آلبرت الیس

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از ELLIS, ALBERT)
آلبرت اِلیس
Albert Ellis
زادروز پیتسبورگِ ایالت پنسیلوانیا 1913م
درگذشت نیویورک 2007م
ملیت امریکایی
تحصیلات و محل تحصیل لیسانس از سیتی کالج نیویورک (۱۹۳۴م)، مدرک کارشناسی ارشد (1943م) و دکتری رشتۀ روان‌شناسی بالینی از دانشگاه کلمبیا (1947م)
شغل و تخصص اصلی روان‌شناس
فعالیت‌های مهم مؤسس موسسۀ آلبرت آلیس در نیویورک
آثار نمی‌گذارم کسی دکمه‌های اعصابم را فشار دهد؛ زندگی شادمانه؛ زندگی عاقلانه؛ راهنمای ازدواج موفق؛ رفتاردرمانی عقلانی،هیجانی: راهنمای درمانگران؛ ایجاد رابطه‌ای صمیمانه؛ افسانۀ خودباوری
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
جوایز و افتخارات دومین روان‌درمانگر تأثیرگذار تاریخ - از جمله بنیان‌گذاران درمان شناختی-رفتاری
آلبرت الیس
آلبرت الیس

آلبرت اِلیس (1913-2007م) (Albert Ellis)

 

روان‌شناس امریکایی. در 1955م روشِ رفتار درمانی عقلانی هیجانی (REBT)[۱] را ابداع کرد که تأکیدش بر جنبه‌های منطقی و رفع مشکل اختلالات روانی و رفتاری است. او به این باور رسید که روان‌کاوی، عمیق‌ترین و موثرترین شکل درمان است و همچون اکثر روان‌شناسان آن زمان به نظریه‌های زیگموند فروید علاقه‌مند شد. در ۱۹۳۴م، مدرک لیسانس خود را از سیتی کالج نیویورک و در 1943م مدرک کارشناسی ارشد و در 1947م دکترای خود را در رشتۀ روان‌شناسی بالینی[۲] از دانشگاه کلمبیا[۳] و نیز هیئت روان‌شناسان حرفه‌ای امریکا (ABPP)[۴] گرفت.

آلیس به علت علاقه‌ای که به روان‌کاوی داشت، مدت سه سال آموزش‌های لازم را فرا گرفت و بعد به عنوان روان‌شناس بالینی در یک موسسۀ بهداشت روانی در نیوجرسی به فعالیت پرداخت. همچنین موسسۀ "آلبرت آلیس" را در نیویورک تأسیس کرد و چندین دهه نیز رئیس آن بود. او از جمله بنیان‌گذاران درمان شناختی-رفتاری است. بر اساس نظرسنجی تخصصی سال 1982م روان‌شناسان امریکایی و کانادایی، او به عنوان دومین روان‌درمانگر تأثیرگذار تاریخ شناخته شده است. در این نظرسنجی، کارل راجرز[۵] رتبۀ اول و زیگموند_فروید[۶] رتبۀ سوم را به دست آورده است. مجلۀ "Psychology Today" که از سال 1967م در امریکا چاپ می‌شود، خاطر نشان کرده که حتی خود فروید نیز بیشتر از آلبرت آلیس روی روان‌درمانی مدرن امروز تأثیرگذار نبوده است.

آلیس در خانواده‌ای یهودی در پیتسبورگِ[۷] ایالت پنسیلوانیا[۸]، امریکا متولد شد. او فرزند ارشد خانواده بود و یک برادر و خواهر کوچک‌تر از خودش داشت. پدرش که مشغول داد و ستد بود، اغلب به علت سفرهای تجاری‌اش دور از خانه و خانواده بود و این باعث می‌شد ارتباط عاطفی کمی با همسر و فرزندانش داشته باشد. آلیس در زندگی نامۀ خودنوشت‌اش مادرش را زنی درخودفرورفته[۹] که دچار اختلال دو قطبی[۱۰] نیز بوده، معرفی کرده و گفته که او نیز همچون پدرش از لحاظ عاطفی و احساسی دور از فرزندانش بوده و باعث ایجاد احساس کمبود محبت در وجود آنان شده است. بنا بر گفتۀ او، اغلب وقتی آنان در مدرسه بوده‌اند مادرش در خواب بوده و وقتی هم که به خانه برمی‌گشته‌اند، در خانه نبوده و این خود آلبرت بوده که بیشتر مراقبت از برادر و خواهرش را بر عهده داشته است. وقتی هم که او دوازده سال داشته است، پدر و مادرش از هم جدا شده‌اند و پس از آن، پدرش به ندرت به آنان سر می‌زده و از آنان حمایت مالی می‌کرده است.

آلیس در دوران کودکی و نوجوانی پسر کمرو و درون‌گرایی بود و از ترس طرد شدن، از دختران همکلاسی‌اش فاصله می‌گرفت. او بیشتر دوران کودکی‌اش بیمار و در بیمارستان بود و از مشکلات متعدد جسمی (و از جمله التهاب لوزه[۱۱] در پنج سالگی که به دنبالِ عفونت شدید، نیاز فوری به جراحی پیدا کرد و التهاب کلیه نیز پس از آن) رنج می‌برد. طی آن سال‌ها، والدینش حمایت عاطفی کمی از او می‌کردند و به‌ندرت به ملاقاتش در بیمارستان می‌رفتند. به نظر خودش، مشکلات دوران کودکی‌اش به او کمک کردند که به جای این‌که در برابر مشکلات تسلیم شود، بتواند از ظرفیت و استعداد عقلانی خودش بیشترین بهره را ببرد و شخصیتی مستقل و خودمختار پیدا کند.

او نویسندۀ بیش از 60 کتاب است که به چند زبان هم ترجمه شده‌‏اند. از جمله آثار اوست: نمی‌گذارم کسی دکمه‌های اعصابم را فشار دهد[۱۲]؛ زندگی شادمانه[۱۳]؛ احساس بهتر، بهتر شدن، بهتر ماندن[۱۴]؛ زندگی عاقلانه[۱۵]؛ راهنمای ازدواج موفق[۱۶]؛ روا‌‌ن‌شناسی اهمال‌کاری: غلبه بر تعلل ورزیدن؛ رفتاردرمانی عقلانی، هیجانی: راهنمای درمانگران[۱۷]؛ ایجاد رابطه‌ای صمیمانه؛ افسانۀ خودباوری[۱۸]

او در نیویورک بر اثر سکتۀ قلبی درگذشت.

 

منابع:

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Ellis

https://www.verywellmind.com/albert-ellis-biography-2795493

 


  1. (Rational Emotive Behavior Therapy (REBT
  2. clinical psychology
  3. Columbia University
  4. (American Board of Professional Psychology (ABPP
  5. Carl Rogers
  6. Sigmund Freud
  7. Pittsburgh
  8. Pennsylvania
  9. self-absorbed
  10. bipolar disorder
  11. tonsillitis
  12. How To Keep People From Pushing Your Buttons
  13. How To Make Yourself Happy
  14. Feeling Better, Getting Better, Staying Better
  15. A New Guide to Rational Living
  16. A Guide to Successful Marriage
  17. Rational Emotive Behavior Therapy: A Therapist's Guide
  18. The Myth of Self-esteem