دگا، ادگار (۱۸۳۴ـ۱۹۱۷)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

دگا، اِدگار (۱۸۳۴ـ۱۹۱۷م)(Degas, Edgar)

اِدگار دگا
Edgar Degas
زادروز 1834م
درگذشت 1917م
ملیت فرانسوی
تحصیلات و محل تحصیل مدرسه عالی هنرهای زیبا (بوزار)
شغل و تخصص اصلی نقاش
شغل و تخصص های دیگر مجسمه ساز
آثار نقاشی بانویی با گل‌های داوودی (1865م؛ موزه هنری متروپولیتن، نیویورک)؛ زنان استحمام كننده، جوانان اسپارتی، رقصنده درحال بیرون‌آوردن لباس‌ها (۱۸۸۰ـ۱۸۸۳م، موزه هنرهای معاصر تهران)
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی جهان
بانويی با گل‌های داوودی، اثر ادگار دگا

نقاش و مجسمه‌ساز امپرسیونیست[۱] فرانسوی. فعالیت هنری‌اش را به اتودهایی (اغلب با پاستل[۲]) از صحنه‌های زنده و غیررسمی باله[۳]، مسابقۀ اسب‌دوانی، و زنان درحال کار، منحصر ساخت. از دهۀ ۱۸۹۰م بیش از پیش به مجسمه‌سازی روآورد، و به‌شیوه‌ای روان و طبیعت‌گرایانه[۴] با موم حجم‌سازی[۵] کرد. دگا نزد یکی از شاگردان اَنگر[۶] هنر آموخت، و در دهۀ ۱۸۵۰م در ایتالیا به نقاشی از مضامین کلاسیک[۷] پرداخت. در ۱۸۶۱م با مانه[۸] آشنا شد، و از ۱۸۷۴ تا ۱۸۸۶م مرتب آثارش را با امپرسیونیست‌ها به‌نمایش گذاشت. چندی نگذشت که شیوۀ خاص خود را پروراند که از باسمه‌های ژاپنی[۹]، و عکاسی با شگردهای ترکیب‌بندی بدیع و نقاط دیدِ غیرمعمول متأثر بود؛ ازجمله در نقاشی بانویی با گل‌های داوودی[۱۰] (۱۸۶۵م؛ موزۀ هنری متروپولیتن[۱۱]، نیویورک).

دگا در ۱۸۸۵م به مدرسۀ عالی هنرهای زیبا (بوزار)[۱۲] راه یافت، و در همان سال به انگرِ سالخورده معرفی شد. از لحاظ دقّت در طراحی تا پایان عمر، پیرو انگر باقی ماند. از ۱۸۵۵ تا ۱۸۵۸م به ایتالیا رفت و آثار استادان رنسانس آغازین[۱۳] را بررسی کرد. نخست چندین نقاشی قراردادی از پیکر انسان پدید آورد، ازجمله چندین روایت از جوانان اسپارتی[۱۴]؛ لیکن پس از ۱۸۶۵م مضامین «تاریخی» را وانهاد و به ساختن صحنه‌هایی از زندگی معاصر و تک‌چهره‌سازی گرایید، و متعاقب آن، در دهۀ ۱۸۷۰م به نقاشی از صحنه‌های اسب‌دوانی و سپس صحنه‌های تئاتر، به‌ویژه باله به هنگام تمرین، روآورد و اغلب دو جانب صحنه و یا تالار تماشاگران را نقطۀ دید خود قرار می‌داد که شهرتش نیز به همین سبب است. در ۱۸۷۲م برای دیدار خانواده‌اش به نیواورلئان[۱۵] سفر کرد (خانوادۀ مادری‌اش پس از انقلاب در آن‌جا سکنی گزیدند)؛ نقاشی‌اش از شرکت مبادلۀ پنبۀ[۱۶] نیواورلئان (۱۸۷۳م، موزۀ دو پو[۱۷])، نشان‌دهندۀ بازگشت دگا به اصول ساختاری سنّتی و رسمی است. پیش از آغاز جنگ فرانسه و پروس[۱۸] (که دگا در آن شرکت جست) به محفل مونه[۱۹]، رنوار[۲۰]، و سیسلی[۲۱] در کافۀ‌ گِربوا[۲۲] پیوست.

