پرش به محتوا

داش آکل (فیلم 1350): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:2042166517.jpg|جایگزین=پوستر فیلم|بندانگشتی|325x325پیکسل|پوستر فیلم]]
[[پرونده:2042166517.jpg|جایگزین=پوستر فیلم|بندانگشتی|325x325پیکسل|پوستر فیلم]]
فیلم بلند سینمایی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی، تولید سال 1350. کیمیایی فیلم‌نامه‌ی داش آکل را بر اساس داستانی به همین نام از کتاب سه قطره خون (صادق هدایت) نوشته است. بیش‌تر منتقدین داش آکل را اقتباس قابل احترام و فیلم‌نامه و دیالوگ‌نویسی فیلم را قابل توجه دانسته‌اند. تعدادی از سکانس‌های فیلم، خارج از داستان و یا متفاوت با آن ساخته شده‌اند. از نظر بسیاری از منتقدان سینما، این سکانس‌ها به فضاسازی داستان کمک کرده‌اند. علاوه بر این کیمیایی با اعمال تغییراتی در کنش و واکنش شخصیت‌ها نگاه شخصی خود را ضمیمۀ داستان کرده. به این ترتیب کیمیایی در این اقتباس هم چون خاک که دو سال بعد با اقتباس از رمان آوسنه باباسبحان دولت‌آبادی ساخته به متن اصلی پایبند نبوده؛ اگرچه در هردو مورد توانسته اثر سینمایی ارزشمندی خلق کند.  
فیلم بلند سینمایی به نویسندگی و کارگردانی [[مسعود کیمیایی]]، تولید سال 1350ش. کیمیایی فیلمنامۀ ''داش آکل'' را بر اساس داستانی به همین نام از کتاب [[سه قطره خون]] (نوشتۀ [[صادق هدایت]]) به نگارش درآورده است. بیش‌تر منتقدان ''داش آکل'' را اقتباس قابل احترام و فیلمنامه و دیالوگ‌نویسی فیلم را قابل توجه دانسته‌اند. تعدادی از سکانس‌های فیلم، خارج از داستان و یا متفاوت با آن ساخته شده‌اند. از نظر بسیاری از منتقدان سینما، این سکانس‌ها به فضاسازی داستان کمک کرده‌اند. علاوه بر این کیمیایی با اعمال تغییراتی در کنش و واکنش شخصیت‌ها و فرجام داستان، نگاه شخصی خود را ضمیمۀ داستان کرده است. به این ترتیب کیمیایی در این اقتباس هم چون ''[[خاک (فیلم 1352)|خاک]]'' که دو سال بعد با اقتباس از رمان ''[[آوسنه بابا سبحان|آوسنه باباسبحانِ]]'' [[محمود دولت آبادی|دولت‌آبادی]] ساخته به متن اصلی پایبند نبوده؛ اگرچه در هردو مورد توانسته اثر سینمایی ارزشمندی خلق کند.  


داش آکل در چهارمین دوره جشنواره سینمایی سپاس (1350) برنده‌ی جوایز بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش دوم مرد (بهمن مفید) و بهترین فیلم‌برداری بوده است. نقش اصلی فیلم را بهروز وثوقی بازی کرده است.  
داش آکل در چهارمین دورۀ جشنوارۀ سینمایی سپاس (1350) برندۀ جوایز بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش دوم مرد ([[بهمن مفید]]) و بهترین فیلمبرداری بوده است. نقش اصلی فیلم را [[بهروز وثوقی]] بازی کرده است.  


زمان فیلم: 90 دقیقه
زمان فیلم: 90 دقیقه
خط ۹: خط ۹:
'''خلاصۀ داستان'''
'''خلاصۀ داستان'''


