ژانر
ژانْرْ (genre)
(یا: گونه) نوع ادبی یا هنری که وجه افتراقش ممکن است ساختار، درونمایه، یا سبک باشد. مثلاً رمان، یک ژانر ادبی است، و رمان تاریخی در دایرۀ شمول ژانرِ رمان قرار میگیرد. وسترن[۱] یک ژانر سینمایی است، و پوئم سمفونی[۲] ژانری از موسیقی بهشمار میرود. لازم به ذکر است که در موضوع هنر، از معادلهای «گونه» و نیز «سنخ» برای واژۀ ژانر استفاده میشود.
ژانرهای ادبی. در ادبیات، ژانر برای طبقهبندی متون بهکار میرود، و متنهایی با ساختار، درونمایه، یا سبک مشابه، در یک ژانر میگنجند. در کلیترین حالت، ادبیات را به ژانرهای شعر[۳]، نثر[۴]، داستانی[۵]، و غیرداستانی[۶] میتوان تقسیم کرد. ژانر ممکن است بر ساختار اثر (مثل رباعی و قصیده)، درونمایۀ آن (مانند علمی ـ تخیلی[۷] یا وسترن)، سبک اثر (ازجمله غنایی[۸] و روایی[۹])، کاربرد آن (همچون مرثیه[۱۰] یا خطابه[۱۱])، و یا منبع اثر (مثل قصههای عامیانه[۱۲]) دلالت داشته باشد.
ژانرهای هنری. اصطلاح ژانر بهطور خاص به نقاشیهایی اطلاق میشود که صحنههایی آشنا از زندگی روزمرهاند. یکی از نخستین استادان نقاشی از صحنههای زندگی روزمره، پیتر بروگلِ[۱۳] مهتر بود. زندگی روستایی در هلند در تِنیرس[۱۴]های پدر و پسر و آدریان بروئوور[۱۵] نیز تأثیر گذاشت. برادران لونَن[۱۶] در فرانسه نیز زندگی روستاییِ قرن ۱۷ را به تصویر کشیدند. هلند معدن نقاشیهای زندگی روزمرۀ شهری به قلم یان ورمیر[۱۷]، پیتر دِ هوخ[۱۸]، گابریِل متسو[۱۹]، خرارت تربورخ[۲۰]، یان استن[۲۱]، و دیگران است. ژان باپتیست شاردن[۲۲] زندگی طبقۀ متوسط پاریسی را در قرن ۱۸ به تصویر کشید. ویلیام هوگارت[۲۳] از خلال این نوع نقاشی به کندوکاو اخلاقی در لایهای از اجتماع میپردازد. نقاشیهای اِدوئار مانه[۲۴]، اوگوست رنوار[۲۵]، و ادگار دگا[۲۶] از زندگی پاریسی نشان میدهند که نقاشی صحنههای زندگی روزمره از نظر زیبایی یا کیفیت، لزوماً نازلتر از نقاشیهایی با موضوعهای مهمتر نیست.
- ↑ Western
- ↑ symphonic poem
- ↑ poetry
- ↑ prose
- ↑ fiction
- ↑ non-fiction
- ↑ science fiction
- ↑ lyric
- ↑ narrative
- ↑ elegy
- ↑ sermon
- ↑ folktale
- ↑ Peter Brueghel
- ↑ Teniers
- ↑ Adriaen Brouwer
- ↑ Le Nain
- ↑ Jan Vermeer
- ↑ Pieter de Hooch
- ↑ Gabriel Metsu
- ↑ Gerard Terborch
- ↑ Jan Steen
- ↑ Jean-Baptiste Chardin
- ↑ William Hogarth
- ↑ Edouard Manet
- ↑ Auguste Renoir
- ↑ Edgar Degas