اگرچه دگا را اغلب نقاشی امپرسیونیست می‌خوانند، آثارش از بسیاری جهات با آثار آنان متفاوت است. او تمایل چندانی به منظره‌پردازی و یا نقاشی مستقیم از طبیعت نداشت. رویۀ امپرسیونیست‌ها در نقاشیِ عناصر تصویری از طریق بخش‌های رنگی تفکیک‌شده و فاقد خط ـ کناره[۲۳]، با گرایش دگا به طراحی، و عقیدۀ او مبنی بر صورت‌بندیِ دقیق فرم در یک ترکیب‌بندی، مغایرت داشت. «دریافت[۲۴]» زودگذر به‌زعم دگا، چنان‌که در اثر رقصنده‌ای در حرکت مشهود است، منحصراً بر مشاهدۀ آنی مبتنی نیست بلکه صورت‌بندی حساب‌شدۀ اجزای ترکیب‌بندی نیز در آثارش لحاظ شده است. نحوۀ جدید آرایش تصویری، که از شیوۀ قراردادی متقارن و متوازن معمول در گذشته فاصله می‌گیرد، از امتیازاتی است که دگا به هنر بخشید؛ در این مسیر از باسمه‌های ژاپنی و حتی عکاسی، ماهرانه بهره برد. دگا مشتاقانه با کارمادّه‌های مختلف همچون رنگ‌وروغن، آبرنگ، پاستل، چاپ تیزابی[۲۵]، تک‌چاپ[۲۶] ازجمله در اثر رقصنده درحال بیرون‌آوردن لباس‌ها[۲۷] (۱۸۸۰ـ۱۸۸۳م، موزۀ هنرهای معاصر تهران[۲۸])؛ و چاپ تیزابی سایه‌دار[۲۹] طبع‌آزمایی کرد، لیکن جلوه‌های تابناک رنگی بیش از همه در آثار پاستلی‌اش به‌چشم می‌خورَد.

دگا از میان‌سالی بیش از گذشته به بررسی زنان در آثارش پرداخت و تصاویر پاستلی و طراحی‌هایی از مضمون «زنان استحمام‌کننده[۳۰]» را به موضوع رقصندگان خود افزود. به‌سبب ضعف بینایی ناگزیر به مجسمه‌سازی روآورد، که آن را «هنر نابینایان» می‌نامید. مفرغینه‌[۳۱]های ظریفش از رقصندگان و اسب‌ها، در کمال زیبایی اجرا شده‌اند. دگا که تا حدی در انزوا به‌سر می‌برد، در فرانسه پیروان مستقیمی نداشت، اگرچه از طریق شاگرد انگلیسی‌اش، سیکِرت[۳۲]، در هنر انگلستان تأثیری عمیق گذاشت.




  1. Impressionist
  2. pastel
  3. ballet
  4. naturalistic
  5. modelling
  6. Ingres
  7. classical
  8. Manet
  9. Japanese prints
  10. Woman with Chrysanthemums
  11. Metropolitan Museum of Art
  12. École des Beaux-Arts
  13. early Renaissance
  14. Young Spartans
  15. New Orleans
  16. Cotton Exchange
  17. Musée de Pau
  18. Franco-Prussian War
  19. Monet
  20. Renoir
  21. Sisley
  22. Café Guerbois
  23. outline
  24. impression
  25. etching
  26. monotype
  27. Danseurs Sortant de Vestiaire
  28. Tehran Museum of Contemporary Art
  29. aquatint
  30. Femme au Tub
  31. bronze
  32. Sickert