ماجرای قهرمانی‌ها، مردانگی و صداقت «داش آکل» را همه‌ی مردم شیراز می‌دانند. یک حاجی شیرازی که زمانی با او همسفر بوده و فضایل نیک داش آکل را می‌دانسته قبل از مرگش وصیت می‌کند که داش آکل به کارهای زندگی و املاک او رسیدگی کند. داش آکل در برخورد با خانواده‌ی حاجی دختر او را می‌بیند و به وی دل می‌بندد؛ حال آن که دختر سن کمی دارد. عشق دختر، داش آکل را به شراب‌خواری می‌کشاند. «کاکارستم» که دشمن داش آکل است با آن که بارها در جدال تن به تن از او شکست خورده با این حال همه جا در غیابش رجزخوانی می‌کند. داش آکل ازدواج با دخترک را به علت سن زیاد خود، دور از مردانگی می‌داند و ترتیب ازدواج او را با یکی از خواستگارانش می‌دهد. شب عروسی دخترک، وقتی داش آکل از میخانه برمی‌گردد، با کاکارستم روبه‌رو می‌شود و جدال آنها در شب بعد به آن‌جا می‌کشد که کاکا در شرایطی که شکست خورده، قمه را از پشت در بدن داش آکل فرو می‌کند و داش آکل در همان حال گلوی کاکا را آن‌قدر می‌فشارد که خفه می‌شود و بعد خود نیز می‌میرد.  
ماجرای قهرمانی‌ها، مردانگی و صداقت «داش آکل» را همۀ مردم شیراز می‌دانند. یک حاجی شیرازی که زمانی با او همسفر بوده و فضایل نیک داش آکل را می‌دانسته قبل از مرگش وصیت می‌کند که داش آکل به کارهای زندگی و املاک او رسیدگی کند. داش آکل در برخورد با خانوادۀ حاجی دختر او را می‌بیند و به وی دل می‌بندد؛ حال آن که دختر سن کمی دارد. عشق دختر، داش آکل را به شراب‌خواری می‌کشاند. «کاکارستم» که دشمن داش آکل است با آن که بارها در جدال تن به تن از او شکست خورده با این حال همه جا در غیابش رجزخوانی می‌کند. داش آکل ازدواج با دخترک را به علت سن زیاد خود، دور از مردانگی می‌داند و ترتیب ازدواج او را با یکی از خواستگارانش می‌دهد. شب عروسی دخترک، وقتی داش آکل از میخانه برمی‌گردد، با کاکارستم روبه‌رو می‌شود و جدال آنها در شب بعد به آن‌جا می‌کشد که کاکا در شرایطی که شکست خورده، قمه را از پشت در بدن داش آکل فرو می‌کند و داش آکل در همان حال گلوی کاکا را آن‌قدر می‌فشارد که خفه می‌شود و بعد خود نیز می‌میرد.  




خط ۱۶: خط ۱۶:
نویسنده: مسعود كیمیایی  
نویسنده: مسعود كیمیایی  


تهیه­کننده: هوشنگ کاوه
تهیه­‌کننده: هوشنگ کاوه


مدیر فیلم­برداری: نعمت حقیقی
مدیر فیلم­برداری: [[نعمت حقیقی]]


تدوینگر: نعمت حقیقی
تدوینگر: نعمت حقیقی
خط ۲۴: خط ۲۴:
طراح چهره‌پردازی: کنعان کیانی
طراح چهره‌پردازی: کنعان کیانی


موسیقی: اسفندیار منفردزاده
آهنگساز: [[اسفندیار منفردزاده]]


صدابردار: ابوالحسن تهامی
صدابردار: [[ابوالحسن تهامی نژاد|ابوالحسن تهامی‌نژاد]]


افکت و میکس صدا: حسین حامی
افکت و میکس صدا: حسین حامی


بازیگران: بهروز وثوقی؛ بهمن مفید؛ مری آپیك؛ جلالی؛ كنعان كیانی؛ ژاله علو؛ محمدتقی كهنمویی؛ ابراهیم نادری؛ منصور متین؛ خسرو سهامی؛ منوچهر احمدی؛ جهانگیر فروهر؛ نظام‌الدین شفایی
بازیگران: بهروز وثوقی؛ بهمن مفید؛ مری آپیک؛ كنعان كیانی؛ ژاله علو؛ محمدتقی كهنمویی؛ ابراهیم نادری؛ منصور متین؛ خسرو سهامی؛ منوچهر احمدی؛ جهانگیر فروهر؛ نظام‌الدین شفایی
----
----


سرویراستار، ویراستار
۵۶٬۲۰۷

ویرایش