کیقباد ظفربختیار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
کیقباد ظفربختیار
زادروز چهارمحال و بختیاری 1289ش
درگذشت تهران 1366ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل معماری- دانشگاه هنرهای زیبای سلطنتی انگلستان
شغل و تخصص اصلی معمار
آثار ساختمان وزارت راه؛ شعبه‌ی مرکزی بانک ملی گرگان (حوالی سال‌های 1325 تا 1328) و آبادان؛ کتابخانه‌ی مجلس شورای ملی با همکاری محسن فروغی، هوشنگ سیحون و علی اکبر صادق‌ (افتتاح بنا: 1341)؛
گروه مقاله معماری
کیقباد ظفربختیار- نمایی از کتابخانه‌ی مجلس
کیقباد ظفربختیار- نمایی از کتابخانه‌ی مجلس

کیقباد ظفربختیار (چهارمحال و بختیاری 1289- تهران 1366ش)


معمار ایرانی. تحصیلات ابتدایی‌اش را در مدرسه‌ی فرهنگ اصفهان و متوسطه را در کالج امریکایی (دبیرستان البرز کنونی) به پایان رساند. در سال 1305 برای تکمیل تحصیلاتش عازم انگلستان می‌شود. ظفر بختیار در سال 1315، بعد از 10 سال تحصیل در دانشگاه هنرهای زیبای سلطنتی انگلستان (لندن)، در رشته‌ی معماری فارغ‌التحصیل می‌شود و در همان سال به ایران بر می‌گردد و در ایران به عنوان مهندس طراح، در شرکت‌های مختلف مهندسی و اداره‌ی ساختمان بانک ملی و همچنین در دفتر شخصی‌اش مشغول به کار می‌شود.

از مهم‌ترین پروژه‌های ظفربختیار در زمینه‌ی طراحی و اجرا به این موارد می‌توان اشاره کرد: طرح آرامگاه رضاشاه در جوار حرم عبدالعظیم حسنی در شهرری، با همکاری محسن فروغی و علی‌اکبر صادق (اتمام ساخت در سال 1329)؛ ساختمان وزارت راه؛ شعبه‌ی مرکزی بانک ملی گرگان (حوالی سال‌های 1325 تا 1328) و آبادان؛ کتابخانه‌ی مجلس شورای ملی با همکاری محسن فروغی، هوشنگ سیحون و علی اکبر صادق‌ (افتتاح بنا: 1341)؛ میهمانخانه‌ی آبگرم لاهیجان (برنده‌ی مسابقه) و ویلایی در فیشرآباد.

ظفربختیار به عنوان یکی از اولین معماران تحصیل‌کرده‌ی غرب، مدرنیستی بوده هم‌تراز با وارطان هوانسیان، که وجه اشتراک زیادی با او داشته است. پروژه‌های پیشنهادی او برای ساختمان وزارت راه، از سه حجم Y شکل متصل به هم تشکیل شده. از سه حجم مذکور، دو حجم موازی نسبت به هم قرینه طراحی شده‌اند، ولی حجم دیگر با ایوان‌های ستون‌دار کناری تا حدودی شبیه سبک نئوکلاسیک اروپایی است. ویژگی عمده‌ی معماری او تاکید بر سادگی و استفاده از حجم‌های هندسی است که در ساختمان بانک ملی شعبه‌ی مرکزی گرگان به خوبی دیده می‌شود. استفاده از بتن در نمای ساختمان و قرارگیری موازی یک ردیف پنجره‌های دایره‌ای شکل و مجموعه‌ای از پنجره‌های قاب‌دار با سایبان و تاکید بر فرم‌های کشیده، از دیگر مشخصات بارز و مهم ساختمان‌های ظفر بختیار است.



منابع: