پریستلی، جوزف (۱۷۳۳ـ۱۸۰۴)
پریسْتْلی، جوزِف (۱۷۳۳ـ۱۸۰۴)(Priestley, Joseph)
شیمیدان انگلیسی و روحانی فرقۀ یونیتارین[۱]. در ۱۷۷۴، اکسیژن و چند گاز دیگر را شناسایی کرد. او با حلکردن تحت فشار دیاکسید کربن[۲] در آب، موج تولید و مصرف آب گازدار را در اروپا بهراه انداخت.
گازها. شیمیدان سوئدی، کارل شِله[۳]، اکسیژن را مستقلاً در ۱۷۷۲ تهیه کرده بود، ولی تأخیر در انتشار نتیجۀ کارش موجب شد که پریستلی این کشف را بهنام خود ثبت کند. پریستلی اکسید نیتریک[۴] (مونواکسید نیتروژن[۵]، NO) را در ۱۷۷۲ کشف کرد و آن را به اکسید نیتروز[۶] (مونواکسید دینیتروژن[۷]، N۲O) احیا کرد. در همان سال، برای نخستینبار آمونیاک گازی را با جمعآوری از روی جیوه[۸] جدا کرد. پیش از آن آمونیاک فقط بهشکل محلول در دسترس بود. در ۱۷۷۴، روشی برای تولید دیاکسید گوگرد[۹] (SO۲) یافت.
سرگذشت. پریستلی در نزدیک لیدز[۱۰] زاده شد و به سلک روحانیون درآمد. جزو معترضان و مخالفان سیاسی بود و بههمین علت، از ورود او به دانشگاههای انگلیسی جلوگیری بهعمل آمد. در ۱۷۶۶ و بعد از ملاقات با دانشمند امریکایی، بنجامین فرانکلین[۱۱]، به علوم علاقمند شد. از ۱۷۷۳ تا ۱۷۸۰، کتابدار و ملازم ادبی لُرد شِلبرن[۱۲] بود. در ۱۷۷۴، با او به فرانسه رفت و در آنجا با آنتوان لاوازیه[۱۳]، شیمیدان فرانسوی، ملاقات کرد. در ۱۷۸۰، به بیرمنگام رفت و به انجمن لونار[۱۴] پیوست که انجمن مخترعان و دانشمندانی چون جیمز وات[۱۵]، متیو بولتون[۱۶]، جوسایا وِجوود[۱۷] و اراسموس داروین[۱۸] بود. در ۱۷۹۱، بهسبب حمایت از انقلاب فرانسه، گروهی خانه و کلیسای کوچکش را غارت کردند و او به لندن گریخت. در ۱۷۹۴، به امریکا رفت و در پنسیلوانیا ساکن شد.
بار الکتروستاتیکی. نخستین تحقیقات پریستلیِ در زمینۀ فیزیک، خصوصاً در زمینۀ الکتریسیته و نور، بود. او به این نتیجه رسید که بار الکتروستاتیکی[۱۹] روی سطح خارجی بدنۀ باردار متمرکز میشود و در این حالت، هیچ نوع نیروی داخلی اعمال نمیشود. بنابراین، قانون عکس مجذور بار[۲۰]را برمبنای قیاس با نیروی جاذبه پیشنهاد.
- ↑ Unitarian
- ↑ carbon dioxide
- ↑ Karl Scheele
- ↑ nitric oxide
- ↑ nitrogen monoxide
- ↑ nitrous oxide
- ↑ dinitrogen monoxide
- ↑ mercury
- ↑ sulphur dioxide
- ↑ Leeds
- ↑ Benjamin Franklin
- ↑ Lord Shelburne
- ↑ Antoine Lavoisier
- ↑ Lunar Society
- ↑ James Watt
- ↑ Matthew Boulton
- ↑ Josiah Wedgwood
- ↑ Erasmus Darwin
- ↑ electrostatic charge
- ↑ inverse square law for charges