هوآرد گاردنر
هوارد گاردنر (1943- )(Howard Gardner)
(با نام کامل: هوارد اِرل گاردنر[۱]) روانشناس رشد[۲] و استاد تحقیقات شناخت و آموزش در دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه هاروارد[۳]. او در حال حاضر، مدیر ارشد پروژه صفر (زیرو) هاروارد[۴] است و از سال 1995، در پروژه گود (خوب)[۵] همکاری داشته است. گاردنر صدها مقالۀ تحقیقاتی و نیز 20 کتاب نوشته که به بیش از سی زبان ترجمه شده است. عمده شهرتش به علت نظریۀ هوشهای چندگانه[۶] اش است. او در سال 2019 تدریس را رها کرد و به نوعی از آن بازنشسته شد.
در 11 ژوئیه 1943 در اسکرانتون[۷]، پنسیلوانیا[۸] در ایالات متحده متولد شد. پدر و مادرش از مهاجران آلمانی - یهودی بودند که پیش از جنگ جهانی دوم[۹] از آلمان گریخته و به امریکا رفتند. بنا به توصیف گاردنر از خودش، کودکی مشتاق به یادگیری و درسخوان بود و از نواختن پیانو نیز بسیار لذت میبرد. هر چند که هیچگاه پیانیست حرفهای نشد، اما از 1958 تا 1969 به تدریس پیانو پرداخت. شاید به این علت که در خانهشان آموزش و تدریس اهمیت خاصی داشت. اگرچه والدینش امیدوار بودند که او در آکادمی فیلیپس آندوور[۱۰] در ماساچوست[۱۱] شرکت کند، اما خودش شرکت در مدرسه علوم دینی وایومینگ[۱۲] نزدیک زادگاهش در پنسیلوانیا را برگزید. او طالب و شیفتۀ یادگیری بود و در مدرسه عملکرد بسیار خوبی داشت. گاردنر در 1965 با مدرک لیسانس روابط اجتماعی[۱۳] از دانشگاه هاروارد فارغالتحصیل شد. او پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد در مدرسۀ اقتصاد لندن[۱۴]، و ضمن کار و همکاری با روانشناسان مشهوری همچون راجر براون[۱۵]، جروم برونر[۱۶] و نیز فیلسوف سرشناس نلسون گودمن[۱۷]، به تحصیل ادامه داد و موفق شد مدرک دکترای روان شناسی رشد[۱۸] خود را از دانشگاه هاروارد بگیرد.
نظریۀ هوشهای چندگانۀ او، نظریهای آموزشی است که طبق آن، دیدگاههای روانسنجی سنتی نسبت به هوش بسیار محدود و ضعیفاند. طبق نظریۀ هوشهای چند گانهاش، انسانها چندین روش متعدد و متفاوت برای پردازش اطلاعات دارند و این روشها نسبتأ مستقل از یکدیگرند. نظریۀ او در نقد نظریۀ هوش معیار (استاندارد)[۱۹] است که بر ارتباط و وابستگی بین قابلیتها و نیز اقدامات سنتی همچون تستهای بهرۀ هوشی (آی کیو)[۲۰] تأکید میکند که عمدتاً فقط بر تواناییها و قابلیتهای زبانی، منطقی و فضایی[۲۱] تکیه و تأکید دارند. او نخستین بار در 1983 در کتابش با عنوان قابهای ذهنی: نظریۀ هوش چندگانه[۲۲]، شرح نظریهاش را آورده است. گاردنر معتقد است که همۀ افراد، انواع مختلفی از هوش را دارند. او 8 نوع هوش مختلف را معرفی کرده و احتمال داده که نوع نهم نیز با عنوان هوش طبیعتگرا وجود داشته باشد. او اعتقاد دارد که برای کسب تمام تواناییها و استعدادهای یک فرد، نبایستی فقط به بررسی بهرۀ هوشی آن شخص پرداخت، بلکه باید انواع دیگر هوشهای او همچون هوش موسیقایی، هوش درون فردی، هوش تصویری-فضایی، و هوش کلامی- زبانی شخص را نیز مدنظر قرار داد. منتقدان به نظریهاش، تعریف او را بسیار گسترده و کلی میدانند و این که نظریهاش، پژوهشهای علمی پشتیبان را کم دارد. او هوش اخلاقی را نیز بعدها به آن اضافه کرد و تبدیل شد به هوشهای دهگانه.
گاردنر 31 مدرک افتخاری از کالجها و دانشگاههای مختلف جهان دریافت کرده که از آن جمله مؤسساتی است در بلغارستان، کانادا، شیلی، یونان، هنگ کنگ، ایرلند، ایتالیا، کره جنوبی و اسپانیا. او پس از جدا شدن از همسر اولش، با اِلن وینر[۲۳] ازدواج کرد که استاد روانشناسی در کالج بوستون[۲۴] است.
- ↑ Howard earl Gardner
- ↑ developmental psychologist
- ↑ Harvard University
- ↑ Harvard Project Zero
- ↑ The Good Project
- ↑ theory of multiple intelligences
- ↑ Scranton
- ↑ Pennsylvania
- ↑ World War II
- ↑ Phillips Academy Andover
- ↑ Massachusetts
- ↑ Wyoming Seminary
- ↑ social relations
- ↑ London School of Economics
- ↑ Roger Brown
- ↑ Jerome Bruner
- ↑ Nelson Goodman
- ↑ developmental psychology
- ↑ standard intelligence theory
- ↑ IQ tests
- ↑ linguistic, logical, and spatial abilities
- ↑ Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences
- ↑ Ellen Winner
- ↑ Boston College