کنترل خطی
کنترل خطی[۱]
در تحلیل سیستمها از منظر مهندسی کنترل، از جمله مدلهایی که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی، یک واحد کنترلی در هر سیستم، از طریق ارسال یک سری از دستورات، رفتار و عملکرد سیستم را به گونهای مدیریت میکند که به اهداف از پیشتعیینشده دست پیدا کند.
در یک سیستم که شامل کنترلکنندهی خطی است، به منظور کنترل مداوم و خودکار فرآیندْ از کنترلکنندهی بازخورد استفاده میشود. روند کاری این نوع از کنترلکنندهها بدین صورت است که سیستم کنترل، مقدار یا وضعیت متغیّر کنونیِ یک فرآیند را با مقدار یا تنظیم مورد نظر مقایسه مینماید و میزان اختلاف بین این دو داده را به عنوان سیگنالِ کنترلی اعمال میکند تا خروجی متغیر فرآیند را به همان مقدار برساند. از جمله مثالهای قابل ذکر برای سیستم کنترل خطیْ میتوان به سامانهی کنترل گرمایش منزل با استفاده از ترموستات اشاره نمود. در این سیستم، دادهی مربوط به دمای محیط که توسط حسگر اندازهگیری میشود، به عنوان ورودی به سیستم کنترلی اعمال میگردد. سپس، به منظور دستیابی به دمای دلخواه، سیگنالی از خروجی بخش کنترلی به ورودی سیستم اِعمال میشود. در نهایت، سیستم به طور دائمی در محدودهی دمایی مورد نظر باقی خواهد ماند.
کنترل خطی به عنوان یک واحد درسی پیشنیاز برای سایر دروس در رشتهی مهندسی برق، گرایش کنترل، محسوب میشود. البته سایر گرایشهای رشته برق نیز برای آشنایی با مباحث پایهای کنترلْ به منظور تحلیل کاملتر سیستمها، میبایست این واحد درسی را بگذرانند. از منظری دیگر، کنترل خطی به بررسی سیستمهای خطی و تغییرناپذیر با زمان و همچنین، خطیسازی سیستمهای غیر خطی تغییرناپذیر با زمان میپردازد.
- ↑ Linear Control