هنری نجومی است. او در نمایشگاه پوسترهای انقلاب در دی‌ماه ۱۳۵۷ در سالن دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، آثارش را در کنار هنرمندانی چون امیر اثباتی، اکبر اهری‌پور، آراپیک باغداساریان و مرتضی_ممیز به نمایش گذاشت.‌ نجومی در مهرماه ۱۳۸۶ در کنار هنرمندان بزرگ دیگر ایران، در نمایشگاه گروهی، نقاشی فصلنامه‌ی حرفه هنرمند (در نگارخانه‌ی ممیز و میرمیرانِ خانه‌ی هنرمندان ایران) شرکت کرد. او در خرداد ماه ۱۳۸۹، آثار خود در زمینهٔ تصویرسازی شاهنامه را در کنار آثار اساتید دیگر در نمایشگاه و همایش شاهنامه‌نگاری در مؤسسه‌ی فرهنگی-هنری "صبا" به نمایش گذاشت. در بهمن ۱۳۹۰ در نمایشگاه و فروشگاه مجموعه زمستانی ۹۰، در گالری "ماه مهر" شرکت کرد. در آبان‌ماه ۱۳۹۱ در نمایشگاهی گروهی، به نفع بیماران ام اس در نگارخانه‌ی "ماه مهر" شرکت کرد. در آذر ۱۳۹۱ در نمایشگاهی گروهی با عنوان "یک مرد"، آثارش را در کنار آثار چهره‌های مطرح دیگر قرار داد. او همچنین در تیرماه ۱۳۹۲، در نمایشگاهی تحت عنوان "از گذشته تا… فردا"، در گالری "دی" آثار خود را در کنار آثار نقاشان جوان ایران به نمایش گذاشت.

او ساکن بروکلین (نیویورک) و از حامیان دانشنامه‌ی ایرانیکا است.

 

منابع: