میرزا ابوتراب خان خواجه نوری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
میرزا ابوتراب خان خواجه نوری (1237 -د 1306ش)
میرزا ابوتراب خان خواجه نوری (1237 - 1306ش)


(معروف به میرزا ابوتراب خان نظم الدوله، و ملقب به نظم الدوله) رئیس نظمیه و مترجم ایرانی در دورۀ [[قاجاریه، سلسله|قاجار]]، پسر میرزا حبیب الله. از خاندان خواجه نوری، و برادر [[میرزا آقاخان نوری|میرزا آقا خان نوری]] ،صدر اعظم معروف دوران [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین‌شاه]]، بود. میرزا ابوتراب خان در تبریز و تهران به تحصیل پرداخت. در 1296ق مترجم پلیس، و پس از آن در 1303ق معاون آن اداره شد. ناصرالدین شاه به او که سال ها در نظمیه کار کرده بود، لقب "نظم الدوله" داد.  
(معروف به میرزا ابوتراب خان نظم‌الدوله، و ملقب به نظم‌الدوله) رئیس نظمیه و مترجم ایرانی در دورۀ [[قاجاریه، سلسله|قاجار]]، پسر میرزا حبیب‌الله. از خاندان خواجه نوری، و برادر [[میرزا آقاخان نوری|میرزا آقا خان نوری]] ،صدر اعظم معروف دوران [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین‌شاه]]، بود. میرزا ابوتراب خان در تبریز و تهران به تحصیل پرداخت. در 1296ق مترجم پلیس، و پس از آن در 1303ق معاون آن اداره شد. ناصرالدین‌شاه به او که سال‌ها در نظمیه کار کرده بود، لقب "نظم‌الدوله" داد. در 1313ق و پس از ترور ناصرالدین شاه به دست [[رضا کرمانی، میرزا|میرزا رضا کرمانی]]، بازپرسی او به نظم‌الدوله محول شد. صورت استنطاق میرزا رضا کرمانی در کتاب "[[تاریخ بیداری ایرانیان|''تاریخ بیداری ایرانیان'']]" آمده است.   
 
میرزا ابوتراب خان بقیۀ عمرش را در باغ ییلاقی‌اش در سوهانک منزوی شد و در مهر ماه 1306ش همان جا سکته کرد و در 69 سالگی درگذشت.   
 
[[شوکت الملوک شقاقی|شوکت الملوک خواجه نوری]] دختر او، و هوشنگ خان شقاقی نوه‌اش بود.   
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:دوره قاجار]]
[[رده:دوره قاجار]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۵۳

میرزا ابوتراب خان خواجه نوری (1237 - 1306ش)

(معروف به میرزا ابوتراب خان نظم‌الدوله، و ملقب به نظم‌الدوله) رئیس نظمیه و مترجم ایرانی در دورۀ قاجار، پسر میرزا حبیب‌الله. از خاندان خواجه نوری، و برادر میرزا آقا خان نوری ،صدر اعظم معروف دوران ناصرالدین‌شاه، بود. میرزا ابوتراب خان در تبریز و تهران به تحصیل پرداخت. در 1296ق مترجم پلیس، و پس از آن در 1303ق معاون آن اداره شد. ناصرالدین‌شاه به او که سال‌ها در نظمیه کار کرده بود، لقب "نظم‌الدوله" داد. در 1313ق و پس از ترور ناصرالدین شاه به دست میرزا رضا کرمانی، بازپرسی او به نظم‌الدوله محول شد. صورت استنطاق میرزا رضا کرمانی در کتاب "تاریخ بیداری ایرانیان" آمده است.

میرزا ابوتراب خان بقیۀ عمرش را در باغ ییلاقی‌اش در سوهانک منزوی شد و در مهر ماه 1306ش همان جا سکته کرد و در 69 سالگی درگذشت.

شوکت الملوک خواجه نوری دختر او، و هوشنگ خان شقاقی نوه‌اش بود.